Ακόμη και μέχρι το τέλος Ιουλίου αναμένεται να υποβληθεί στο Enterprise Greece ο φάκελος για τη νέα τουριστική επένδυση που δρομολογεί ο Βιτάλι Μπορίσοφ, της Mirum στην Κρήτη, εκεί όπου ήδη ο Ρώσος επιχειρηματίας προωθεί το γνωστό Elounda Hills.

Μία πρώτη εικόνα έδωσε χθες από το βήμα του 4ου InvestGR Forum 2021 ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Δέδες: «Σκοπεύουμε να φέρουμε προς αξιολόγηση φάκελο για περαιτέρω επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ γιατί ο επενδυτής έχει εμπιστοσύνη στο ελληνικό κράτος. Βλέπει ότι αυτό κινείται».

Με βάση το επενδυτικό πλάνο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο όμιλος ο οποίος ήδη «τρέχει», ως γνωστόν, τη στρατηγική επένδυση άνω των 400 εκατ. ευρώ στο δήμο Αγίου Νικολάου του νομού Λασιθίου σε τμήμα έκτασης 840 στρεμμάτων, σκοπεύει να προχωρήσει στη δημιουργία και νέου ξενοδοχειακού συγκροτήματος, τριών μονάδων μαζί με παραθεριστικές κατοικίες σε οικόπεδα συνολικής επιφάνειας 100 στρεμμάτων που έχουν ήδη αγοραστεί στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Νικολάου.

To αίτημα θα υποβληθεί άμεσα στο Enterprise Greece με τους επενδυτές, ώστε μέσα στο φθινόπωρο, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να ληφθούν οι πρώτες εγκρίσεις.

Από το βήμα του forum χθές, ο κ. Δέδες αναφέρθηκε και στην επένδυση του Elounda Hills, για το οποίο, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό έχει κλειστεί συμφωνία με την 1 Hotels, για τη δημιουργία έως το 2025 του «1 Hotel & Homes Elounda Hills», που θα περιλαμβάνει πολυτελές ξενοδοχείο 135 δωματίων και 178 «branded» κατοικίες και βίλλες με το brand της αλυσίδας οι οποίες θα αναπτυχθούν σταδιακά.

«Έχουμε …καταιγίδα αδειοδοτήσεων, με πιο πρόσφατη τη μαρίνα που θα αποτελεί και τη μεγαλύτερη ιδιωτική μαρίνα στην Κρήτη». Το project βρίσκεται πλέον στις «ράγες», έχοντας περάσει από πολύ μακρύ δρόμο αδειοδοτήσεων αλλά και απογοήτευση για τη χρονοτριβή της προηγούμενης δεκαετίας.

«To 2007 o επενδυτής και πρόεδρος της εταιρείας αποφάσισε να επεκτείνει τις δραστηριότητές του εκτός της Ρωσίας και ξεκίνησε να επισκέπτεται διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, τη Γαλλία την Ιταλία και την Ελλάδα προκειμένου να προχωρήσει τα πλάνα. Στην Ελλάδα επισκέφθηκε τρείς περιοχές και αποφάσισε τελικά να εγκατασταθεί στην Κρήτη και ειδικότερα στην Ελούντα. Χρειάστηκαν 170 συμβόλαια για να συγκεντρώσει τη σημερινή έκταση των περίπου 1.000 στρεμμάτων.

Το 2014 αποφάσισε να ξεκινήσει την αδειοδοτική διαδικασία που κράτησε περίπου δύο χρόνια, έχοντας ήδη διαθέσει 100 εκατ. ευρώ σε αγορά γής. Άλλα τρία χρόνια κράτησε η διεκπεραίωση από τις υπηρεσίες για το επενδυτικό σχέδιο.

Ακολούθησε η απογοήτευση όταν ενημερώθηκε ότι για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος μπορεί να χρειαστεί ακόμη και πάνω από ένα ή ενάμιση χρόνο. Ωστόσο, όταν ανέλαβε ο σημερινός υπουργός Ανάπτυξης έλαβε τη διαβεβαίωση ότι ο χρόνος θα κερδηθεί, αρκεί ο επενδυτής να φέρει τα κεφάλαια. Τελικά το Π.Δ. βγήκε μέσα σε 3,5 μήνες, ενδεικτικό ότι το ελληνικό κράτος κινείται».

Διαβάστε ακόμη:

Ρύθμιση «λάστιχο» για όλα τα χρέη της πανδημίας σε 36+36 μήνες εξόφλησης

Ελλάκτωρ: Στο 42,30% η συμμετοχή των Ολλανδών εάν δεν συμμετάσχουν στην αύξηση οι Μπάκος-Καϋμενάκης

Mη καταβολή δεδουλευμένων: Αυτά είναι τα δικαιώματα που έχουν οι εργαζόμενοι