Πισωγύρισμα εκ νέου φέρνει στα ταξίδια η «Όμικρον» εντός κι εκτός Ελλάδας, με την τουριστική αλυσίδα να έρχεται για μία ακόμη φορά αντιμέτωπη με μέτρα και περιορισμούς. Το ταξιδιωτικό κοινό όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη βρίσκεται, εν μέσω εορταστικής περιόδου, σε πλήρη σύγχυση, ανάλογα με τον προορισμό που είχε επιλέξει για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Για την Ελλάδα, η «Όμικρον» στρέφει εντός των τειχών πολλούς Ελληνες που επρόκειτο να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, σε παραδοσιακούς χριστουγεννιάτικους προορισμούς εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων και των αυξημένων περιοριστικών μέτρων που λαμβάνονται σε όλη την Ευρώπη από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την ανάσχεση της εξάπλωσης της νέας μετάλλαξης, με χαρακτηριστικότερα τα παραδείγματα της Βιέννης ή του Λονδίνου. Ως αποτέλεσμα, οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής έχουν ενισχυθεί τις τελευταίες ημέρες στους χειμερινούς προορισμούς της χώρας και αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω έως την αργία των Φώτων, επιβεβαιώνοντας τη γενικευμένη τάση που έχει παρατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, με την αύξηση του εσωτερικού τουρισμού (στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη). Ενδεικτικά, αυτή τη στιγμή, η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων πανελλαδικά διαμορφώνεται κοντά στο 60%, με τους πιο προβεβλημένους χειμερινούς προορισμούς να είναι σαφώς υψηλότερα, στο 85%, ακόμη και στο 90% για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και χαμηλότερα για τις ημέρες των Φώτων.

Στους λιγότερο δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς, οι πληρότητες πέφτουν σαφώς χαμηλότερα και υπάρχουν ακόμη δωμάτια, ενώ πολύ χαμηλά είναι τα ποσοστά στα μεγάλα αστικά κέντρα, τα οποία εισπράττουν σε μεγαλύτερο βαθμό τον αντίκτυπο της «Όμικρον». Κι αυτό γιατί, παρά το γεγονός ότι για την Ελλάδα ο εισερχόμενος τουρισμός τον χειμώνα αντιπροσωπεύει πολύ μικρό μερίδιο λόγω της έντονης εποχικότητας κατά τη διάρκεια της θερινής σεζόν, τώρα η «Όμικρον» αυξάνει τις ακυρώσεις από το εξωτερικό, ειδικά στους δύο μεγάλους αστικούς προορισμούς, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, που είναι αυτοί που συγκεντρώνουν αυτή την περίοδο τους περισσότερους ξένους επισκέπτες. Είναι γεγονός ότι «εκεί όπου έχουμε εισερχόμενους τουρίστες, παρατηρούμε και αρκετές ακυρώσεις», επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές στο «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Γρηγόρης Τάσιος.

Το «ΘΕΜΑ» κατέγραψε όλες τις εξελίξεις για την τουριστική κίνηση φέτος τις γιορτές, όπως αυτές προκύπτουν από πηγές της αεροπορικής αγοράς, των ξενοδόχων αλλά και των τουριστικών γραφείων.

Η αεροπορική αγορά

Από πλευράς της αεροπορικής αγοράς, το μεγαλύτερο κύμα ακυρώσεων καταγράφεται για παραδοσιακούς χριστουγεννιάτικους προορισμούς όπως π.χ. η Βιέννη και είναι ενδεικτικό ότι «από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το lockdown στην Αυστρία τον Νοέμβριο, πριν ακόμη από την εξάπλωση της νέας μετάλλαξης, οι κρατήσεις… καταποντίστηκαν», όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά. Επιπλέον, το μέτρο της ελληνικής κυβέρνησης για αυξημένο έλεγχο με PCR ή rapid τεστ πριν από την είσοδο στη χώρα έφερε νωρίτερα πολλούς Ελληνες από το εξωτερικό, από Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία κ.λπ., κάποιοι από τους οποίους μάλιστα έσπευσαν να βρουν εισιτήρια πριν από την εφαρμογή του μέτρου, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Oι αεροπορικές, επί του παρόντος, δεν καταγράφουν μαζικό κύμα ακυρώσεων από τους Ελληνες, οι οποίοι διατηρούν τις κρατήσεις τους ιδιαίτερα για τα Χριστούγεννα αλλά και για την Πρωτοχρονιά σε προορισμούς του εξωτερικού όπως η Ισπανία ή η Πορτογαλία, σε αντίθεση όμως με τυχόν κρατήσεις για ταξίδια προς Αυστρία ή Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η εξάπλωση της «Όμικρον» κυριαρχεί στην επικαιρότητα.

Ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία για τις πληρότητες που καταγράφονται αυτή τη στιγμή στα αεροσκάφη για το δίκτυο εξωτερικού για τα δύο πρώτα εορταστικά τριήμερα, δεδομένου ότι για τα Φώτα τα νούμερα είναι, όπως είναι εύλογο, χαμηλότερα. Συνολικά, αυτή τη στιγμή η πληρότητα στα αεροσκάφη στο δίκτυο εξωτερικού διαμορφώνεται κοντά στο 60% κατά μέσο όρο – πολύ χαμηλότερα σε σύγκριση με το «κανονικό» 2019, οπότε, παρεμπιπτόντως, οι συχνότητες ήταν και πιο πυκνές. Ανά προορισμό, για Ισπανία, σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη, οι πληρότητες στα αεροσκάφη Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά κυμαίνονται μεταξύ 70%-80% ανάλογα με τον προορισμό και την ημέρα, το Παρίσι επίσης κινείται καλά, σχεδόν στα ίδια επίπεδα, ενώ από 65% και πάνω είναι τα αντίστοιχα νούμερα για Ελσίνκι, Βαρσοβία, Κοπεγχάγη, Βουδαπέστη, Γενεύη κ.ο.κ.

Στους μεγάλους χαμένους είναι η Βιέννη και η Πράγα, ενώ οι προορισμοί σε Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο συντηρούνται φέτος σε μεγάλο βαθμό από τους Ελληνες του εξωτερικού.

Ούτως ή άλλως, βέβαια, σε αυτή την περίοδο και με δεδομένη την έντονη εποχικότητα του ελληνικού τουρισμού η επιβατική κίνηση εξωτερικού αφορά σε μεγάλο βαθμό τους Ελληνες που ζουν έξω.

Η «Όμικρον» πάντως αναμένεται να φέρει δραστική μείωση σε συχνότητες και συνδέσεις με το εξωτερικό μετά τις γιορτές, αφού οι προβλέψεις στα επιτελεία των αεροπορικών εταιρειών για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου ως προς τη ζήτηση είναι… μαύρες για το διάστημα μετά τις 10 Ιανουαρίου. Στο δίκτυο εσωτερικού, η κίνηση ούτως ή άλλως είναι μικρή δεδομένου ότι οι Ελληνες ταξιδεύουν περισσότερο οδικώς την περίοδο των εορτών, όπως είναι εύλογο, αφού κινούνται προς τους ηπειρωτικούς προορισμούς και όχι στα νησιά.

Οι ακυρώσεις στα γραφεία ταξιδίων

Στο μέτωπο των γραφείων ταξιδίων, η FEDHATTA (Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού) και ο πρόεδρος κ. Λύσανδρος Τσιλίδης εκτιμούν ότι για την περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων «οι ακυρώσεις από αυτούς που είχαν την πρόθεση να ταξιδέψουν αυτές τις μέρες στο εξωτερικό, σε παραδοσιακούς χριστουγεννιάτικους προορισμούς, αντιστοιχούν σε ένα 25%-30%. Αντίθετα, επειδή η Ελλάδα δεν έχει πολύ εισερχόμενο τουρισμό αυτή την περίοδο δεν βλέπουμε σημαντικό αντίκτυπο από το εξωτερικό».

