Aτιμέτωπη με πρόστιμα 520 εκατομμυρίων δολαρίων είναι η κατασκευάστρια εταιρεία του δημοφιλούς video game Fortnite, Epic Games.

Οι ισχυρισμοί ότι παραβίασε την ιδιωτική ζωή των παιδιών και χρησιμοποίησε «σχεδιαστικά τεχνάσματα» που ανάγκασαν τους παίκτες να προβούν σε ανεπιθύμητες αγορές, οδήγησαν την Epic Games να καταλήξει σε συμφωνία με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου για την αλλαγή ορισμένων προεπιλεγμένων ρυθμίσεων.

Έτσι, η Epic Games καλείται να πληρώσει 275 εκατομμύρια δολάρια για την παραβίαση των κανόνων προστασίας της ιδιωτικής ζωής των παιδιών. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει πληρώσει ποτέ εταιρεία για παραβίαση των κανόνων της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου (FTC).

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, σύμφωνα με το CNET, ανακοίνωσε πως η Epic Games συνέλεξε προσωπικές πληροφορίες από παιδιά κάτω των 13 ετών χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων τους κατά παράβαση του νόμου περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής των παιδιών στο διαδίκτυο (COPPA).

Θέτοντας από προεπιλογή σε λειτουργία τις επικοινωνίες φωνής και κειμένου, το video game έφερε παιδιά και εφήβους αντιμέτωπα με bullying και παρενόχληση από αγνώστους.

Επιστροφή χρημάτων

Επίσης, καλείται να πληρώσει 245 εκατομμύρια δολάρια ως επιστροφή χρημάτων σε χρήστες που εξαπατήθηκαν και έκαναν αγορές εντός του παιχνιδιού.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό επιστροφής χρημάτων, με την FTC να καταγγέλλει τον τρόπο με τον οποίο η Epic Games δελέαζε τους χρήστες να κάνουν ανεπιθύμητες αγορές και την αποτυχία να απαιτεί επιβεβαίωση των αγορών. Κάτι που επέτρεψε σε παιδιά και εφήβους να αγοράζουν εμπορεύματα αξίας εκατοντάδων δολαρίων πριν οι γονείς μάθουν ότι οι κάρτες τους έχουν χρεωθεί.

Η εταιρεία, σε δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Epic Games, αποδέχτηκε την απόφαση και κάλεσε τις αρχές να υιοθετήσουν πρακτικές που να αντικατοπτρίζουν καλύτερο το σημερινό περιβάλλον παιχνιδιών.

«Κανένας προγραμματιστής δεν δημιουργεί ένα παιχνίδι με την πρόθεση να καταλήξει εδώ», επισημαίνεται χαρακτηριστικά. «Οι νόμοι δεν έχουν αλλάξει. H εφαρμογή τους έχει εξελιχθεί και οι μακροχρόνιες πρακτικές του κλάδου δεν αρκούν πλέον. Δεχτήκαμε τη συμφωνία επειδή θέλουμε η Epic να είναι στην πρώτη γραμμή της προστασίας των καταναλωτών και να παρέχει την καλύτερη εμπειρία για τους παίκτες μας».

Διαβάστε ακόμη:

Διπλό «λίφτινγκ» στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

UniCredit: Πρωταθλήτρια στη μείωση του χρέους η Ελλάδα μετά την πανδημία (γράφημα)

Βασίλης Τερλέγκας: Από το ιδιωτικό νησί στο… ηλεκτρονικό σφυρί (pics)