Της Στεφανίας Σούκη

«Τυχόν Hard Brexit -δηλαδή χωρίς συμφωνία- θα επηρεάσει αρνητικά τα μεγέθη του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα».

Αυτό επισημαίνει το Insete Intelligence, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων στο τελευταίο του στατιστικό δελτίο για τον ελληνικό τουρισμό, με το σκεπτικό ότι η βρετανική αγορά με ένα σύνολο αφίξεων το 2017 στα 3 εκατομμύρια, 26,5 εκατ. διανυκτερεύσεις και εισπράξεις 2 δισ. ευρώ αποτελεί μια από τις δύο σημαντικότερες αγορές μας μαζί με την γερμανική. Οπως χαρακτηριστκά αναφέρεται, οι εξελίξεις στο Brexit αναμφισβήτητα θα είναι κομβικής σημασίας και στον τουρισμό της Ευρώπης, δεδομένου του μεγέθους της βρετανικής αγοράς και ιδιαίτερα στον χώρο των αερομεταφορών όπου η Βρετανία έχει πολύ ισχυρή παρουσία λόγω και του ότι ήταν από τις πρώτες χώρες που απελευθέρωσαν τον κλάδο αυτό.

Οι επιδόσεις του δεκαμήνου

Ως προς τις επιδόσεις του δεκαμήνου, από τις αρχές του Ιανουαρίου έως και τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, το Insete διαπιστώνει ειδικά για το μήνα Οκτώβριο αύξηση τόσο των αεροπορικών όσο και των οδικών αφίξεων έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2017. Ειδικότερα, για τον Οκτώβριο στα κυριότερα αεροδρόμια καταγράφηκε αύξηση των διεθνών αφίξεων +7,7% , με άνοδο τόσο στην Αθήνα (+16,1%) όσο και στα περιφερειακά αεροδρόμια (+4,2%), ενώ για την περίοδο του φετινού δεκαμήνου καταγράφηκαν 19,8 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση 12,4% έναντι της αντίστοιχης περιόδου Ιανουαρίου- Οκτωβρίου 2017.

Ειδικά όσον αφορά τα νούμερα από το Ηνωμένο Βασίλειο, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία (εννιαμήνου) της Τράπεζας της Ελλάδας, ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε οριακή μείωση κατά -0,5% και διαμορφώθηκε στα 2,612 εκατ. ταξιδιώτες, ενώ στο κομμάτι των εισπράξεων οι εισπράξεις για την περίοδο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2018 μειώθηκαν κατά 6,8% και διαμορφώθηκαν στα 1,750 δισ. ευρώ.

TOYRISMOS.JPG

Εν τω μεταξύ, με βάση την επεξεργασία από το Insete Intelligence, οι διεθνείς οδικές αφίξεις, αυξήθηκαν μέσα στον Οκτώβριο κατά 11,3%, ωστόσο από την αρχή του έτους παρατηρείται μείωση -2,1% φθάνοντας συνολικά φέτος τα 11,28 εκατομμύρια από 11,52 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Τον Οκτώβριο του 2018, η κύρια αγορά κρατήσεων για την Ελλάδα ήταν η γερμανική ακολουθούμενη από τη βρετανική και τη γαλλική. Στη τέταρτη θέση βρίσκεται η ιταλική και στη πέμπτη η γαλλική αγορά. Oπως επισημαίνεται στο στατιστικό δελτίο του ΣΕΤΕ, οι τιμές των ελληνικών ξενοδοχείων, παρά τις ανοδικές τάσεις, και σύμφωνα με τα στοιχεία της trivago, κινούνται στους περισσότερους προορισμούς σε ανταγωνιστικά επίπεδα, συγκρινόμενες με τις τιμές των ξενοδοχειακών μονάδων αντίστοιχων προορισμών του εξωτερικού. Εξαίρεση αποτελούν η Μύκονος και η Σαντορίνη που έχουν πλέον καθιερωθεί διεθνώς ως προορισμοί υψηλής δαπάνης και αντλούν την πελατεία τους από τις υψηλότερες εισοδηματικές τάξεις διεθνώς. Οι κυριότεροι προορισμοί ήταν η Αθήνα, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Θεσσαλονίκη. Για την ελληνική αγορά, δημοφιλείς προορισμοί είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη το Ναύπλιο και το Λουτράκι.