Ο ταξιδιώτης που θα φύγει από την Ελλάδα για το εξωτερικό: α) γνωρίζει ότι λόγω των καιρικών συνθηκών θα κινείται περισσότερο σε κλειστούς χώρους (κάτι που δεν ευνοεί σίγουρα η «Όμικρον», η οποία θεωρείται πιο μεταδοτική), β) προβληματίζεται για τους περιορισμούς που ήδη ισχύουν στον προορισμό ή μπορεί να τεθούν ανά πάσα στιγμή, γ) ανησυχεί για το γεγονός ότι αν βρεθεί θετικός θα πρέπει να καλύψει ο ίδιος το κόστος της διαμονής στον προορισμό, δ) ξέρει ότι θα πρέπει να επωμιστεί και το αυξημένο κόστος των τεστ για την τυχόν μετακίνηση εντός του προορισμού (ανάλογα με τα περιοριστικά μέτρα) κι εν συνεχεία για το ταξίδι προς την Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε έναν παραδοσιακά δημοφιλή προορισμό εξωτερικού για τους Ελληνες αυτή την περίοδο όπως π.χ. είναι το Λονδίνο, το ταξίδι φέτος καθίσταται… απαγορευτικό, με αποτέλεσμα η πλειονότητα αυτών που είχαν κάνει κράτηση νωρίτερα, μέσα στο φθινόπωρο, για το ταξίδι τους την περίοδο των γιορτών, να έχει ανατρέψει πλήρως τον προγραμματισμό της.

Δύο «ταχύτητες»

Για τα ταξίδια μέσα στην Ελλάδα, τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τις ημέρες των Φώτων, ο κλάδος κινείται σε δύο ταχύτητες, όπως διαπιστώνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Τάσιος, σε μία σεζόν που, ειδικά για τον χειμερινό τουρισμό, «θα είναι η τρίτη κατά σειρά με μία κατάσταση… ερμαφρόδιτη, που πηγαίνουμε μία εμπρός και μία πίσω». Ο ίδιος προβλέπει έναν ακόμη, πολύ δύσκολο χειμώνα για τα 2.000 ξενοδοχεία των ορεινών και αστικών προορισμών, λόγω «Όμικρον», που αλλάζει εκ νέου το σκηνικό στον κλάδο και καθιστά, σύμφωνα με τους ξενοδόχους, απαραίτητη την ανάγκη επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής δανειακών υποχρεώσεων και αναδιάρθρωσης οφειλών για τις επιχειρήσεις που συνεχίζουν να πλήττονται από την πανδημική κρίση.

«Ενα δεκαήμερο δεν φτάνει για να καλύψει ολόκληρη τη χειμερινή σεζόν, ενώ η πληρότητα στα ενδιάμεσα των αργιών παραμένει σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Για ολόκληρη την εορταστική περίοδο η πληρότητα δεν ξεπερνά το 60% πανελλαδικά κατά μέσο όρο, με εξαίρεση τους προορισμούς της πρώτης γραμμής.

Ετσι, η πρώτη ταχύτητα για τις ημέρες των γιορτών είναι για τους δημοφιλείς προορισμούς του ορεινού όγκου της χώρας ή για όσους φιλοξενούν θεματικά πάρκα, όπως για παράδειγμα η Δράμα ή τα Τρίκαλα. Σε περιοχές όπως στην Αράχωβα, τη Μαγνησία και το Πήλιο, την ορεινή Αρκαδία, τα Καλάβρυτα, τον Νομό Ιωαννίνων, τα Λουτρά Πόζαρ οι πληρότητες για τα τριήμερα των αργιών των εορτών μπορεί να φτάνουν και το 85%, πλην των ημερών των Φώτων, όπου το αντίστοιχο ποσοστό πέφτει χαμηλότερα και είναι κοντά στο 60%.
Στη δεύτερη ταχύτητα, με σαφώς χαμηλότερες πληρότητες, είναι οι προορισμοί που έχουν ακόμη αρκετά δωμάτια, όπως είναι η Ευρυτανία και το Καρπενήσι, η πόλη του Βόλου, τα μεγάλα αστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη».

Τα αστικά κέντρα

Η Αθήνα, η οποία έχει αυτή την περίοδο τις περισσότερες αεροπορικές συνδέσεις με το εξωτερικό και δέχεται περισσότερους ξένους επισκέπτες σε σύγκριση με τους υπόλοιπους εγχώριους προορισμούς, αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα, η Θεσσαλονίκη, η Καβάλα, η Αλεξανδρούπολη, ακόμη και τα Ιωάννινα, που μπορεί να δέχονται περισσότερο οδικό τουρισμό από τα Βαλκάνια, έχουν δει τις τελευταίες ημέρες ουκ ολίγες ακυρώσεις, με τους κατά τόπους ξενοδόχους να δέχονται βροχή τηλεφωνημάτων από όσους ζητούν διευκρινίσεις για τα μέτρα που ισχύουν ή πρόκειται να ισχύσουν τις επόμενες ημέρες.

