Εξήντα χρόνια πριν ο Αμερικανός πολιτικός επιστήμων, θεωρητικός της τεχνητής νοημοσύνης και μετέπειτα νομπελίστας Χέρμπερτ Σάιμον ισχυριζόταν ότι «οι μηχανές θα είναι ικανές, μέσα σε 20 χρόνια, να κάνουν κάθε δουλειά που μπορεί ο άνθρωπος».

Σήμερα, αυτό που αποκαλούμε 4η Βιομηχανική Επανάσταση και η δυναμική «είσοδος» της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) στον τομέα της εργασίας προκαλεί ακριβώς τις ίδιες ανησυχίες.

Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, η ΕΕ επιχειρεί μέσω του –πρώτου στον κόσμο– ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου για την τεχνητή νοημοσύνη να αντιμετωπίσει τις «προκλήσεις» για την ανάπτυξη και χρήση της.

Και ενώ η υιοθέτηση της σχετικής νομοθεσίας –που παρουσιάστηκε το 2021– βρίσκεται στην τελική ευθεία, η Κομισιόν και η γενική της διεύθυνση για την απασχόληση προσκαλεί επικεφαλής νεοφυών επιχειρήσεων, υπευθύνους χάραξης πολιτικής και εμπειρογνώμονες, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της εργασίας στην εποχή της ΑΙ στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα, 17 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας στην «Καθημερινή» η Μπεάτε Αντρέες, περιφερειακή διευθύντρια του γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) στη Γενεύη, εκτιμά ότι το κρίσιμο ζήτημα δεν είναι ακριβώς η μείωση θέσεων εργασίας, αλλά η έλλειψη ποιότητας της απασχόλησης. «Δεν υπάρχει κανένα καταστροφικό σενάριο ότι εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα χαθούν. Θα συμβεί και αυτό, αλλά κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες», διατείνεται, ενώ προσθέτει ότι «αυτό που θα αλλάξει θα είναι η ποιότητα της απασχόλησης. Βασικά, θα πρέπει να αυξήσουμε τα καθήκοντά μας, αυτοματοποιημένα πια καθήκοντα, αλλά αυξημένα».

Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα του οργανισμού, η αλλαγή αυτοματοποίησης «ισοδυναμεί με το 5,5% της συνολικής απασχόλησης και θα επηρεάσει κυρίως τομείς εργασιών γραφείου και, επομένως, ένα υψηλότατο ποσοστό γυναικών.

Διαβάστε ακόμη

Scope Ratings: Η επενδυτική βαθμίδα της Ελλάδας θα είναι ανθεκτική στα εξωτερικά σοκ (γραφήματα)

Η Alibaba έχασε χρηματιστηριακή αξία $20 δισ. σε μία μόλις ημέρα

«Τεχνητό κρέας»: Γιατί η Ιταλία απαγορεύσε την παραγωγή και πώλησή του

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