search icon

Τεχνολογία

Google: Νέα δικαστική διαμάχη με αντίδικο την Daily Mail

Η βρετανική εφημερίδα και ιστοσελίδα Daily Mail, υπέβαλε αγωγή κατά της Google με ισχυρισμούς ότι ο τεχνολογικός γίγαντας «πειράζει» τα αποτελέσματα στη μηχανή αναζήτησης

Το ότι η Google βρίσκεται αντιμέτωπη με αγωγή δεν είναι μια πρωτόγνωρη είδηση, καθώς οι δικαστικές διαμάχες του τεχνολογικού κολοσσού φαίνεται να μην έχουν τέλος. Αυτή τη φορά η εταιρεία που θα βάλει τη Google στο εδώλιο είναι η Associated Newspapers, μητρική της εφημερίδας Daily Mail.

Η εφημερίδα καταγγέλλει ότι η Google εκμεταλλεύεται τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά της διαφήμισης και της διαδικτυακής αναζήτησης για να καθορίσει ποιους συνδέσμους και ποια καταστήματα θα αναδείξει, υποβιβάζοντας τα υπόλοιπα. Επιπλέον, ισχυρίζεται ότι η Google «τιμωρεί» τις ιστοσελίδες ενημέρωσης υπονομεύοντας τους στην κατάταξή της, εάν χρησιμοποιούν εναλλακτικούς τρόπους διαφήμισης.

«Το παράδοξο είναι ότι παρ΄όλο που η διαδικτυακή διαφήμιση έχει ανοδική πορεία, καθώς οι χρήστες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερα το διαδίκτυο, τα διαφημιστικά έσοδα των εφημερίδων/ενημερωτικών ιστιοσελίδων μειώθηκαν κατά 70% την τελευταία δεκαετία, οδηγώντας σε κύματα απολύσεων και σε ‘λουκέτα’», επισημαίνεται στην αγωγή που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν.

Οι κατηγορίες – η Google χειραγωγεί τα αποτελέσματα αναζήτησης

Ο ιστιότοπος της Daily Mail είναι μια από τις πιο δημοφιλείς πηγές ειδήσεων στον κόσμο, με 75 εκατομμύρια μηνιαίους επισκέπτες μόνο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την αγωγή. Ωστόσο, παρά τη θέση που έχει κερδίσει στον ειδησεογραφικό κόσμο, όπως κάθε εταιρεία που δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο, δεν παύει να εξαρτάται από τη μηχανή αναζήτησης της Google, κάτι που αποδεικνύει για ακόμη μια φορά την παντοδυναμία του τεχνολογικού γίγαντα.

Η Google μπορεί να «παρασύρει« τεράστιο αριθμό αναγνωστών σε κείμενα της ιστοσελίδας μέσω των αποτελεσμάτων αναζήτησης, αλλά, όπως καταγγέλλει η εφημερίδα, παραμένει αδιαφανής ως προς τον τρόπο με τον οποίο αποφασίζει ποια άρθρα προτρέπει τους χρήστες να παρακολουθούν.

Πέτρα του σκανδάλου έγιναν τα ρεπορτάζ για τη Βασιλική Οικογένεια. Σύμφωνα με την ιστιοσελίδα, τα κείμενα της με θέμα τη Βασιλική Οικογένεια «έπιασαν πάτο» στα αποτελέσματα αναζήτησης. Συγκεκριμένα η Daily Mail αναφέρει ότι παρά την εκτενή κάλυψη της συνέντευξης του πριγκιπικού ζεύγους στην Oprah Winfrey, ο σύνδεσμος της ιστοσελίδας εμφανιζόταν εμφανώς πιο κάτω στην κατάταξη από άλλα μικρότερα site σε μια σχετική αναζήτηση.

Η Google κατηγορείται ότι μέσω των πρακτικών της κατατάσσει τις διαφημίσεις και τα αποτελέσματα αναζήτησης κατά τη δική της εκτίμηση, κάνοντας κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει στον διαδικτυακό κόσμο και διαστρεβλώνοντας τον ανταγωνισμό στην αγορά.

«Η Daily Mail με την αγωγή αυτή φιλοδοξεί να κάνει την Google να λογοδοτήσει για την διαεκή αντιανταγωνιστική της συμπεριφορά που έχει σκοπό να βλάψει τους ανταγωνιστές της», δήλωσε εκπρόσωπος της Daily Mail.

«Ανακριβείς ισχυρισμοί»

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, εκπρόσωπος της Google είπε: «Οι ισχυρισμοί της Daily Mail είναι εντελώς ανακριβείς. Η χρήση των εργαλείων διαφήμισης δεν επηρεάζει τον τρόπο κατάταξης στην μηχανή αναζήτησης της Google». Ανταγωνιζόμαστε σε έναν ποικιλλόμορφο και ανταγωνιστικό χώρο διαφημίσεων όπου οι εκδότες έχουν και ασκούν πολλές επιλογές. Η ίδια η Daily Mail εξουσιοδοτεί δεκάδες εταιρείες τεχνολογίας διαφημίσεων να διαχειριστούν τον διαφημιστικό της χώρο. Θα αμυνθούμε ενάντια σε αυτές τις άδικες κατηγορίες».

Ατέλειωτες δικαστικές διαμάχες

Η αγωγή της Daily Mail είναι ακόμα μια από τις αμέτρητες καταγγελίες κατά της Google. O τεχνολογικός γίγαντας έχει οδηγηθεί πολλές φορές στα δικαστήρια τόσο από ανταγωνιστές της αλλά και όσο από τις ίδιες τις αρχές, σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Δεν φαίνεται, ωστόσο, να θορυβείται ούτε να είναι διατεθειμένη να αλλάξει τις πρακτικές της.

Έχουν προηγηθεί ήδη καταγγελίες από 125 αμερικανικές εφημερίδες σε 11 κράτη εναντίον της τεχνολογικής εταιρείας, με το επιχείρημα ότι ο διαδικτυακός γίγαντας έχει παράνομα μονοπωλήσει την αγορά ψηφιακής διαφήμισης. Οι επιχειρήσεις κατηγορούν τη Google ότι συμμετέχει σε μια μυστική διαπραγμάτευση, με το παρατσούκλι «Blue Jedi Blue», για να περιορίσει τον ανταγωνισμό. Αγωγή με αντίστοιχο επιχείρημα κατέθεσαν το 2020 και οι γενικοί εισαγγελείς 38 Πολιτειών των ΗΠΑ.

Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κηρύξει πόλεμο στη Google τα τελευταία χρόνια, με σκοπό να βάλει «φρένο» στις μονοπωλιακές της πρακτικές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη επιβάλει στην Google συνολικά το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 8 δισ., από το 2017 μέχρι σήμερα, με το σκεπτικό ότι εκμεταλλεύεται τη μονοπωλιακή της θέση στις διαδικτυακές υπηρεσίες για να ζημιώσει τους ανταγωνιστές της και να εξαλείψει κάθε ανταγωνισμό.

Όσες φορές και αν έχει στηθεί στον τοίχο, ο βασιλιάς του διαδικτύου δεν δείχνει να νιώθει την καρέκλα του να τρίζει και δηλώνει ότι δεν κάνει κατάχρηση της θέσης του, ενώ επιμένει ότι η συγκεκριμένη αγορά της ψηφιακής διαφήμισης παραμένει πολύ ανταγωνιστική. Επομένως, ένα πρόστιμο ακόμα, αυτή τη φορά με αφορμή τη Daily Mail, ίσως κάνει μια ακόμα τρύπα στο νερό.

Διαβάστε ακόμη:

Επιστροφή στα θρανία για νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια από αύριο – Οδηγίες για τα self test (vid)

Το Snapchat μοιράζει εκατομμύρια κάθε μέρα και… αυξάνει τα κέρδη του

ΟΑΕΔ: Θέσεις εργασίας με μισθό 933 ευρώ – Οι δικαιούχοι του προγράμματος

Exit mobile version