Τουρισμός

Αερομεταφορές: Στο τοπ 10 της Ευρώπης με τις περισσότερες πτήσεις η Ελλάδα στο τέλος Αυγούστου

  • Στεφανία Σούκη


Σύμφωνα με το Eurocontrol, η χώρα μας έχει το μικρότερο ποσοστό πτώσης στην Ευρώπη όσον αφορά τον αριθμό των πτήσεων σε σύγκριση με την «κανονική» για τον τουρισμό χρονιά του 2019

Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου η Ελλάδα είχε σε ημερήσια βάση 2.042 πτήσεις, μόλις 3% λιγότερες σε σύγκριση με την αντίστοιχη εβδομάδα πριν από μία διετία, προ πανδημίας.

Ανακτώντας το χαμένο έδαφος ελέω κορωνοϊού, η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση με το μικρότερο ποσοστό πτώσης στην Ευρώπη όσον αφορά τον αριθμό των πτήσεων σε σύγκριση με την «κανονική» για τον τουρισμό χρονιά του 2019. Συνολικά στην κατάταξη των ευρωπαϊκών χωρών με τις περισσότερες πτήσεις για την εβδομάδα από τις 26 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση, ενώ την πρωτιά, κατέχει η πρωταθλήτρια του τουρισμού της Μεσογείου, η Ισπανία με συνολικά 4.104 πτήσεις μειωμένες ωστόσο κατά 25% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Τα στοιχεία δημοσίευσε το Eurocontrol, o γνωστός ευρωπαϊκός Οργανισμός για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας που καταγράφει τις πτήσεις στα αεροδρόμια των κρατών- μελών του ανά την Ευρώπη, αποτυπώνοντας και τη σταδιακή ανάκαμψη των αερομεταφορών μέσα στην πανδημία. Μία ακόμη πτυχή που τονίζει το Eurocontrol με βάση τα στοιχεία στο τέλος του Αυγούστου είναι ότι η κίνηση του Αυγούστου έχει ανακάμψει στο 71% της αντίστοιχης περιόδου του 2019, πάνω από το αισιόδοξο σενάριο που είχε ανακοινώσει ο Οργανισμός κι έκανε λόγο για ένα ποσοστό κοντά στο 69% στο τέλος του πιο «θερμού» μήνα του καλοκαιριού.

Στο τοπ 10 των χωρών με τις περισσότερες πτήσεις την εβδομάδα από τις 26 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου, μετά την Ισπανία, ακολουθεί η Γερμανία, με 3.997 (-36% έναντι του 2019), η Γαλλία με 3.808 (-23%) κι εν συνεχεία το Ηνωμένο Βασίλειο με 3.808 πτήσεις (-48% έναντι του 2019), η Ιταλία και η Τουρκία στην έκτη θέση με συνολικά 3.011 πτήσεις και πτώση 16%.

Η Ελλάδα, στην 7η θέση είναι η μοναδική περίπτωση με μονοψήφιο αριθμό πτώσης στο μείον 3% όπως προαναφέρθηκε έναντι του 2019 και στο μείον 4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο νουμερο πρίν από δύο εβδομάδες στο peak του Αυγούστου.

Η εικόνα πάντως στα ελληνικά αεροδρόμια δεν είναι ομοιογενής με την «ψαλίδα» μεταξύ των δύο μεγαλύτερων αστικών κέντρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη συγκριτικά με τους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς να είναι σημαντική. Κι αυτό γιατί φέτος, λόγω της πανδημίας υπήρξε σαφής στροφή των αεροπορικών εταιρειών για περισσότερες απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό προς την Περιφέρεια, ακολουθώντας την τάση- επιθυμία των ταξιδιωτών να ξοδεύουν όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο στις μετακινήσεις τους προς τον προορισμό των διακοπών τους. Ενδεικτικά, ο αριθμός των πτήσεων για τον Αύγουστο από και προς το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» μπορεί να είναι μειωμένες κατά 25% -30%, ενώ στην Κρήτη, μπορεί να είναι ανάλογα, μεταξύ 5%- 7% και στην Μύκονο ακόμη μεγαλύτερο, ακόμη και σε διψήφιο ποσοστό.

Διαβάστε ακόμα: 

Κύπρος: Νέους «γάμους» τραπεζών βλέπει ο CEO της Τράπεζας Κύπρου

Τουρκία: Το νέο άλμα του πληθωρισμού τον Αύγουστο «εξανεμίζει» τις ελπίδες Ερντογάν για μείωση των επιτοκίων

Στίγκλιτζ: «Να μην αφήσουμε την κρίση να πάει χαμένη» – Ώρα ανασύνταξης της αμερικανικής οικονομίας