Ο Σεπτέμβριος στη Σύρο είναι ασυνήθιστα «τουριστικός» φέτος. Οι επαγγελματίες του νησιού βλέπουν τους επισκέπτες να συνεχίζουν να έρχονται κατά εκατοντάδες, παρότι η «τυπική» τουριστική σεζόν του νησιού έχει ολοκληρωθεί.

Είναι κάτι ξεχωριστό για ένα νησί «που δεν είναι ιδιαίτερα τουριστικό», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Παναγιωτάκης, γενικός διευθυντής του ελληνικού τμήματος της καναδικής startup Boundless Life.

Οι περισσότεροι από τους επισκέπτες του Σεπτεμβρίου θα μείνουν για λίγες ημέρες. Κάποιοι, όμως, έχουν έρθει με τις οικογένειές τους και αρκετές αποσκευές. 

Είναι οι ψηφιακοί νομάδες της Boundless Life, που θα ζήσουν και θα εργαστούν στο νησί για τρεις μήνες. 

«Ζωή χωρίς δεσμεύσεις»

Η ιδέα γεννήθηκε στον Καναδά το 2021. Ήταν η εποχή που η ζωή του ψηφιακού νομά αποκτούσε όλο και μεγαλύτερη δημοτικότητα, απόρροια της τεχνολογικής ανάπτυξης, της πανδημίας και μίας κουλτούρας για μία πιο γεμάτη σε νόημα και εμπειρίες ζωή. 

Η ελκυστική ζωή του ψηφιακού νομά αποτελούσε αρχικά προνόμιο των αδέσμευτων εργαζόμενων. Αυτό αποφάσισε να αλλάξει η Boundless Life. 

Η εταιρεία ξεκίνησε στο Μόντρεαλ από τους Ελίνα Ζώη, Μάρκος Καρβάλχο, Μάουρο Ρεπάτσι και Ρέκα Μέιγκον, με στόχο να δίνει και στις οικογένειες την ευκαιρία να γευτούν την εμπειρία της ζωής και εργασίας στο εξωτερικό.

Γιατί χρειάζεται μία εταιρεία για αυτό; Γιατί η μετακίνηση με τα παιδιά απαιτεί παραπάνω από ένα καλό κατάλυμα και μία καλή σύνδεση στο διαδίκτυο. Η μετακίνηση με τα παιδιά απαιτεί -πάνω από όλα – τη δυνατότητα να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους.

«Ο σύζυγός μου και εγώ θέλαμε πάντα να ζήσουμε στο εξωτερικό» περιγράφει στο newmoney η Κλάρα Γουέστ, από το Χιούστον των Ηνωμένων Πολιτειών, που έφτασε στη Σύρο πριν λίγες ημέρες με το σύζυγο και την δύο ετών κόρη τους. 

«Αλλά η διαδικασία φαινόταν υπερβολικά περίπλοκη.  Αναρωτήθηκα αν κάποιοι το έκαναν αυτό για λίγο, για τρεις ή έξι μήνες κάθε φορά, επειδή ο σύζυγός μου και εγώ είμαστε πολύ δεμένοι με τις οικογένειές μας και δεν ήμαστε έτοιμοι να  μετακομίσουμε μόνιμα στο εξωτερικό. Έγινα μέλος μιας παγκόσμιας Ομάδας Schooling του Facebook, που αποτελείται από γονείς και οικογένειες που ταξιδεύουν και διδάσκουν τα παιδιά τους μέσα από την εμπειρία του ταξιδιού. Εκεί ρώτησα αν μπορεί να το κάνει κάποιος αυτό για λίγο. Μια οικογένεια επικοινώνησε μαζί μου και μου είπε “είμαστε μια “οικογένεια Boundless Life”. Μόλις φύγαμε από την Πορτογαλία και κατευθυνόμαστε προς την Ελλάδα”. Πρέπει να τους γνωρίσεις.»

Έτσι γνώρισε η 32χρονη Κλάρα την Boundless Life. Ως εργαζόμενη στον τομέα της φιλοξενίας μπορούσε να εργάζεται από απόσταση. Η Boundless Life της παρέχει τις υποδομές για την εκπαίδευση της κόρης της, διασφαλίζει πρόσβαση σε δομές υγείας, ενώ βοηθάει σε όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες απαιτούνται για τη μετακίνηση μίας οικογένειας. 

