Η νέα τάση αξιοποίησης της νευροεπιστήμης και δη της νευροαισθητικής στους χώρους φιλοξενίας, όπως είναι τα ξενοδοχεία, τα θέρετρα, οι χώροι εστίασης και παροχής ταξιδιωτικών υπηρεσιών διερευνάται σε νέα μελέτη την οποία εξέδωσε η Design Hotels, σε συνεργασία με το στούντιο νευροαισθητικής Kinda Studios και την FSB Franz Schneider Brakel, με τίτλο Neuroaesthetics — Design for the Mind, σε συνάρτηση με την έκθεση Further Forecast 2024.

Ειδικότερα, η νέα μελέτη για τη νευροαισθητική, αποκαλύπτει πώς η αισθητική, ο πολιτισμός και η τεχνολογία επηρεάζουν τον εγκέφαλο, το σώμα και τη συμπεριφορά του ανθρώπου. Επίσης, η μελέτη συγκεντρώνει πληροφορίες για την επιστήμη, την τεχνολογία και τις τέχνες και περιλαμβάνει την οπτική ειδικών όπως είναι οι Refik Anadol, καλλιτέχνης, Suchi Reddy, αρχιτέκτονας νευροαισθητικής και σχεδιάστρια και Anjan Chatterjee, νευροεπιστήμονας.

Τι είναι όμως η νευροαισθητική; Κύριο μέλημα αυτής της σχετικά νέας επιστήμης, είναι να μελετήσει την αισθητική εμπειρία στο ανθρώπινο σώμα, μέσω των εγκεφαλικών διεργασιών και κατά πόσο αυτές οι διεργασίες επηρεάζονται τελικά από τις εκάστοτε κοινωνικές καταστάσεις και τη φιλοσοφική θεώρηση των πραγμάτων. Με λίγα λόγια, η νευροαισθητική βασίζεται στην προσπάθεια της αντικειμενικοποίησης της πραγματικότητας στην αισθητική εμπειρία και στη γενικότερη αντίληψη της ομορφιάς και του «ωραίου».

Προς αυτή την κατεύθυνση, η μελέτη διερευνά τις μετρήσιμες επιπτώσεις που έχουν οι αισθητικές εμπειρίες στον εγκέφαλο και το σώμα. Όταν εφαρμόζεται έξυπνα στο σχεδιασμό, την αρχιτεκτονική και τον πολιτιστικό προγραμματισμό, η νευροαισθητική προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες μεταμόρφωσης της ανθρώπινης συμπεριφοράς και ενθάρρυνσης μιας καλύτερης αίσθησης της κοινότητας, του ανήκειν, του μετασχηματισμού και της μακροζωίας, προς όφελος της κοινωνίας στο σύνολό της μακροπρόθεσμα.

Περαιτέρω, η έκθεση προσφέρει τέσσερις πυλώνες για τη διαμόρφωση αποφάσεων σχεδιασμού, 56 μελέτες περιπτώσεων που διερευνούν τις πρακτικές εφαρμογές του και ένα προσβάσιμο κιτ εργαλείων για αρχιτέκτονες, ξενοδόχους, σχεδιαστές και άλλους εμπλεκόμενους στη δημιουργία ξενοδοχείων και χώρων φιλοξενίας.

Διαβάστε τη συνέχεια στο travel.gr