Ειδικά στην πρωτεύουσα, η αγορά καταγράφει ακυρώσεις από τώρα για επαγγελματικά ταξίδια που επρόκειτο να γίνουν τον Ιανουάριο. «Οι πληρότητες είναι χαμηλές και αυτό που βλέπουμε να κινείται αυτή τη στιγμή είναι μόνο τα ταξίδια και οι κρατήσεις για ιατρικούς λόγους», σχολιάζει χαρακτηριστικά στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Ευγένιος Βασιλικός, γενικός γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής Αργοσαρωνικού.

Αυτό διαπιστώνουν άλλωστε και πηγές της αεροπορικής αγοράς ήδη μέσα στον Δεκέμβριο. Με την εκ νέου επιβολή περιοριστικών μέτρων, διαπιστώνεται κάμψη στη διεθνή κίνηση και άνοιγμα εκ νέου της ψαλίδας ως προς τη σύγκριση με το 2019, με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία. Kι αυτό, παρά το γεγονός ότι ο αμέσως προηγούμενος μήνας, ο Νοέμβριος, είχε τις καλύτερες επιδόσεις με μικρότερη την ψαλίδα και με το χαμηλότερο ποσοστό μείωσης έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2019 στο μείον 26,9% συνολικά (μείον 31,6% για τη διεθνή κίνηση), σε σύγκριση με το μείον 29,7% του αμέσως καλύτερου μήνα, του Οκτωβρίου του 2021 (μείον 33,5% για τη διεθνή κίνηση) σε σύγκριση πάντα με το «κανονικό» 2019. Μία ακόμη διαπίστωση από πλευράς της αεροπορικής αγοράς είναι και το ότι αυξήθηκε τις τελευταίες ημέρες το ποσοστό των ταξιδιωτών από το εξωτερικό που επέσπευσαν την επιστροφή τους.

Αντίστοιχα, για τη Θεσσαλονίκη, που δέχεται την περίοδο των εορτών σημαντικό αριθμό Βαλκάνιων επισκεπτών οδικώς, φέτος η εικόνα είναι κατά πολύ διαφορετική, όπως επισημαίνει ο κ. Τάσιος, με ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής λόγω των απαιτούμενων αυξημένων ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής

Για τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, ο πρόεδρος της ΠΟΞ διαπιστώνει ότι «πράγματι, είναι γεγονός πως υπάρχει μια κινητικότητα της τελευταίας στιγμής και φαίνεται ότι υπάρχουν Ελληνες που στρέφονται τώρα, από προορισμούς του εξωτερικού, στο εσωτερικό, επομένως αναμένουμε μέχρι το τριήμερο των Φώτων να ενισχυθούν οι κρατήσεις».

Το μεγάλο ερώτημα, ωστόσο, τίθεται για μετά τις 10 Ιανουαρίου, οπότε εκτιμάται ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί, δεδομένων των εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας και της επιπλέον παραμέτρου της οικονομικής επιβάρυνσης των νοικοκυριών λόγω ενεργειακού κόστους που θα κάνει πιο δύσκολες ακόμη και τις πιο σύντομες αποδράσεις: «Ετσι, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, με τις προβλέψεις για έξαρση των κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης «Όμικρον» υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου. Αλλωστε, για τα ξενοδοχεία του ορεινού όγκου είναι η τρίτη συνεχόμενη σεζόν που ουσιαστικά δεν θα δουλέψουν κι επιπλέον έχουν να διαχειριστούν φέτος και το αυξημένο ενεργειακό κόστος, για το οποίο θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα. Ας μην ξεχνάμε ότι περίπου 1.300 ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα βρίσκονται σε ύψος άνω των 300 μέτρων κι έχουν να αντιμετωπίσουν το υπέρογκο κόστος της θέρμανσης».

Διαβάστε ακόμη:

Πάνος Δάβαρης: Ξανά στο σφυρί οι μετοχές του στις «Χιουντάι Ελλάς» και «ΚΙΑ Ελλάς»

Μέρισμα 250 ευρώ, επιδόματα, συντάξεις: Ποιες πληρωμές θα γίνουν μέχρι την Παρασκευή (vid)

Το ντηλ της HSBC, ο χριστουγεννιάτικος καυγάς μιας τράπεζας και τα καλά «χαρτάκια» του 2021