Η Κλάρα Γουέστ στο coworking hub της Ερμούπολης

Όλα τα παιδιά που ταξιδεύουν με την Boundless Life, οι “explorers” (εξερευνητές) όπως ονομάζονται, μετέχουν σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πραγματοποιείται στα αγγλικά και έχει ως βάση το φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα. Τα μαθήματα όμως εμπλουτίζονται με την ιστορία της χώρας όπου ζούνε οι οικογένειες και σχετικές δραστηριότητες (για παράδειγμα επισκέψεις σε τοπικά μουσεία). 

Το coworking hub της Boundless Life στην Ερμούπολη λειτουργεί από τον Αύγουστο του 2022

«Θα μπορούσαμε να είχαμε υιοθετήσει ένα πλήρως διαδικτυακό σύστημα διδασκαλίας» εξηγεί στο newmoney η Έλοντι Φερσοντ, επικεφαλής του τμήματος μάρκετινγκ και πωλήσεων της Boundless Life. «Αποφασίσαμε, όμως, τα μαθήματα να γίνονται πρόσωπο με πρόσωπο, γιατί τα παιδιά χρειάζονται πραγματικά αυτή την κοινωνικοποίηση. Πρέπει να συνυπάρχουν με άλλα παιδιά και με τον παιδαγωγό τους.  Η επιλογή μας ήταν να ακολουθήσουμε το φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα, γιατί είναι παγκοσμίως γνωστό ότι έχει ως αποτέλεσμα χαρούμενους μαθητές, αλλά και εκπαίδευση υψηλών επιδόσεων».

Η Έλοντι Φερσοντ και ο Κωνσταντίνος Παναγιωτάκης στα γραφεία της Boundless Life στην Ερμούπολη

Το πλεονέκτημα της Boundless Life είναι ότι τα παιδιά μπορούν να συνεχίσουν τα μαθήματά τους σε διαφορετικές χώρες. Προς το παρόν, η εταιρεία διαθέτει τέσσερις προορισμούς με οργανωμένες υποδομές: στη Σίντρα της Πορτογαλίας (ο πρώτος που λειτούργησε, τον Φεβρουάριο του 2022), στην Ερμούπολη της Ελλάδας (ο δεύτερος που μπήκε στο δίκτυο της εταιρείας τον Αύγουστο του 2022), στην Τοσκάνη της Ιταλίας και στο Μπαλί της Ινδονησίας. Μέσα στο 2024, στο δίκτυο της θα προστεθούν τρεις ακόμα προορισμοί (δύο στην Ευρώπη και ένας στη Λατινική Αμερική).

Στα γραφεία της Boundless Life παρέχεται χώρος εργασίας, ενώ οργανώνονται εκδηλώσεις και συναντήσεις των μελών της κοινότητας

Πάνω από 300 οικογένειες αποτελούν μέλη της κοινότητας της Boundless Life, με περισσότερα από 600 παιδιά να ταξιδεύουν και να μοιράζονται την εμπειρία του ψηφιακού νομά. Οι οικογένειες έχουν διαφορετική σύνθεση: δύο γονείς με τα παιδιά τους, ανύπαντροι γονείς ή γονείς εκ των οποίων ο ένας έχει μείνει πίσω στην πατρίδα. 

 

 

«Είδα το πρόγραμμα και έμαθα ότι είχαν έναν κόμβο εργασίας (coworking hub), ώστε να μπορώ να εργάζομαι εξ αποστάσεως» περιγράφει η Κλάρα. «Η κόρη μας μπορούσε να έχει φροντίδα και εκπαίδευση, ενώ παράλληλα θα είχαμε υποστήριξη και μία κοινότητα γύρω μας. Και όλα αυτά για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κάθε φορά. Σκέφτηκα ότι είναι η τέλεια λύση. Η Πορτογαλία ήταν ψηλά στη λίστα με τα μέρη που θέλαμε να επισκεφτούμε και ζήσαμε εκεί τρεις μήνες. Τώρα έχουμε έρθει στη Σύρο και τη λατρεύουμε! Μας αρέσει πάρα πολύ!».

Πώς η Σύρος κέρδισε το στοίχημα 

Η Ελλάδα ήταν στην κορυφή των επιλογών που εξέτασε η Boundless Life, αφού μία από τους συνιδρυτές της είναι η Ελληνίδα Ελίνα Ζώη. Ωστόσο η επιλογή συγκεκριμένης περιοχής δεν ήταν εύκολη. 

