Το TikTok ξεπέρασε σε δημοφιλία το Facebook σύμφωνα με στοιχεία της τελευταίας μέτρησης για τις εφαρμογές που «κατεβάζουν» οι χρήστες στις ηλεκτρονικές συσκευές τους.

Το TikTok, μια πλατφόρμα στην οποία οι χρήστες ανεβάζουν βίντεο σύντομης διάρκειας, δημιουργήθηκε από την κινεζική εταιρεία ByteDance και έκανε ντεμπούτο σε διεθνές επίπεδο το 2017.

Πολύ γρήγορα η εφαρμογή έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής σε νεαρές ηλικίες και ειδικά σε παιδιά και εφήβους.
Η αξιοσημείωτη απήχηση του TikTok, το μετέτρεψε ακόμη και σε πεδίο πολιτικής διαμάχης ανάμεσα σε δύο υπερδυνάμεις τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απαγόρευσε τη χρήση της στις ΗΠΑ, ζητώντας από την ιδιοκτήτρια εταιρεία να πωλήσει τα δικαιώματα λειτουργίας της στη χώρα σε αμερικανική εταιρεία.

Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν απέσυρε αυτή την αξίωση, αλλά παράλληλα έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να ερευνήσουν αν η πλατφόρμα απειλεί με οποιονδήποτε τρόπο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ ή αν εκμεταλλεύεται κακόβουλα τα προσωπικά δεδομένα των Αμερικανών χρηστών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της NikkeiAsia, ανοδική πορεία έχουν και άλλες νέες εφαρμογές και πλατφόρμες που απειλούν τις μέχρι σήμερα μεγάλες δυνάμεις του χώρου, όπως το Facebook, το WhatsApp, το Instagram και το Facebook Messenger.

Μία από αυτές τις ανερχόμενες εφαρμογές είναι μάλιστα ανταγωνίστρια του Tik Tok. Πρόκειται για το Likee, μια εφαρμογή επίσης κινεζικής προέλευσης, στην οποία οι χρήστες δημιουργούν σύντομα βίντεο, αλλά για επαγγελματική χρήση, για λόγους μάρκετινγκ κ.λπ. Στην τελευταία μέτρηση το Likee αναρριχήθηκε στην 8η θέση.

Η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, που δημιουργήθηκε στη Ρωσία, αλλά η έδρα της είναι τώρα στη Γερμανία, βρέθηκε στην 7η θέση αυτής της λίστας.

Η εφαρμογή αυτή δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να διαγράφουν όποτε εκείνοι επιθυμούν τα μηνύματά τους.

Έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στο Χονγκ Κονγκ και την Ταϊλάνδη, όπου χρησιμοποιήθηκε από διαδηλωτές κατά τη διάρκεια των πολιτικών ταραχών, για να περνούν κάτω από τα ραντάρ παρακολούθησης των επικοινωνιών από τις κυβερνήσεις. Μια ακόμη νέα εφαρμογή που βρίσκεται ψηλά στη λίστα είναι το Discord. Πρόκειται για μια υπηρεσία ηχητικής επικοινωνίας που έγινε γρήγορα δημοφιλής στον κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών, την οποία χρησιμοποιούσαν οι παίκτες των online videogames για να συνομιλούν μεταξύ τους κατά την διάρκεια των παιχνιδιών.

Στην 5η θέση της λίστας βρίσκεται μια ακόμη καινούργια εφαρμογή, το Little Red Book (Xiaohongshu), που συνδυάζει στοιχεία κοινωνικού δικτύου και ηλεκτρονικού εμπορίου. Στην Κίνα, από όπου προέρχεται, έχει ήδη 100 εκατ. συνδρομητές.

Διαβάστε ακόμα:

Αγώνας επιβίωσης για τις ελληνικές ακτοπλοϊκές εταιρείες

e-ΕΦΚΑ: Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Σεπτεμβρίου 2021

Σε αυτή τη χώρα το χρέος των νοικοκυριών έφτασε στα… $15 τρισ. σε ένα τρίμηνο