Εξαιρετικά ικανοποιημένη εμφανίζεται η Amazon από την επιτυχημένη εκτόξευση των δύο πρώτων της δορυφόρων στο πλαίσιο του φιλόδοξου Project Kuiper. Χρειάστηκαν, ωστόσο, να περάσουν πάνω από τέσσερα χρόνια αφότου ο τεχνολογικός κολοσσός είχε ανακοινώσει τα μεγαλόπνοα σχέδια του για να επενδύσει στη δημιουργία του δικού της παγκόσμιου συστήματος δορυφόρων, που θα μπορεί να ανταγωνιστεί το Starlink της SpaceX του Έλον Μασκ.

Το project έχει σαν στόχο να δημιουργήσει ένα δίκτυο συνολικά 3.236 δορυφόρων χαμηλής τροχιάς, το οποίο θα μπορεί να προσφέρει πολύ υψηλές ταχύτητες διαδικτύου σε οποιοδήποτε σημείο στον πλανήτη. Έχει δε, δεσμευτεί να επενδύσει περίπου 10 δισ. δολάρια.

Συγκριτικά, το Starlink του Μασκ έχει ήδη περίπου 5.000 δορυφόρους σε τροχιά. Ισχυρίζεται δε, πως έχει ένα πελατολόγιο άνω των 2 εκατομμυρίων, τόσο ιδιώτες και επιχειρήσεις όσο και κυβερνήσεις.

Η πρώτη αποστολή της United Space Alliance, η οποία αποτελεί μια κοινοπραξία της Boeing και της Lockheed Martin και η οποία αναμεταδόθηκε ζωντανά, αφορούσε την εκτόξευση δύο πρωτότυπων δορυφόρων με τον πύραυλο Atlas V πύραυλο από το Κέιπ Κανάβεραλ.

Η αποστολή είναι πειραματική, με στόχο να δοκιμαστούν όλα τα συστήματα και τα δεδομένα, για την συλλογή πληρέστερων πληροφοριών. Όταν η αποστολή ολοκληρωθεί, η Amazon θα θέσει τους δύο δορυφόρους εκτός τροχιάς για να καούν στην ατμόσφαιρα.

Οι εν λόγω δορυφόροι, Kuiper-1 και Kuiper-2, αποτελούν την αρχική βερσιόν ων δορυφόρων, των οποίων η μαζική παραγωγή θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο μισό του 2024, ενώ οι beta δοκιμές με πελάτες θα ξεκινήσουν προς το τέλους του 2024.

Σε δηλώσεις του ο Τζεφ Μπέζος υποστήριξε πως, όταν τεθεί σε λειτουργία, το Project Kuiper θα παρέχει «γρήγορη, οικονομικά προσιτή ευρυζωνική σύνδεση σε μη εξυπηρετούμενες και υποεξυπηρετούμενες κοινότητες σε όλο τον κόσμο».

Δεδομένου του ενδιαφέροντος που υπάρχει στο πεδίο των ευρυζωνικών υπηρεσιών στο διάστημα υπάρχουν κι άλλες εταιρείες που έχουν «μπει» στο χώρο. Εκτός από το Starlink και το υπό δημιουργία Projekt Kuiper υπάρχει επίσης η καναδική Telesat, η οποία δεν έχει εκτοξεύσει ακόμη κανέναν από τους 300 προγραμματισμένους δορυφόρους της και η γαλλική δορυφορική εταιρεία Eutelsat’s OneWeb. Επίσης, η Κίνα δρομολογεί το δικό της δίκτυο με 13.000 δορυφόρους στο πλαίσιο του πρότζεκτ GuoWang.

Διαβάστε ακόμη

Σε σκηνές αντί για διαμερίσματα: Πού οδηγεί η στεγαστική κρίση εκατοντάδες Πορτογάλους

Νίκο Γκαριμπόλντι (CDI Pfizer): «Η Eλλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως ένα hub για το μέλλον» (pic)

Reckitt Benckiser: Λουκέτο και πωλητήριο στο εργοστάσιο στην Εύβοια παρά τα κέρδη (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