Ο τουρισμός σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα αναμένεται να καταγράψει επίπεδα ρεκόρ και να ξεπεράσει σε έσοδα το 2019. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι λόγω της καλής πορείας του τουρισμού θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος 600 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ.

Από τις αρχές του 2022, είχαμε αναφέρει ότι ο κλάδος των βραχυχρόνιων μισθώσεων το φετινό καλοκαίρι θα ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019, γεγονός που επιβεβαιώνεται.

Σύμφωνα με έρευνα της AirDNA, με βάση τις κρατήσεις που έχουν γίνει για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, καταγράφεται αύξηση της τάξεως του 26,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, αποτελώντας την κορυφαία επίδοση πανευρωπαϊκά.

Παράλληλα, η ζήτηση στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων έως τον Μάρτιο της φετινής χρονιάς, κατέγραψε αύξηση της ζήτησης κατά 232% για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών AirDNA.

Τη φετινή χρονιά ο στόχος των εσόδων είναι 1,4 δισ.€ έσοδα, ξεπερνώντας τον τζίρο του 2019 και αποτελώντας μια ακόμη ένδειξη της ανάκαμψης της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας και της συμμετοχής του κλάδου των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από ιστοσελίδες βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι πληρότητες είναι άκρως εντυπωσιακές για το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου και συγκεκριμένα για το χρονικό διάστημα 13/8-16/8, αγγίζονταν το 100% σε τέσσερις νησιωτικούς προορισμούς, ενώ το σύνολο των δημοφιλών νησιωτικών προορισμών κυμαίνονται από 95% έως 99%. Ανάλογη εικόνα και στους δημοφιλείς προορισμούς της ηπειρωτικής χώρας με πρωταγωνιστή τη Πελοπόννησο και την Χαλκιδική για τους Βορειοελλαδίτες συμπατριώτες μας καθώς και για τους Βαλκάνιους.

Η πληρότητα στη Μύκονο σε ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αγγίζουν το 94% για το τριήμερο 13/8-16/8 με τον συνολικό αριθμό εγγεγραμμένων ακινήτων (διαμερίσματα/μονοκατοικίες, όχι ιδιωτικά δωμάτια) σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων να αγγίζουν τα 3.536. Το συνολικό κόστος μίσθωσης για 3 διανυκτερεύσεις σε ακίνητο 80τμ στη Χώρα ξεκινούσε από 1.736€.

Στη Σαντορίνη η πληρότητα για τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου αγγίζει το 98% με τη συνολική δυναμικότητα του νησιού σε αυτοτελείς κατοικίες (διαμερίσματα/μονοκατοικίες, όχι ιδιωτικά δωμάτια) εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης να αριθμούν τις 3.6913. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 70τμ στα Φηρά για 3 διανυκτερεύσεις ήταν από 1.642€.

Στην Πάρο η πληρότητα για το χρονικό διάστημα 13/8-16/8, αγγίζει το 99% με τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα να είναι μόλις 28.

Στη Σκιάθο, στη Σκόπελο, στην Κύθνο και στην Πάτμο, η πληρότητα αγγίζει το 100% για τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου. Η δυναμικότητα των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι, 601, 767, 240 και 276 αντίστοιχα.

Η Νάξος το φετινό καλοκαίρι κερδίζει τις εντυπώσεις στις Κυκλάδες. Η κινητικότητα καθημερινά είναι αυξητική, ενώ από πολύ νωρίς κατέγραψε εντυπωσιακές πληρότητες. Γεγονός που οφείλεται κυρίως στο «λογικό» για τα φετινά δεδομένα κόστος διαμονής, αλλά και του προσιτού κόστους διατροφής σε μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος. Η δυναμική του νησιού στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αριθμεί 2.239 κατοικίες. Το κόστος για 3 διανυκτερεύσεις το χρονικό διάστημα 13/8/-16/8, σε κατοικία 90τμ διαμορφωνόταν από 982€ με τη πληρότητα να αγγίζει το 99%.

Στη Σύρο, το κόστος μίσθωσης κατοικίας 100τμ για 3 διανυκτερεύσεις ξεκινούσε από 729€. Η δυναμική του νησιού στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων αγγίζει τα 717 ακίνητα, ενώ η πληρότητα για το χρονικό διάστημα 13/8-16/8 αγγίζει το 98%.

Το 99% αγγίζει η πληρότητα στην Άνδρο για τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου με τη δυναμική στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων να αριθμεί 782 ακίνητα.

Στην Τήνο, η δυναμική στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων σύμφωνα με την AirDNA αριθμεί τα 1.178 ακίνητα, η πληρότητα για τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου αγγίζει το 99% με τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα να είναι μόλις 16.

