Έχουν περάσει περισσότερες από δύο εβδομάδες από την αυτοεπιβαλλόμενη προθεσμία της Κομισιόν για την οριστικοποίηση των υποθέσεών της κατά της Apple και της Meta για παραβίαση των ψηφιακών νόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμα, όμως, δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση σχετικά με το πότε θα επιβληθούν οι κυρώσεις – ή πόσο σημαντικές θα είναι αυτές.
Η Επιτροπή επιμένει ότι πρόκειται για «business as usual» και ότι το παγκόσμιο εμπορικό τοπίο δεν έχει καμία σχέση με την καθυστέρηση, ούτε καν η άποψη του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ ότι η επιβολή των ψηφιακών κανόνων της ΕΕ θα μπορούσε να οδηγήσει σε «αμοιβαίους» δασμούς στον συνεχιζόμενο εμπορικό πόλεμο.
Όσο όμως καθυστερεί η επιβολή, τόσο αυξάνονται οι εικασίες ότι ο χρόνος υπαγορεύεται όντως από τις εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ – και τελικά θα υπονομεύσει την ικανότητα της ΕΕ να επιβάλει τους δικούς της νόμους.
«Το γεγονός ότι βασικές έρευνες καθυστερούν και πολιτικοποιούνται στο πλαίσιο των εμπορικών συνομιλιών στέλνει λάθος μήνυμα», δήλωσε στο POLITICO η Στέφανι Γιον-Κουρτάν, γαλλίδα ευρωβουλευτής της φιλελεύθερης ομάδας Renew. Το γεγονός ότι οι εκκρεμείς υποθέσεις «παρασύρονται από τις ευρύτερες διαπραγματεύσεις για τους δασμούς» υπονομεύει την αξιοπιστία της ΕΕ όσον αφορά την επιβολή της ψηφιακής νομοθεσίας, δήλωσε η ίδια.
Η Επιτροπή αναμενόταν να εκδώσει αποφάσεις σε τρεις πολυετείς έρευνες σχετικά με τις παραβιάσεις της Meta και της Apple μετά τις 28 Μαρτίου βάσει τoυ ευρωπαϊκού κανονισμού DMA. Πρόκειται για μια προθεσμία για την οποία η επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού Τερέζα Ριμπέρα είχε δεσμευτεί νωρίτερα φέτος.
Έκτοτε, ο Τραμπ δήλωσε ότι το DMA ισοδυναμεί με «εκβιασμό» των αμερικανικών εταιρειών, ενώ ο Λευκός Οίκος απείλησε με πρόσθετους δασμούς ως απάντηση στον κανονισμό της ΕΕ για την τεχνολογία και ο κορυφαίος αντιμονοπωλιακός φορέας των ΗΠΑ κατήγγειλε τους κανόνες ως «φόρους στις αμερικανικές εταιρείες».
Η καθυστέρηση στην ανακοίνωση της ετυμηγορίας για τις Meta και Apple υποδηλώνει μια προσεκτική και κεντρικά καθοδηγούμενη ενορχήστρωση του πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις, σε μια διαδικασία η οποία βρίσκεται εκτός των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ενώ οι αξιωματούχοι της Επιτροπής προσπαθούν να περιορίσουν το θόρυβο υποβαθμίζοντας τις προσδοκίες, όσο περισσότερο διαρκεί η καθυστέρηση, τόσο πιο πολιτική φαντάζει.
Ο Tομάσο Ντούσο, ο οποίος προεδρεύει του συμβουλευτικού οργάνου ανταγωνισμού της γερμανικής κυβέρνησης, της Monopolkommission, δήλωσε στο POLITICO ότι «εάν η επιβολή της νομοθεσίας φαίνεται να καθοδηγείται από πολιτικά κίνητρα και όχι από νομικές και οικονομικές εκτιμήσεις, κινδυνεύει να χάσει τη νομιμοποίησή της και να γίνει αντιληπτή ως εργαλείο οικονομικών αντιποίνων και όχι ως ουδέτερο ρυθμιστικό εργαλείο». Κινδυνεύει επίσης να πυροδοτήσει ένα καθοδικό σπιράλ αντιποίνων από τις ΗΠΑ.
