Η εποχή της πανδημίας αν και επώδυνη για την ανθρωπότητα, διαθέτει τις… δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Δημιούργησε νέες προτεραιότητες, επιτάχυνε διαδικασίες και σε πολλούς τομείς άνοιξε δρόμους. Ένας από αυτούς και η τεχνολογία.

Η νεοφυής επιχειρηματικότητα εντόπισε νέα πεδία ανάπτυξης και έτρεξε projects που πιθανότατα ή θα ακολουθούσαν πιο αργούς ρυθμούς κατά την φάση της υλοποίησης τους ή στην χειρότερη περίπτωση θα εγκαταλείπονταν σε κάποιο συρτάρι…

Η νανοτεχνολογία, για παράδειγμα, μπήκε σε «πρώτο πλάνο» για μια σειρά επιστημόνων, οι οποίοι γνώριζαν ότι θα έβρισκαν μέσω αυτής λύσεις σε πολλά προβλήματα.

Η Nanoplasmas, από τους ωφελούμενος του Οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, είναι μια ελληνική start up η οποία αναπτύσσει καινοτόμα διαγνωστικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας για πολλούς τομείς αιχμής.

Μετά από μια διαδρομή 15 ετών στον χώρο της Ερευνάς & Ανάπτυξης και με την υποστήριξη του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, περισσότερες από 150 δημοσιεύσεις άρθρων και την ανάπτυξη 7 ευρεσιτεχνιών στον χώρο της νανοτεχνολογιας και των μικροσυστημάτων, οι επικεφαλής του εγχειρήματος προχώρησαν στην δημιουργία της εταιρείας Nanoplasmas για την εφαρμογή της αποκτηθείσας εξειδικευμένης τεχνογνωσίας στην εμπορική ανάπτυξη διαγνωστικών προϊόντων.

Για το πολυσύνθετο project μιλούν στο newmoney ο Chief Commercial Οfficer Αναστάσιος Κοσμάτος και ο συνιδρυτής της εταιρείας Κοσμάς Έλληνας.

Περιγράψτε μας το αντικείμενο της Nanoplasmas – Σε ποιους κλάδους απευθύνεται και πως τους βοηθά;

Κοσμάς Έλληνας: Η Nanoplasmas είναι εταιρεία υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας στο πεδίο της Νανοτεχνολογίας με πλάσμα αερίων και των μικρορευστονικών διατάξεων.

Η Νανοτεχνολογία με χρήση πλάσματος αερίων μπορεί να τροποποιήσει επιφάνειες υλικών αλλάζοντας τη δομική και χημική υπόσταση τους καθώς και τις φυσικές τους ιδιότητες. Ενώ, ο συνδυασμός της Νανοτεχνολογίας και των μικρορευστονικών διατάξεων χρησιμοποιείται για τα διαγνωστικά προϊόντα της Nanoplasmas που απευθύνονται στον χώρο της υγείας (διαγνωστικά κέντρα, νοσοκομεία, κλινικές), στην ασφάλεια τροφίμων καθώς και σε διάφορες γεωργικές και περιβαλλοντικές εφαρμογές.

Η πανδημία του κορωνοϊού έδειξε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι υπάρχουσες διαγνωστικές μέθοδοι ανίχνευσης μολυσματικών ασθενειών δεν έχουν σχεδιαστεί για να καλύψουν τις άμεσες απαιτήσεις ελέγχου μολυσματικών ασθενειών σε μαζική πληθυσμιακή κλίμακα. Επιπλέον και πολύ σημαντικό, πολλές από τις επιλογές διαγνωστικών εξετάσεων σήμερα είναι πολύ ακριβές, ανακριβείς ή απρόσιτες λόγω του αργού χρόνου μέχρι τα αποτελέσματα να είναι διαθέσιμα ή λόγω της πολυπλοκότητας της διαγνωστικής εξέτασης.