Στην Ύδρα και στις Σπέτσες αντίστοιχα, είναι εγγεγραμμένα 299 και 253 αυτοτελή ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η πληρότητα αγγίζει το 95% στην Ύδρα και το 99% στις Σπέτσες.

Τα νησιά του Ιονίου, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Λευκάδα, καταγράφουν πληρότητα 98%,99% και 99% αντίστοιχα. Η δυναμική στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων αριθμεί, 3.364, 3.428 και 2.265 ακίνητα αντίστοιχα.

Η Αίγινα και η Κέα το φετινό καλοκαίρι μονοπωλούν το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών. Στην Αίγινα το κόστος μίσθωσης κατοικίας 70τμ για 3 διανυκτερεύσεις κυμαινόταν στα 540€ με τις πληρότητες να αγγίζουν το 97%. Η δυναμική του νησιού στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αριθμεί 504 ακίνητα ενώ η Κέα 590. Στη Κέα η πληρότητα αγγίζει το 99% με μόλις 4 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα.

Οι Ηπειρωτικοί προορισμοί

Το φετινό καλοκαίρι, όπως και το καλοκαίρι του 2020-2021, αναμέναμε να γνωρίσουν εκ νέου άνθηση τα περίφημα «road trips» στους ηπειρωτικούς προορισμούς της χώρα μας, τόσο λόγω της πανδημικής κρίσης – η ανάγκη μη συνωστισμού, όσο και του κόστους μετακίνησης που πλέον δεν είναι αμελητέο.

Τα πρώτα αισιόδοξα δείγματα καταγράφηκαν τις ημέρες του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, ιδιαίτερα στους δημοφιλείς προορισμούς στην ηπειρωτική Ελλάδα κατέγραψαν υψηλή κινητικότητα.

Το κόστος μετακίνησης πλέον δεν είναι αμελητέο, και θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την επιλογή των εκδρομέων τους καλοκαιρινούς μήνες. Θεωρούμε ότι αρκετοί συμπολίτες μας θα προτιμήσουν προορισμούς σε χιλιομετρική απόσταση 2-2,5 ωρών με στόχο τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση καυσίμων.

Καλαμάτα, Ναύπακτος, Ναύπλιο και Μάνη (Λακωνική & Μεσσηνιακή), αποτελούν τους «top» καλοκαιρινούς οδικούς προορισμούς.

Η «άγρια» φύση στη Μάνη τόσο στη Λακωνική όσο και τη Μεσσηνιακή, αποτελεί διαχρονικό οδικό προορισμό τόσο για εγχώριους όσο και για αλλοδαπούς ταξιδιώτες. Τη δεδομένη χρονική στιγμή καταγράφεται μηδενική διαθεσιμότητα ακινήτων προς μίσθωση στη Μονεμβασιά, καταγράφοντας πληρότητα στο 100% για το χρονικό διάστημα 13/8- 16/8.

Το Ναύπλιο, αποτελεί προορισμό για όλα τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες του χρόνου. Η πληρότητα αγγίζει το 92% με μόλις 24 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα για τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου.

Στη Ναύπακτο που «εντυπωσιάζει» το φετινό καλοκαίρι με πληρότητα στο 98% για το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστο, το κόστος μίσθωσης κατοικίας 75τμ σε απόσταση 1,3 χιλιομέτρου από το κέντρο άγγιζε τα 550€ για 3 διανυκτερεύσεις. Η δυναμική στο κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων στη Ναύπακτο αριθμεί τα 140 ακίνητα.

Ποσοστά πληρότητας στο 97% για το τριήμερο 13/8-16/8 καταγράφει και η Χαλκιδική με 5.513 αυτοτελείς κατοικίες εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Το καλό οδικό δίκτυο και η πληθώρα επιλογών σε παραλίες, έχουν αναδείξει τα τελευταία 3-4 χρόνια τη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα προορισμό τόσο τριημέρων όσο και για τις καλοκαιρινές διακοπές. Οι επιλογές στη Μεσσηνία με «βάση» διαμονής τη Καλαμάτα είναι πολλές, τόσο για ημερήσιες εξορμήσεις όσο και για εξερεύνηση οργανωμένων και μη παραλιών. Η Καλαμάτα, διαθέτει 839 ακίνητα σύμφωνα με την AirDNA σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με τη πληρότητα να αγγίζει το 97% τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου και το κόστος διαμονής για 3 διανυκτερεύσεις σε κατοικία 90τμ να διαμορφωνόταν από 421€.

*Ο Θεμιστοκλής Μπάκας είναι Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates

Διαβάστε ακόμη:

Τα γιγαντιαία projects του μετρό που αλλάζουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη (pics)

Δεκαπενταύγουστος: Η Ελλάδα γιορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου

Αιφνιδιασμός από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας – Μείωσε τα επιτόκια