Τέλος στην ανησυχία για μια πιθανή έλλειψη σε μάσκες, αλλά και για την αύξηση στα απορρίμματα εξαιτίας της αυξημένης χρήσης τους σε ολόκληρο τον πλανήτη, βάζει μια νέα τεχνολογία που ανέπτυξαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα (USF), χάρη στην οποία οι μάσκες μίας χρήσης θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η νέα τεχνολογία επιτρέπει τη γρήγορη απολύμανση στις μάσκες N95 και την ηλεκτροστατική επαναφόρτιση των αναπνευστήρων τους, ώστε να αποκτούν ξανά την αρχική τους δυνατότητα να φιλτράρουν τον αέρα και να προστατεύουν από τον κορωνοϊό και άλλους ιούς.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών, η επαναφόρτιση στις μάσκες επιτυγχάνεται κατά 95%, ακόμη και μετά από 15 κύκλους, καθώς παράλληλα η νέα τεχνολογία απενεργοποιεί τα παθογόνα που υπάρχουν πάνω στις μάσκες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η νέα τεχνολογία επαναφόρτισης είναι μη θερμική, δηλαδή δεν χρειάζεται επιπλέον θέρμανση, δεν απαιτεί χημικά ή άμεση επαφή, ενώ είναι πιο ασφαλής από ό,τι η υπεριώδης αντινοβολία και απαιτεί ενέργεια μόλις 1,25watt.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έχουν δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό «Environmental Science & Technology».

Διαβάστε ακόμη

HSBC: Ανάπτυξη πάνω από τη δυναμική αλλά και κίνδυνοι από έλλειμμα και χρέος

Πώς γίνονται αφορολόγητες οι μεταβιβάσεις χρημάτων προς κάθε συγγενή

KPMG: Αισιόδοξοι οι Έλληνες CEO για την επόμενη μέρα της πανδημίας