Τι θεωρείτε ότι διαφοροποιεί την εταιρεία σας από αντίστοιχα projects;

Κοσμάς Έλληνας: Ο μαζικός έλεγχος μολυσματικών ασθενειών απαιτεί διαγνωστικές πλατφόρμες που μπορούν να παρέχουν ακριβή και κλινικά αξιοποιήσιμα αποτελέσματα στο σημείο ενδιαφέροντος, ενώ ταυτόχρονα να είναι μαζικής παραγωγής και σε προσιτές τιμές. Τα διαγνωστικά κιτ της nanoplasmas είναι σχεδιασμένα με βάση αυτή ακριβώς τη φιλοσοφία: γρήγορα αποτελέσματα στο σημείο ενδιαφέροντος (ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές), ακριβές αποτέλεσμα και προσιτές τιμές. Τα παραπάνω φυσικά ισχύουν και στα τρόφιμα, στο νερό καθώς και σε άλλα περιβάλλοντα που χρήζουν κάποιας μορφής ελέγχου.

Η Nanoplasmas σε όλους τους παραπάνω κλάδους παρέχει μοριακά διαγνωστικά τεστ που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών της. Για παράδειγμα, αυτή την περίοδο είμαστε σε συζητήσεις με μεγάλη εταιρεία μεταφορικών πλοίων για την προμήθεια των κιτ ανίχνευσης της Λεγεωνέλλας σε δείγματα νερού.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας, για την ανάπτυξη της Nanoplasmas;

Αναστάσιος Κοσμάτος: Τα επόμενα βήματα στην ανάπτυξη της εταιρείας είναι συγκεκριμένα: Αφενός η σύναψη εμπορικών συμφωνιών για τη διάθεση των προϊόντων μας και αφετέρου η αυτοματοποίηση κάποιων εκ των διαγνωστικών τεστ κιτ που ήδη έχουμε διαθέσιμα, με τη δημιουργία «έξυπνων» και απλών στη χρήση συσκευών ανίχνευσης και διάγνωσης ανθρώπινων ιών αλλά και παθογόνων βακτηρίων, για ευκολότερη χρήση από τον ειδικό υγείας, ή ακόμα και από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο ασθενή (self-test). Περαιτέρω στους μελλοντικούς στόχους θα πρόσθετα και την ανάπτυξη ακόμα πιο εξειδικευμένων διαγνωστικών τεστ.

-Η γκάμα σας περιλαμβάνει διαγνωστικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας για εφαρμογές υγείας, ασφάλειας τροφίμων, καθώς και γεωργικών και περιβαλλοντικών εφαρμογών. Η άποψη σας για τις προοπτικές των συγκεκριμένων τομέων;

Αναστάσιος Κοσμάτος: Στον χώρο της υγείας, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια τάση για επιτάχυνση προς μια πρακτική της ιατρικής που επικεντρώνεται στην πιο εξατομικευμένη πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία, καθώς και στην επανεξέταση του τρόπου πρόσβασης και του τρόπου παροχής και συναλλαγής στην υγειονομική περίθαλψη. Όλη αυτή την τάση, την ονοματίζουμε, τάση ιατρικής ακρίβειας και εξατομικευμένη διάγνωση. Ο στόχος είναι να παρέχονται πιο στοχευμένες λύσεις για τον κάθε ασθενή, για να λάβει τη σωστή θεραπεία την κατάλληλη στιγμή.

Αντίστοιχα στον χώρο των τροφίμων αλλά και των γεωργικών και περιβαλλοντολογικών , η προοπτική αφορά πιο στοχευμένες αναλύσεις και για καλύτερη παρακολούθηση και ασφάλεια αλλά και λόγω των όλο και πιο απαιτητικών προδιαγραφών και νομοθετικών απαιτήσεων (Σ.σ. Υπάρχει η νέα ευρωπαϊκή οδηγία για το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης).