Η εταιρεία απαιτεί την ικανοποίηση μίας σειράς κριτηρίων: ευχάριστο κλίμα, όμορφο τοπίο, εύκολη πρόσβαση, καλές υποδομές, συστήματα υγείας, ασφάλεια και έναν προορισμό που να μην προσελκύει μαζικό τουρισμό. Μετά από αρκετή έρευνα, κατέληξαν στη Σύρο και όταν η ομάδα ήρθε στο νησί για να το δει από κοντά «το ερωτεύτηκαν αμέσως!», όπως μας λέει η Έλοντι.

«Η Σύρος δεν είναι τουριστικό νησί, ούτε προσελκύει μαζικό τουρισμό» εξηγεί ο Κωνσταντίνος Παναγιωτάκης. «Η εταιρεία δεν επιλέγει προορισμούς μαζικού τουρισμού.  Στην Ερμούπολη ελάχιστα καταστήματα και επιχειρήσεις κλείνουν τον χειμώνα. Επίσης, είναι μία πόλη όπου μεγάλο μέρος της δεν είναι προσβάσιμο στα οχήματα, κάτι που επιτρέπει στα παιδιά να κυκλοφορούν ξένοιαστα, να παίζουν στο δρόμο, κάτι που δεν έχουν οι ψηφιακοί νομάδες στις πατρίδες τους. Η εγκληματικότητα είναι ελάχιστη. Και δεν χρειάζεται να πούμε για το φαγητό…»

Η τελετή καλωσορίσματος για τα παιδιά της Boundless Life που θα περάσουν το φθινόπωρο στη Σύρο. Τα παιδιά ακολουθούν ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα αγγλικά, με παιδαγωγούς (Έλληνες και ξένους) που έχουν προσληφθεί από την Boundless Life

Αυτή την περίοδο στην Ερμούπολη ζούνε 20 οικογένειες ψηφιακών νομάδων, συνολικά περίπου 80 άτομα. Η Boundless Life φέρνει κόσμο στο νησί όλο τον χρόνο (εκτός από το Δεκέμβριο, που αξιοποιείται για τη συντήρηση των υποδομών). Το ελληνικό τμήμα της εταιρείας απασχολεί δέκα εργαζόμενους και έχει μόνιμες συνεργασίες με δεκάδες επαγγελματίες του νησιού, ενώ πραγματοποιεί και εκδηλώσεις για στήριξη της τοπικής κοινωνίας, όπως δωρεές στη Στέγη Ανηλίκων.

 Οι περισσότεροι νομάδες της Boundless Life προέρχονται από ΗΠΑ και Καναδά και ακολουθούν Ευρώπη και Ισραήλ

Είναι ένα ανερχόμενο είδος τουρισμού που γεμίζει τα κουτάκια του βιώσιμου τουρισμού,  του ποιοτικού τουρισμού, του τουρισμού όλο τον χρόνο, της ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας. Και του τουρισμού που αναμένεται να γνωρίσει μεγάλη άνθηση τα επόμενα χρόνια. 

Τα σχολικά μαθήματα πραγματοποιούνται σε χώρο που έχει μισθώσει και έχει διαμορφώσει κατάλληλα η Boundless Life.

H διεθνής Ταξιδιωτική Συνομοσπονδία World Youth and Student (WYSE) Travel Confederation εκτιμά ότι η αγορά των ψηφιακών νομάδων «ωριμάζει σταδιακά για να φτάσει τα 60 εκατομμύρια περίπου μέχρι το 2030». 

«Περίπου το 25% των ψηφιακών νομάδων είναι οικογένειες» σημειώνει η Έλοντι. «Άρα είναι ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό και θα συνεχίσει να μεγαλώνει γιατί προφανώς όλοι αυτοί οι άνθρωποι που ταξιδεύουν ως ψηφιακοί νομάδες γνωρίζουν άλλους στην πορεία, παντρεύονται, κάνουν οικογένεια, αλλά δε θέλουν να εγκαταλείψουν αυτόν τον τρόπο ζωής. Είναι επίσης μία τάση που ενισχύεται χάρη στις εναλλακτικές μορφές εκπαίδευσης που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια, αξιοποιώντας και τις νέες τεχνολογίες».

Τα σχολικά μαθήματα πραγματοποιούνται σε χώρο που έχει μισθώσει και έχει διαμορφώσει κατάλληλα η Boundless Life

Διαβάστε ακόμη

Επενδυτική βαθμίδα: Τι σημαίνει για ομόλογα, μετοχές και πραγματική οικονομία

Στο τραπέζι και «πράσινο» κρατικό ομόλογο – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Πάνος Τσακλόγλου: Έρχεται μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% από το 2025

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