Πώς θα μεταμορφωθεί η αγορά εργασίας τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια, με την επέλαση των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης; Πώς θα τεθούν υπό έλεγχο τα τεράστιας ισχύς υπολογιστικά συστήματα που μπορούν να ανατρέψουν τις παγκόσμιες ισορροπίες; Ποιες θα είναι οι αγωνίες της ανθρωπότητας σε έναν κόσμο, όπου θα έχουν λυθεί βασικά προβλήματα επιβίωσης και ποιότητας ζωής;

Τα ερωτήματα αυτά θέτει ο Μπιλ Γκέιτς στον συνεργάτη και φίλο του Σαμ Άλτμαν, διευθύνοντα σύμβουλο της OpenAI και πρωτοπόρο στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, στο πιο πρόσφατο podcast της σειράς «Unconfuse Me».

Η τεχνητή νοημοσύνη θα διοικεί εταιρείες

Σήμερα η τεχνολογία ΤΝ μπορεί να εκτελέσει συγκεκριμένα καθήκοντα (tasks) που ανήκουν σε μια συγκεκριμένα θέση εργασίας (job). Σύντομα θα έχουμε τεχνολογία που θα μπορεί να καλύπτει πλήρως τις θέσεις εργασίας -όχι μόνο στην αγορά των χαμηλής εξειδίκευσης εργαζομένων, αλλά και στους τομείς των «λευκών κολάρων».

«Φυσικά οι άνθρωποι θα βρούμε νέες θέσεις εργασίας και καλύτερες δουλειές», καθησυχάζει ο Σαμ Άλτμαν. «Πιστεύω απόλυτα ότι αν δώσεις στους ανθρώπους πιο ισχυρά εργαλεία, όχι μόνο μπορούν να εργαστούν πιο γρήγορα, αλλά μπορούν να κάνουν ποιοτικά διαφορετικά πράγματα. Το βλέπουμε ήδη αυτό. Κοιτάζοντας τα επόμενα βήματα, η ΤΝ θα μπορεί να ολοκληρώνει μεγαλύτερες εργασίες.

Φανταστείτε έναν εργαλείο (agent), στο οποίο μελλοντικά θα μπορείτε να ζητήσετε να σας γράψει ένα πλήρες πρόγραμμα. Θα σας κάνει μερικές ερωτήσεις στην πορεία, αλλά δεν θα περιορίζεται μόνο στο να γράφει κάποιες λειτουργίες κάθε φορά. Αυτό θα προσφέρει πολλές νέες δυνατότητες. Κάποια μέρα ίσως υπάρχει μια τεχνητή νοημοσύνη, στην οποία θα ζητήσετε να διοικήσει μια εταιρεία για λογαριασμό σας. Ίσως κάποια μέρα να μπορέσετε να ζητήσετε την ανακάλυψη νέων κανόνων φυσικής.

Αυτά που βλέπουμε τώρα είναι πολύ συναρπαστικά και υπέροχα, αλλά τα επόμενα 5 ή 10 χρόνια θα βρισκόμαστε σε μια πολύ απότομη καμπύλη βελτίωσης και αυτά που είναι σήμερα συναρπαστικά, θα είναι σύντομα τα πιο απλοϊκά. H συγγραφή κώδικα είναι ο τομέας όπου η παραγωγικότητα θα αυξηθεί περισσότερο. Η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση είναι δύο ακόμα τομείς που βρίσκονται σε αυτήν την καμπύλη».

Επικίνδυνη όσο η πυρηνική ενέργεια

Με την τεχνητή νοημοσύνη να έχει τη δυνατότητα να αλλάξει απολύτως τον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, ο Σαμ Άλτμαν προτείνει ένα μοντέλο «τύπου ΙΑΕΑ» για τη ρύθμιση και την παρακολούθηση της εξέλιξης της ΤΝ. Η ΙΕΑΕ (International Atomic Energy Agency, Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας) είναι ο διακρατικός οργανισμός, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που μεριμνά ώστε η χρήση ατομικής ενέργειας να μη θέσει σε κίνδυνο το μέλλον του πλανήτη.

«Αν έχουμε δίκιο και αυτή η τεχνολογία φτάσει τόσο μακριά όσο πιστεύουμε, θα επηρεάσει την κοινωνία και τη γεωπολιτική ισορροπία δυνάμεων. Τα μελλοντικά συστήματα θα είναι εξαιρετικά ισχυρά και θα έχουν υπολογιστική ισχύ 100.000 με 1.000.000 φορές μεγαλύτερη από αυτήν που έχει σήμερα το GPT-4. Για αυτό διακινούμε την ιδέα ενός παγκόσμιου ρυθμιστικού φορέα, που θα εποπτεύει αυτά τα εξαιρετικά ισχυρά συστήματα.

Ένα μοντέλο αυτού του φορέα, για το οποίο έχουμε συζητήσει, είναι μία Αρχή ανάλογη με αυτήν της ΙΕΑΕ. Προτείνουμε κάτι ανάλογο με αυτό που ισχύει για την πυρηνική ενέργεια, υποστηρίζουμε ότι χρειάζεται μια παγκόσμια υπηρεσία. Νομίζω ότι μία τέτοια Αρχή θα είχε νόημα».

Στην παρατήρηση του Μπιλ Γκέιτς ότι θα χρειαζόταν μια διεθνής διακυβέρνηση για την επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας και ότι η διεθνής κοινότητα δυσκολεύεται να συνεργαστεί σε πολλά βασικά ζητήματα, ο Σαμ Άλτμαν απαντά ότι για τα υπολογιστικά κλάστερ (cluster) τεράστιου μεγέθους θα πρέπει να υπάρχει κάποιου είδους διεθνής εποπτεία.