-Ως αμιγώς ελληνική εταιρεία και εταιρεία τεχνοβλαστός του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, που κάνετε την παραγωγή των προϊόντων σας; Επίσης μπορείτε να μας εξηγήστε πιο λεπτομερώς την τεχνολογία σας;

Κοσμάς Έλληνας: Τα διαγνωστικά μας κιτ σχεδιάζονται, λαμβάνουν άδεια από τον ΕΟΦ και παράγονται εξ’ ολοκλήρου στην Ελλάδα.

Η τεχνολογία μας καλύπτεται μέσα από τις ευρεσιτεχνίες της εταιρείας. Συνοπτικά οι ευρεσιτεχνίες μας καλύπτουν τις παρακάτω περιοχές:

Μικρορευστομηχανική και διαγνωστικά με βάση microfluidics: H Nanoplasmas μπορεί να τροποποιήσει επιλεκτικά συγκεκριμένες περιοχές των μικροκαναλιών διαγνωστικών κιτ, δημιουργώντας περιοχές ανίχνευσης και υψηλής δέσμευσης βιομορίων, βακτηριών κτλ.

Μικροσυστοιχίες: Η Nanoplasmas προσφέρει μικροσυστοιχίες με τρισδιάστατη νανοτοπογραφία (3D micro-nano τοπογραφία) μέσω επεξεργασίας πλάσματος έτσι ώστε να τις καθιστά εξαιρετικά ευαίσθητες.

Λειτουργικές επιφάνειες: Η Nanoplasmas μπορεί να τροποποιήσει επιφάνειες με πολυμερή ή πολυμερή επικάλυψη και να τις καταστήσει:

  • Υδρόφιλες
  • Υπερυδρόφοβες
  • Αντιβακτηριδιακές
  • Αντιθαμπωτικές
  • Αυτοκαθαριζόμενες
  • Υψηλής δέσμευσης
  • Μηδενικής δέσμευσης

Επιφάνειες κυτταρο-καλλιέργειας: Η Nanoplasmas εργάζεται σε νέα προϊόντα για επιφάνειες υψηλής δέσμευσης ή μηδενικής δέσμευσης για καλλιέργειες κυττάρων και επιλεκτικό εμπλουτισμό καρκινικών κυττάρων.

Τι προσδοκάτε από τους επόμενους γύρους χρηματοδότησης, μετά από τα funding rounds του Uni.Fund;

Αναστάσιος Κοσμάτος: Οι επόμενες χρηματοδοτήσεις ή καλύτερα στρατηγικές επενδύσεις θα προέλθουν από συνεργάτες εταιρείες που είτε θα θέλουν να συμμετάσχουν με εμπορικό όφελος στην ανάπτυξη ειδικών διαγνωστικών προϊόντων και εφαρμογών είτε από την μεταφορά δικαιωμάτων χρήσης της τεχνολογίας μας σε τρίτους είτε μέσω συνεργειών που θα υπάρχουν για την για από κοινού ανάπτυξη νέων προϊόντων.

Πώς ωφελείται η Nanoplasmas από τα προγράμματα της Νέας Γεωργίας Νέας Γενιάς;

Κοσμάς Έλληνας: Αρχικά όσο πιο καταρτισμένη είναι η νέα γενιά με τον χώρο της Γεωργίας, όσο καλύτερα γνωρίζει τις δεξιότητες που απαιτούνται, τόσο πιο εξοικειωμένη είναι με τις καινοτόμες λύσεις υπάρχουν που θα μπορούσαν να βοηθήσουν το έργο τους για ένα καλύτερο αποτέλεσμα και την πιο σωστή ανάπτυξη της αγροδιατροφής.

Επιπλέον μέσα από τη συμμετοχή μας στο διαγωνισμό του Trophy Τροφή Challenge 2020 του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, εκτός από το χρηματικό βραβείο, ήρθαμε σε επαφή με πολλούς πιθανούς ενδιαφερόμενους αλλά και νέους τομείς εφαρμογής που δεν είχαμε σκεφτεί μέχρι τότε. Κλείνοντας να ευχαριστήσουμε την ομάδα του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά για όλη την επικοινωνία και τη βοήθεια τους.