«Η Επιτροπή έχει κάνει τη ‘στρατηγική υπομονή’ το νέο της μάντρα όσον αφορά τις ΗΠΑ», δήλωσε η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Άννα Καβαζίνι, η οποία προεδρεύει της επιτροπής εσωτερικής αγοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Αυτό το μάντρα πρέπει να τελειώσει όταν αρχίσουν οι υποχρεώσεις του δικαίου της ΕΕ», δήλωσε η ίδια.
Το γεγονός ότι συζητείται η επιβολή φόρων στις ψηφιακές υπηρεσίες ως μέρος των δασμολογικών αντιποίνων θολώνει περαιτέρω τα νερά.
Το μπλοκ στοχεύει να συνάψει συμφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της 90ήμερης διακοπής των δασμών που ανακοίνωσε ο Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, αλλά η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε στους Financial Times ότι αν δεν υπάρξει λύση με διαπραγματεύσεις, η απάντηση της ΕΕ θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα μέτρων, συμπεριλαμβανομένου «ενός φόρου επί των διαφημιστικών εσόδων των ψηφιακών υπηρεσιών».
Για την Επιτροπή, είναι σαφές ότι το να επιβάλλεται πρόστιμο στις Big Tech για παραβίαση του DMA και η επιβολή φόρου επί των διαφημιστικών εσόδων είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Αλλά είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πώς τα δύο αυτά μπορεί να μπλεχτούν σε πολιτικό επίπεδο.
Για τους υποστηρικτές του DMA, είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθούν τα δύο αυτά ζητήματα χωριστά.
«Η σύνδεση της επιβολής του DMA με την εμπορική διαμάχη ΕΕ-ΗΠΑ υπονομεύει τη νομική ακεραιότητα και την αξιοπιστία του ίδιου του κανονισμού», δήλωσε ο Ντούσο.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Ρούπρεχτ Πόντσουν, είναι «εξαιρετικά σημαντικό» η Επιτροπή «να παραμείνει σταθερή και απλά να εφαρμόσει τον νόμο», ώστε να γίνουν οι αγορές πιο δίκαιες και να τηρηθεί το κράτος δικαίου.
Ωστόσο, άλλοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η επιβολή της νομοθεσίας για τον ανταγωνισμό είχε πάντα πολιτική χροιά.
«Η Επιτροπή εφαρμόζει τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού και τον DMA ως δημόσια αρχή. Ωστόσο, αποφασίζει για τις υποθέσεις ως πολιτικό όργανο», δήλωσε η Μόνικα Σνίτσερ, πρόεδρος του συμβουλευτικού οργάνου οικονομικής πολιτικής της γερμανικής κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι αυτό περιλαμβάνει την απόφαση για το αν οι υποθέσεις «διακόπτονται ή συνεχίζονται».
Ο Tζον Ντέιβις της συμβουλευτικής Brunswick δήλωσε ότι ενώ οι πολιτικές εκτιμήσεις μπορεί να αποτελούν παράγοντα σε υποθέσεις αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, υπάρχει «μεγάλη διαφορά» μεταξύ των τυπικών ερευνητικών βημάτων, όπου η Επιτροπή μπορεί να επιλέξει να επιταχύνει ή να επιβραδύνει μια υπόθεση βάσει πολιτικών εκτιμήσεων, έως και της τελικής απόφασης.
Είτε σας αρέσει είτε όχι, οι ΗΠΑ σκέφτονται τώρα την αντιμονοπωλιακή τους αποστολή – συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της μονοπωλιακής δύναμης – μέσα από ένα φακό «Πρώτα η Αμερική», και η Ευρώπη πρέπει να το αναγνωρίσει αυτό, δήλωσε η Κριστίνα Καφάρα, ανεξάρτητη οικονομολόγος και ειδική σε θέματα ανταγωνισμού.
«Η όλη συζήτηση σχετικά με τα πρόστιμα DMA είναι, εκ των πραγμάτων, τώρα μια συζήτηση για τους δασμούς», δήλωσε. «Θα ήταν αξιοσημείωτο να επιμείνουμε στη συνήθη πρακτική, χωρίς να σκεφτούμε ενεργά τι θα σήμαινε το ‘Πρώτα η Ευρώπη’ σε όλους τους τομείς της επιβολής. Όλοι πρέπει να ξυπνήσουν», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε ακόμη
Επιμένει ο Τραμπ για τον Πάουελ: Αν του το ζητήσω θα φύγει
Η Ελληνικά Γαλακτοκομεία υπέβαλλε δεσμευτική προσφορά για τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα