Καθώς το παγκόσμιο κύμα ψηφιακών απειλών καταγράφει νέο ιστορικό ρεκόρ, τα κακόβουλα δείγματα που εντοπίζει καθημερινά η Kaspersky υπερβαίνουν πλέον τις 500.000. Μέσα σε αυτή τη συνθήκη, η Ελλάδα καταγράφει έντονη άνοδο σε σύνθετες επιθέσεις, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αναδεικνύονται πιο ευάλωτες από ποτέ.

«Το μισό εκατομμύριο malware ημερησίως δεν είναι ένας ξηρός αριθμός· αποτυπώνει πως δεν αντιμετωπίζουμε πια τυχαίες απόπειρες παραβίασης, αλλά μια μαζική, πλήρως οργανωμένη διαδικασία», επισημαίνει ο Βασίλης Βλάχος, Channel Manager GreCy της Kaspersky. «Ο ουσιαστικός κίνδυνος είναι ότι οι επιθέσεις εξελίσσονται, γίνονται ταχύτερες, εξυπνότερες και ολοένα δυσκολότερα εντοπίσιμες».

Η εικόνα στην Ελλάδα: Επιθέσεις πιο στοχευμένες και πιο επικίνδυνες

Η χώρα βρίσκεται στην έκτη θέση παγκοσμίως ως προς τον όγκο κακόβουλου λογισμικού που εντοπίζεται στο εισερχόμενο email traffic, ενώ κατατάσσεται πρώτη στη Νότια Ευρώπη στην ένταση επιθέσεων κατά βιομηχανικών συστημάτων υψηλής κρίσιμης σημασίας. Επιπλέον, κατηγορίες απειλών όπως password stealers, exploits και backdoors εμφανίζουν σημαντική αύξηση, με τις επιθέσεις μέσω backdoor να σημειώνουν άνοδο άνω του 130% σε σχέση με πέρυσι.

«Στο εσωτερικό, όμως, οι αριθμοί δεν αρκούν για να περιγράψουν την κατάσταση. Παρά τις διακυμάνσεις, το ουσιαστικό ζήτημα είναι η ποιοτική αναβάθμιση των απειλών», σημειώνει ο κος Βλάχος. «Καθώς μειώνεται το κόστος χρήσης AI για την προετοιμασία επιθέσεων, τα χτυπήματα γίνονται πιο πειστικά, καλύτερα προσαρμοσμένα στο ελληνικό πλαίσιο και πιο στοχευμένα σε συγκεκριμένους οργανισμούς. Έτσι, η αντίληψη ότι λιγότερα περιστατικά σημαίνουν περισσότερη ασφάλεια δεν ισχύει πια. Μία μόνο επιτυχής επίθεση μπορεί να αφήσει μακροχρόνιες συνέπειες».

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: η «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας και ο πιο εύκολος στόχος

Το 99,9% των ελληνικών επιχειρήσεων ανήκουν στις ΜμΕ, απασχολώντας πάνω από το 80% του εργατικού δυναμικού. Παρότι οι επιθέσεις σε αυτές δίνουν συχνά μικρότερο άμεσο κέρδος στους εγκληματίες, παραμένουν ο πιο σταθερός στόχος — και για συγκεκριμένους λόγους.

«Οι ΜμΕ διαχειρίζονται κρίσιμα δεδομένα, αλλά λειτουργούν με περιορισμένα μέσα. Ένας συνδυασμός που οι επιτιθέμενοι γνωρίζουν άριστα», εξηγεί ο Βλάχος. «Οι κυβερνοαπειλές εξελίσσονται διαρκώς και μεγάλο μέρος των μικρότερων εταιρειών αδυνατεί να παρακολουθήσει τον ρυθμό αυτής της εξέλιξης».

Διεθνής έρευνα σε 880 μικρομεσαίες επιχειρήσεις — ανάμεσά τους και ελληνικές — δείχνει ότι το 65% των ελληνικών ΜμΕ δεν διαθέτει ξεκάθαρη στρατηγική κυβερνοασφάλειας. Λιγότερες από μία στις τρεις επιχειρήσεις (28%) έχουν εξειδικευμένη ομάδα, ενώ μόλις το 18% αναθέτει την ασφάλεια σε εξωτερικούς συνεργάτες. Ένα ακόμη σημαντικό εμπόδιο είναι η έλλειψη εξειδικευμένων ειδικών, που αναφέρεται από μία στις πέντε εταιρείες (20%), αντανακλώντας ένα παγκόσμιο πρόβλημα.

Στο εσωτερικό προκύπτουν επιπρόσθετες δυσκολίες. Πάνω από το 35% δηλώνει ότι η διοίκηση δεν αντιλαμβάνεται πλήρως τη σημασία της κυβερνοπροστασίας. Το εύρημα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς — σύμφωνα με την Kaspersky — το κόστος ανάκαμψης από μια επιτυχημένη επίθεση ξεπερνά κατά 50% τον συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό κυβερνοασφάλειας των ΜμΕ, τη στιγμή που καταγράφονται κατά μέσο όρο 16 επιθέσεις τον χρόνο.

Παράλληλα, το 32% των επιχειρήσεων δεν γνωρίζει αν τα υφιστάμενα μέτρα προστασίας επαρκούν, ενώ το 25% αμφιβάλλει για την επάρκεια των λύσεων που προτείνουν οι πάροχοι. Πιο θετικό είναι ότι μόλις 10% δηλώνει άγνοια σχετικά με τις νομικές τους υποχρεώσεις — ποσοστό σαφώς χαμηλότερο από αυτό άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Όπως υπογραμμίζει ο Βλάχος, όλα δείχνουν την ανάγκη για ενίσχυση της ενημέρωσης, ανάπτυξη οικονομικά προσιτών λύσεων και βελτίωση προγραμμάτων κατάρτισης, μέσα από στενή συνεργασία βιομηχανίας, κράτους και επιχειρήσεων.

2025: μια κρίσιμη καμπή

Κατά την Kaspersky, η ελληνική αγορά κυβερνοασφάλειας βρίσκεται σε μεταίχμιο. Η αυξημένη ενημέρωση και το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο δημιουργούν θετικές συνθήκες, ωστόσο η ταχύτατη εξέλιξη των απειλών και η αδυναμία των ΜμΕ να τις αντιμετωπίσουν απαιτούν άμεση ενίσχυση των αμυντικών τους διαδικασιών.

«Η κυβερνοασφάλεια δεν είναι πια τεχνικό θέμα· είναι ζήτημα επιβίωσης», καταλήγει ο Βλάχος. «Αν οι ΜμΕ θέλουν να διασφαλίσουν τη συνέχιση της λειτουργίας τους σε ένα περιβάλλον όπου οι επιθέσεις αυξάνονται καθημερινά, η επένδυση στην προστασία πρέπει να γίνει κεντρικός άξονας της επιχειρηματικής στρατηγικής — όχι προαιρετική επιλογή».

Διαβάστε ακόμη

Ηarris Mehos (DFC): Πώς το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ανάπτυξης των ΗΠΑ μπορεί να επενδύσει στην Ελλάδα

Συμφωνία στην ΕΕ για μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 90% έως το 2040

Η… αγροτιάδα, το Μ.Μ και οι γαλάζιοι βουλευτές, η σκιά του Αλέξη ξανά στην Κουμουνδούρου (σήμερα τα σπουδαία), ο Ισραηλινός και το σφυρί, ώρα για το ελβετικό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα