Ανατροπές στη μετοχική σύνθεση ισχυρών καθιερωμένων εταιρειών του κλάδου και «χρυσά» deals πολλών δεκάδων (ή και εκατοντάδων) εκατομμυρίων ευρώ συνθέτουν το νέο σκηνικό στην αγορά της πληροφορικής στην Ελλάδα, με φόντο τα αθροιστικά έσοδα ύψους αρκετών… δισ. που προσφέρει ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Το «παιχνίδι» έχει ανοίξει πλέον. Εφοπλιστές, μεγάλοι επιχειρηματίες από άλλους κλάδους, τράπεζες, ισχυροί ξένοι όμιλοι ή επενδυτές και εισηγμένες εταιρείες συμμετοχών εισέρχονται στις μετοχικές συνθέσεις εγχώριων επιχειρήσεων πληροφορικής κάθε μεγέθους, εκ παραλλήλου με το σερί εξαγορών το οποίο εξελίσσεται την τελευταία 3ετία, με προφανή στόχο να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες της ψηφιακής μετάβασης.

Το «κυνήγι» των υπεραξιών και τα κέρδη από το «ράλι» στις τιμές των μετοχών και τις αποτιμήσεις σαφώς προσφέρουν κίνητρα, αλλά και αυτά ακόμα επιτυγχάνονται μέσω των επιδόσεων σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών, των επενδύσεων και της γενικότερης παρουσίας μιας εταιρείας στην αγορά…

Η πιο πρόσφατη αφορμή για όσα συμβαίνουν στον κλάδο, και όσα ενδεχομένως μπορεί να επακολουθήσουν, δόθηκε από την υπόθεση της Q&R, με την είσοδο του εφοπλιστή Ηλία Γκότση (5,01%), ιδιοκτήτη της Eurotankers, στη μετοχική της σύνθεση, μετά από την απόκτηση μεριδίου 32% τον Φεβρουάριο στον εισηγμένο όμιλο πληροφορικής από την Σοφία Σωτηράκου-Τριάντη, σύζυγο του εφοπλιστή Γιάννη Καραγιώργη, που την κατέστησε βασικό μέτοχο, όπως και τις πληροφορίες για αντίστοιχη κίνηση και από άλλο πρόσωπο του εφοπλιστικού χώρου.

Η φημολογία των ημερών συνεχίσθηκε με αναφορές σε πιθανό deal για «συμμαχία» της CPI με τη Real Consulting οι οποίες διαψεύσθηκαν επισήμως, αλλά γενικότερα οι συζητήσεις του είδους δεν σταματούν ποτέ στην αγορά πληροφορικής στην Ελλάδα.

Ειδικότερα η δεύτερη, εισηγμένη στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ, μετρά αντίστροφα για την μετάταξή της στην Κύρια Αγορά και ανήκει στους «παίκτες» του κλάδου που βρίσκονται σε διαρκή αναζήτηση εταιρειών-στόχων προς εξαγορά, με βασικό της μέτοχο το Νίκο Β.Βαρδινογιάννη.

Προηγήθηκε το mega deal για την εξαγορά της εισηγμένης Entersoft από τον όμιλο Olympia, συμφερόντων Πάνου Γερμανού (με θυγατρική του μια μη εισηγμένη με πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα του business software, τη SoftOne) και το Imker Capital, με βάση μια αποτίμηση 240 εκατ. ευρώ.

Προς το παρόν, δεν επιβεβαιώνεται το σενάριο μελλοντικής συγχώνευσης SoftOne – Entersoft, όμως δεδομένα δημιουργείται ένα ισχυρό «μπλοκ» στον κλάδο του επιχειρηματικού λογισμικού.

Πληροφορίες του newmoney ανέφεραν μάλιστα ότι σε προηγούμενο χρονικό διάστημα είχαν γίνει σκέψεις για συγχώνευση δυο άλλων ελληνικών εταιρειών με σημαντικό εκτόπισμα στην αγορά και οι δυο, χωρίς τελικά αυτό να προχωρήσει στην πράξη.

Μεγαλύτερα σχήματα 

Η συγκέντρωση του κλάδου σε παρόμοιες περιπτώσεις βασίζεται στη λογική του «η ισχύς εν τη ενώσει», ότι πιο δυνατά σχήματα μπορούν να διεκδικήσουν και να υλοποιήσουν πιο εύκολα μεγαλύτερα και πιο σύνθετα έργα πληροφορικής, είτε για τον δημόσιο είτε για τον ιδιωτικό τομέα και γενικότερα να λειτουργήσουν συμπληρωματικά, μεταξύ άλλων ωφελειών. Ειδικότερα αν πρόκειται για projects του δημοσίου, συχνά απαιτούνται κεφάλαια για να αυτοχρηματοδοτηθούν και να τρέξουν μέχρι να αρχίσουν οι πληρωμές τους.

Στελέχη του κλάδου θεωρούν ότι ένα τέτοιο μοντέλο είναι αποδοτικό, υπό συνθήκες, και για έργα στο εξωτερικό. Με τη συγχώνευση δηλαδή μιας ελληνικής με μια ξένη εταιρεία, ή απλά με μια εξαγορά της δεύτερης από την πρώτη.

Σε αυτή τη φάση, τα deals αφορούν κατά κύριο λόγο σε εξαγορές ελληνικών εταιρειών από άλλες, άνω των 10 σε αριθμό κάθε χρόνο από το 2021, και λιγότερο σε άλλες χώρες (π.χ. Γερμανία, Σκανδιναβία, Ρουμανία, Κύπρο), όπου αρκετοί εγχώριοι όμιλοι πάντως διατηρούν και θυγατρικές ή γραφεία. Ήδη, τα στοιχεία μιλούν για 45 τέτοιες εξαγορές στην Ελλάδα έως και το Μάρτιο του 2024…

Τα «βαριά» ονόματα

Η υπόθεση της Entersoft δεν είναι το μόνο μεγάλο deal στην πληροφορική. Αν, ενδεικτικά, ενταχθεί και η συμφωνία εξαγοράς της BETA CAE Systems, η οποία ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη, ηγέτιδα δύναμη σήμερα στη διεθνή αγορά λογισμικού προσομοίωσης και ανάλυσης, από τον εισηγμένο στο Nasdaq αμερικανικό όμιλο Cadence Design Systems, αρχές Μαρτίου, με τίμημα 1,15 δισ. ευρώ, τότε ο πήχης ανεβαίνει πάρα πολύ.

Τον Οκτώβριο του 2021 μια εισηγμένη από τη Δανία, στο χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης, η Netcompany, εξαγόρασε την Intrasoft International, νυν Netcompany-Intrasoft, με αξία συναλλαγής 235 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια περίπου περίοδο εισήλθε με ποσοστό 45% στη μετοχική σύνθεση της SoftOne ο Μάρκος Βερέμης, μαζί με διεθνή επενδυτικό όμιλο υπό τον Φρανκ Κοέν.

Το 2022 η εισηγμένη εταιρεία συμμετοχών Ideal Holdings, με πρόεδρο Δ.Σ. τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου, εξαγόρασε την Byte Computer από τον Σπύρο Βυζάντιο και την οικογένειά του, με αποδοχή προαιρετικής δημόσιας πρότασης που βασίστηκε σε μια αποτίμηση 60 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στη «νέα Ideal», με αρχικούς επενδυτές το Olympia Group του Πάνου Γερμανού, το VNK Capital του Βασίλη και της Νέλλης Κάτσου, εταιρεία συμφερόντων Δαυίδ-Λεβέντη και δυο ελληνικές τράπεζες, άλλοι μέτοχοι προέρχονται από το management των θυγατρικών της (Στ.Βυτόγιαννης, οικογένεια Σπ.Βυζάντιου), από ιδρυτές μετόχους των Attica Stores (K.Λαµπρόπουλος, Κ.Τσουβελεκάκης, Αλ.Σγουµπόπουλος) και άλλα «βαριά» ονόματα (Π. Λασκαρίδης, όμιλος Τσάκου, Ίδρυµα Ωνάση, Γ.Σαραντίτης, Ε.Βασιλάκης).

Σταθερή αξία στον κλάδο της πληροφορικής η «ναυαρχίδα» του ομίλου Quest (μητρική η Quest Holdings) με επικεφαλής του τον εμβληματικό Θεόδωρο Φέσσα, η Uni Systems, η οποία διερευνά νέους στόχους εξαγορών.

Στα deals της πληροφορικής που άλλαξαν τη μετοχική σύνθεση ενός ομίλου περιλαμβάνεται και η απόκτηση του 7,5% της Epsilon Net από την Εθνική Τράπεζα έναντι 30,4 εκατ. ευρώ το 2023, με δυνατότητα για ένα επιπλέον 7,5% εντός τριετίας.

H ETE δεν είναι φυσικά η μοναδική τράπεζα με μετοχική συμμετοχή σε εταιρεία πληροφορικής και δη εισηγμένη, αφού για παράδειγμα και η Alpha Bank διατηρεί το 19,3% ενός από τους ισχυρότερους ελληνικούς ομίλους του κλάδου, της Space Hellas.

Αν συμπεριληφθούν και τα δεκάδες μικρότερης αξίας deals, το συνολικό ποσό των εξαγορών των τελευταίων 4-5 ετών αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ (μετά και την περίπτωση της BETA).

Η διαρκής κινητικότητα που επικρατεί στον κλάδο, δημιουργεί μια αναμονή με μόνες απορίες, ποιο θα είναι το επόμενο ηχηρό όνομα το οποίο θα εισέλθει σε αυτόν και σε ποιο μέγεθος μπορούν να φτάσουν οι νέες συμφωνίες…

Δισ. από… παντού

Τα οικονομικά συμφέροντα τα οποία διακυβεύονται είναι τεράστια και αν αθροίσει κανείς όλα τα πεδία της αγοράς πληροφορικής το «απόθεμα» δεν αποκλείεται να εκτινάσσεται ακόμα και σε διψήφιο νούμερο δισ.

Μόνο η Κοινωνία της Πληροφορίας διαχειρίζεται 390 έργα 3,5 δισ. ευρώ, σε διάφορες φάσεις (χρηματοδοτούμενα τα περισσότερα από το Ταμείο Ανάκαμψης) και έχει προκηρύξει 250 διαγωνισμούς, με την πλειοψηφία αυτών συμβασιοποιημένη, πλην όσων θα προκηρυχθούν, με την ψηφιοποίηση αρχείων και τα πληροφοριακά συστήματα να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος.

Θέμα αποτελεί η έγκαιρη υλοποίησή και παράδοσή απαιτητικών projects μέσα σε στενά χρονικά περιθώρια, για να μη χαθούν τα deadlines.

Το 2024 εκτιμάται ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, με ότι αυτό θα σημαίνει για τους ρυθμούς απορρόφησης των κονδυλίων και τα έσοδα των τεχνολολογικών ομίλων.

Μεγαλύτερη ίσως πρόκληση για τον κλάδο θεωρούνται οι σοβαρές ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό απέναντι στον μεγάλο όγκο έργων, εντούτοις καταβάλλεται έντονη προσπάθεια, από όλες τις πλευρές, για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα και να αποτραπούν περαιτέρω καθυστερήσεις.

Αν συμπεριληφθούν στη λίστα τα έργα που αναθέτουν άλλοι φορείς σε αναδόχους και εν συνεχεία προστεθούν στο «λογαριασμό» και τα έσοδα από τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για τριπλασιασμό της σχετικής «πίτας» στο 1-1,2 δισ. ευρώ τα προσεχή χρόνια, όσο και οι αντίστοιχες συνεργασίες ελληνικών ομίλων πληροφορικής σε δεκάδες χώρες του εξωτερικού, όπως π.χ. και σε έργα για την Ε.Ε., ο υπολογισμός «χάνεται»…

Η κατακόρυφη αύξηση των κινδύνων που ελλοχεύουν από το κυβερνοέγκλημα τοποθετεί επίσης τις υπηρεσίες και τα προϊόντα κυβερνοασφάλειας ( όπου επενδύουν για την ανάπτυξή τους ελληνικές τεχνολογικές εταιρείες) στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος. Κάτι το οποίο ισχύει για τον κλάδο της πληροφορικής και για την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ).

Οι αυξανόμενες ανάγκες, σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι έχει ήδη τεθεί το ζήτημα της μελλοντικής συντήρησης των ψηφιακών έργων, που αναμένεται να ξεπεράσει τα 200-210 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, καθιστούν βέβαιο ότι θα υπάρχουν λεφτά και δουλειά για όλους και στη «μετά RRF εποχή».

Η εκτίναξη των εσόδων

Τα έσοδα και τα κέρδη των εταιρειών του κλάδου αυξάνονται από χρήση σε χρήση με ισχυρά διψήφια ποσοστά κατά μ.ό. σε σταθερή βάση, από την έναρξη του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας.

Όπως είχε αναφέρει το newmoney σε παλαιότερα ρεπορτάζ, το 2022 μόνο οι εισηγμένες (11) είχαν καταγράψει αύξηση 102 εκατ. ευρώ στα ετήσια συνολικά έσοδά τους, στα 562,8 εκατ. ευρώ από 460,8 εκατ. ευρώ το 2021 και οι πρώτες ενδείξεις για το «άθροισμα» του 2023 και των επόμενων χρόνων φωτογραφίζουν νέα θεαματική άνοδο.

Τα παραδείγματα πολλά: Η Uni Systems (μητρική η εισηγμένη Quest Holdings) από 154,25 εκατ. ευρώ το 2021 «βλέπει» 300 εκατ. ευρώ έως το 2026, η Epsilon Net από 50,51 εκατ. ευρώ το 2021 στοχεύει στα 150+ εκατ. ευρώ έως το 2025 και η μη εισηγμένη SoftOne προσδοκά στην εκτόξευση της παραγόμενης αξίας του οικοσυστήματός της από 89 εκατ. ευρώ το 2022 πάνω από 200 εκατ. το 2026.

Αργά ή γρήγορα, μόνο οι βασικοί «παίκτες» της αγοράς αναμένεται να καταρρίψουν το «φράγμα» του 1 δισ. ευρώ στον συνολικό ετήσιο τζίρο τους!

Τα νέα «El Dorado»

Οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι μπήκαν νωρίς στο «παιχνίδι» της ψηφιοποίησης διεκδικώντας μερίδια στην μεγάλη «πίτα», μικρότερες εταιρείες πληροφορικής αλλάζουν επίπεδο κυριολεκτικά μέσα από δυο, τρεις κερδισμένους διαγωνισμούς, οι συμμαχίες όλων με όλους για να «βγουν» τα έργα έχουν πλέον καθιερωθεί σε όλα τα μέτωπα και την ίδια ώρα οι Έλληνες experts ανακαλύπτουν συνεχώς νέα «El Dorado»: στη Ρουμανία και τα Βαλκάνια για το business software, στο χρηματοοικονομικό λογισμικό από την… Καραϊβική και το Μαϊάμι μέχρι τη Σιγκαπούρη και το Ντουμπάι, στη Μέση Ανατολή για την κυβερνοασφάλεια (όπου παρατηρείται προσαρμογή σε κανόνες ανάλογους με αυτούς της Ε.Ε.) και στην ψηφιοποίηση ολόκληρων κλάδων που αποτελούν τους ισχυρότερους πυλώνες της οικονομίας, όπως η ναυτιλία, η βιομηχανία, η ενέργεια και ο τουρισμός!

Διαβάστε ακόμη    

ΕΝΦΙΑ: Τι θα δούμε στα νέα εκκαθαριστικά που «βγαίνουν» μέσα στο Σαββατοκύριακο (οδηγός)

Καθολική επέκταση των πληρωμών IRIS – Χαμηλώνουν οι προμήθειες και στα POS 

ΕΚΠΑ: Κατά 1,6 βαθμούς αυξήθηκε η θερμοκρασία την τελευταία δεκαετία σε σχέση με την περίοδο 1971-1980 (πίνακες + διαγράμματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