Σύμφωνα με την εταιρεία αναλυτών CCS Insight, τα smartphones με οθόνες ικανές να αυτοεπιδιορθώνονται θα μπορούσαν να αρχίσουν να εμφανίζονται στην αγορά από το 2028.

Στη σύνοψη των κορυφαίων τεχνολογικών προβλέψεων για το 2024 και μετά, η CCS Insight δήλωσε ότι αναμένει ότι οι κατασκευαστές smartphone θα αρχίσουν να φτιάχνουν τηλέφωνα με «αυτοθεραπευόμενες» οθόνες μέσα σε πέντε χρόνια. Ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει αυτό είναι με την ενσωμάτωση μιας «νανοεπίστρωσης» στην επιφάνεια της οθόνης, η οποία, αν γρατζουνιστεί, δημιουργεί ένα νέο υλικό που αντιδρά όταν εκτεθεί στον αέρα και γεμίζει την ατέλεια.

«Αυτό δεν ανήκει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, μπορεί να γίνει», δήλωσε ο Γουντ στο CNBC σε τηλεφωνική επικοινωνία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. «Νομίζω ότι η μεγαλύτερη πρόκληση με αυτό είναι να θέσουμε σωστά τις προσδοκίες».

Οι εταιρείες μιλούν εδώ και αρκετά χρόνια για τεχνολογία οθόνης smartphone που μπορεί να επιδιορθώνεται μόνη της.

Η LG, ο νοτιοκορεατικός κολοσσός των καταναλωτικών ηλεκτρονικών, διαφήμιζε την τεχνολογία αυτο-ίασης στα smartphones της ήδη από το 2013. Η εταιρεία κυκλοφόρησε ένα smartphone με την ονομασία «G Flex», το οποίο διέθετε μια κάθετα κυρτή οθόνη και μια «αυτοθεραπευτική» επίστρωση στο πίσω κάλυμμα. Δεν εξήγησε τότε, πώς ακριβώς λειτουργούσε η τεχνολογία.

«Υπάρχουν κάποιες νέες τεχνολογίες πάνω στις οποίες εργάζονται οι άνθρωποι αυτή τη στιγμή και φαίνεται ότι αυτό θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κάτι με το οποίο οι άνθρωποι θα έχουν άλλη μια ευκαιρία. Δεν μιλάμε για σπασμένες οθόνες που θα επανέλθουν ως εκ θαύματος. Αλλά για μικρές αντιαισθητικές γρατζουνιές», δήλωσε ο Γουντ στο CNBC.

Μερικοί άλλοι κατασκευαστές τηλεφώνων έχουν διαφημίσει υλικά «αυτοθεραπείας» στα smartphones. Το 2017, η Motorola κατέθεσε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια οθόνη κατασκευασμένη από ένα «πολυμερές μνήμης σχήματος» το οποίο, όταν ραγίσει, επισκευάζεται μόνο του. Η ιδέα είναι ότι, όταν εφαρμόζεται θερμότητα στο υλικό, αυτό επουλώνει τις ρωγμές.

Εν τω μεταξύ, η Apple εξασφάλισε επίσης προηγουμένως δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα πτυσσόμενο iPhone με κάλυμμα οθόνης που θα επιδιορθώνεται μόνο του όταν καταστρέφεται.

Παρόλα αυτά, δεν έχει βρεθεί ακόμα η τεχνολογία για την κυκλοφορία τέτοιων τηλεφώνων σε μαζική κλίμακα.

Πρώτον, γιατί οι εταιρείες απαιτούν πολλές επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη ώστε να διασφαλίσουν ότι μπορούν να εντοπίσουν νέες καινοτομίες στις οθόνες των smartphone. Απαιτούνται επίσης μετρητά για την εμπορία και την πώληση των τηλεφώνων σε μεγάλες ποσότητες – και για να διασφαλιστεί ότι οι καταναλωτές είναι πραγματικά σωστά ενημερωμένοι σχετικά με το ποιο επίπεδο βλάβης στα τηλέφωνα μπορεί να διορθωθεί χωρίς καμία χειροκίνητη παρέμβαση.

Ο Γουντ δήλωσε αστειευόμενος ότι φοβάται ότι «οι λάτρεις της τεχνολογικής διάλυσης, όπως ο δημοφιλής YouTuber JerryRigsEverything, θα πάρουν ένα μαχαίρι για να δοκιμάσουν τις ικανότητες αυτοθεραπείας τους». «Αυτό», λέει, «δεν είναι το νόημα των συσκευών αυτοθεραπείας. Αντίθετα, πρόκειται για τεχνολογία που μπορεί να κάνει ελάχιστες επισκευές στην επιφάνεια από μόνη της».

Οι κατασκευαστές τηλεφώνων γίνονται όλο και πιο εφευρετικοί όσον αφορά την τεχνολογία των οθονών. Στο Mobile World Congress στη Βαρκελώνη, η Motorola κυκλοφόρησε ένα κυλιόμενο concept smartphone που επεκτείνεται κάθετα όταν σπρώχνεται προς τα πάνω.

Η Samsung έχει προχωρήσει αρκετά στο ταξίδι προς τα εμπορικά smartphones με πιο προηγμένες οθόνες, με τα αναδιπλούμενα τηλέφωνα Galaxy Z Fold 5 και Z Flip 5 να μπορούν πλέον να αναδιπλωθούν εκατοντάδες χιλιάδες φορές κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Η HTC θα μπορούσε να αποχωρήσει από την αγορά VR μέχρι το 2026

Η CCS Insight προέβλεψε επίσης ότι ο ταϊβανέζικος τεχνολογικός γίγαντας HTC θα αποχωρήσει από τη βιομηχανία εικονικής πραγματικότητας μέχρι το 2026.

Η HTC υπήρξε πρωτοπόρος στην αγορά των smartphones, υπεύθυνη για αρκετά μοντέλα που έσπασαν τα δεδομένα από άποψη σχεδιασμού, επιδόσεων και λειτουργικότητας. Τα HTC Hero, HTC Legend, HTC Desire και HTC One της εταιρείας ήταν μερικά από τα κορυφαία κινητά τηλέφωνα Android.

Αλλά το 2017, η HTC αποχώρησε εν μέρη από την αγορά των smartphones και πούλησε την επιχείρησή της για τα κινητά τηλέφωνα στην Google, η οποία έκτοτε συνέχισε να επεκτείνει επιθετικά την κίνησή της στο καταναλωτικό υλικό με τη σειρά συσκευών Pixel και τα προϊόντα έξυπνου σπιτιού Nest.

Η HTC έχει ποντάρει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της στη συγχώνευση του εικονικού και του φυσικού κόσμου. Τον Ιανουάριο, η εταιρεία παρουσίασε τη συσκευή Vive XR Elite, ένα ελαφρύ ακουστικό που εστιάζει στο gaming, τη γυμναστική και την παραγωγικότητα, σε τιμή 1.099 δολαρίων.

Η CCS Insight πιστεύει ότι η εταιρεία θα εγκαταλείψει τον χώρο VR λόγω της μείωσης των εσόδων και του αυξανόμενου ανταγωνισμού από την Meta, τη Sony, και, πιο πρόσφατα, την Apple.

«Η HTC ήταν ένας από τους πρωτοπόρους της VR, έχει κάνει πολλά εκεί», δήλωσε ο Γουντ της CCS Insight. «Αλλά έχουν κατά κάποιο τρόπο αγωνιστεί να ανταγωνιστούν, επειδή δεν έχουν πάει για τον αγώνα προς τα κάτω στην τιμή, ενώ η Meta, με την Quest, ήταν έτοιμη να λάβει πολύ επιθετική τιμολόγηση – σχεδόν λίγο πάνω από την τιμολόγηση του κόστους – για να προωθήσει την υιοθέτηση».

Η HTC «μπορεί να πάρει μια μικρή ανάκαμψη με την είσοδο της Apple στο χώρο, καθώς ανανέωσε το ενδιαφέρον για την κατηγορία», συνέχισε ο Γουντ. «Αλλά, τελικά, πιστεύουμε ότι είναι δύσκολο να παραμείνει σε αυτή. Έτσι, προβλέπουμε ότι μέχρι το 2026 θα αποχωρήσουν από την αγορά και θα πουλήσουν την πνευματική τους ιδιοκτησία σε κάποιους από τους άλλους παίκτες που είναι μεγαλύτεροι στο χώρο».

Η Apple αναλαμβάνει τον έλεγχο της αγοράς μεταχειρισμένων

Η CCS Insight προέβλεψε επίσης ότι η Apple θα επιδιώξει να αποκτήσει πιο άμεσο έλεγχο της αγοράς μεταχειρισμένων smartphones για να αποφύγει την αυξανόμενη δημοτικότητα των μεταχειρισμένων συσκευών που επηρεάζει τις πωλήσεις των νέων iPhones.

Η Apple μπορεί να το κάνει αυτό ενθαρρύνοντας τους πελάτες να ανταλλάσσουν τα τηλέφωνά τους απευθείας με την εταιρεία, αντί να βασίζονται σε αγορές τρίτων, όπως η PCS Wireless- ή δίνοντας κίνητρα στους φορείς να δίνουν τα παλιά τους τηλέφωνα για να λαμβάνουν πιστώσεις που αντισταθμίζουν το κόστος αγοράς ενός νέου iPhone, ανέφεραν οι αναλυτές της εταιρείας.

Η Apple θα μπορούσε επίσης να αρχίσει να εστιάζει σε ένα «επαληθευμένο» σύστημα για τη διαβάθμιση των ανακαινισμένων iPhone, προκειμένου να ενθαρρύνει την ποιότητα των μεταχειρισμένων συσκευών, σύμφωνα με την CCS Insight – ενισχύοντας την κίνηση της τεχνολογικής βιομηχανίας προς πιο «κυκλικά» προϊόντα που μπορούν να επισκευαστούν και να μεταπωληθούν για να αποφευχθούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα.

Η CCS Insight εκτιμά ότι το iPhone αντιπροσωπεύει περίπου το 80% της οργανωμένης δευτερογενούς αγοράς smartphone.

Διαβάστε ακόμη:

Στρατηγική επένδυση της KKR στην ελληνικών συμφερόντων Catalio Capital Management

Πόλεμος στο Ισραήλ: Πώς θα επηρεάσει την ναυτιλία – Τι εκτιμούν οι Έλληνες εφοπλιστές (pics)

Στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας οδεύει το CVC – Προ των πυλών η μεγαλύτερη IPO για φέτος στην Ευρώπη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