«Τα σύμπλεγμα υπολογιστών που ξεπερνάνε ένα ορισμένο -εξαιρετικά υψηλό- όριο ισχύος είναι περίπου πέντε παγκοσμίως. Οποιοδήποτε τέτοιο σύμπλεγμα θα πρέπει να υποβάλλεται σε έλεγχο από επιθεωρητές, αντίστοιχους με τους διεθνείς επιθεωρητές οπλικών συστημάτων και το μοντέλο λειτουργίας αυτών των συστημάτων πρέπει να είναι διαθέσιμο για έλεγχο ασφαλείας και να περνά από συγκεκριμένες δοκιμές κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης και πριν από την ανάπτυξη.

Κάτι τέτοιο μου φαίνεται δυνατό να γίνει. Δεν ήμουν τόσο σίγουρος πριν, αλλά έκανα ένα μεγάλο ταξίδι σε όλο τον κόσμο το 2023, μίλησα με αρχηγούς κρατών σε πολλές από τις χώρες που χρειαζόμαστε να συμμετάσχουν σε αυτό και υπήρχε σχεδόν καθολική υποστήριξη. Δεν πρόκειται να μας σώσει από όλα. Θα συνεχίσουν να υπάρχουν πράγματα που θα πάνε στραβά με συστήματα πολύ μικρότερης κλίμακας. Σε ορισμένες περιπτώσεις πιθανότατα θα πάνε πολύ στραβά. Αλλά νομίζω ότι μία τέτοια Αρχή μπορεί να μας βοηθήσει με τη μεγαλύτερη βαθμίδα κινδύνου».

Μεγαλύτερη αξιοπιστία και εξατομίκευση

Ήχος, εικόνες και τελικά βίντεο θα είναι τα νέα βελτιωμένα χαρακτηριστικά του GPT στις επόμενες εκδόσεις του. Παράλληλα, θα αυξάνεται η αξιοπιστία του, ενώ σταδιακά θα αποκτά δυνατότητα προσαρμογής και εξατομίκευσης στις ανάγκες και τις επιθυμίες του χρήστη. «Οι άνθρωποι θέλουν πολύ διαφορετικά πράγματα από το GPT4, διαφορετικά στυλ, διαφορετικά σύνολα υποθέσεων», είπε ο Άλτμαν.

«Θα τα κάνουμε όλα αυτά δυνατά. Το GPT θα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιεί τα δεδομένα του χρήστη, το e-mail, το ημερολόγιο, πώς κλείνει τα ραντεβού του και να συνδέεται με εξωτερικές πηγές δεδομένων. Όλα αυτά θα είναι από τους πιο σημαντικούς τομείς βελτίωσης της εφαρμογής».

Η έλλειψη σπανιότητας και οι φιλοσοφικές αναζητήσεις

Στην πορεία της συζήτησης, Μπιλ Γκέιτς και Σαμ Άλτμαν καταλήγουν να αναρωτιούνται πώς θα δομηθεί η ανθρώπινη ύπαρξη μετά την επίλυση των βασικών θεμάτων επιβίωσης και διασφάλισης της ποιότητας ζωής. «Το μυαλό μας είναι οργανωμένο γύρω από την έλλειψη: Την έλλειψη δασκάλων, γιατρών, καλών ιδεών», παρατηρεί ο Γκέιτς. «Αναρωτιέμαι αν η γενιά που μεγαλώνει χωρίς τέτοιες ελλείψεις θα βρει τη φιλοσοφική ιδέα τού πώς να οργανώσει την κοινωνία και τι να κάνει. Ίσως βρουν μια λύση. Το δικό μου μυαλό είναι τόσο επικεντρωμένο γύρω από την έλλειψη, που δυσκολεύομαι ακόμη και να το φανταστώ».

«Θα υπάρχουν πράγματα που θα είναι πιο έξυπνα από εμάς», παραδέχεται ο Άλτμαν. «Πιστεύω όμως πραγματικά ότι αν μπορούμε να έχουμε έναν κόσμο “μετά- έλλειψης”, θα βρούμε νέα πράγματα να κάνουμε. Θα είναι πολύ διαφορετικά, για παράδειγμα αντί να σκεφτόμαστε πώς θα αντιμετωπίσουμε την ελονοσία, θα σκεφτόμαστε σε ποιον γαλαξία θα θέλαμε να βρεθούμε.

Είμαι βέβαιος ότι δεν θα ξεμείνουμε από τρόπους για να πετυχαίνουμε την ολοκλήρωση και την αλληλεγγύη. Σίγουρα θα είναι όλα διαφορετικά, αλλά νομίζω ότι η μόνη διέξοδος είναι να προχωρήσουμε μπροστά και να δούμε πού θα φτάσουμε. Η τεχνολογική πορεία είναι πλέον ασταμάτητη, η αξία είναι πολύ μεγάλη. Είμαι αρκετά σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε».

Διαβάστε ακόμη

Placement ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Διατέθηκαν 6 εκατ. μετοχές – Στα €13,20 η τιμή

Λίντνερ από Νταβός: «Η Γερμανία δεν είναι ο ασθενής της Ευρώπης, χρειάζεται μεταρρυθμίσεις»

UBS: Αφήστε τα μετρητά – Ήρθε η ώρα για επενδύσεις σε μετοχές και ομόλογα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