«Το Ταμείο Ανάκαμψης δίνει μία μεγάλη ευκαιρία για ένα άλμα προς το μέλλον του τουρισμού της χώρας μας. Στη Eurobank έχουμε εξειδικευμένα στελέχη, έχουμε ομάδες με εμπειρία και τεχνογνωσία για να συμβουλέψουν, να καθοδηγήσουν, να εντοπίσουν ανάγκες και λύσεις, από την ιδέα μέχρι και τα εγκαίνια. Αυτό σημαίνει για εμάς τράπεζα του ελληνικού τουρισμού». Αυτό τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, κατά την τοποθέτησή του στην 30η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Σύμφωνα με τον ίδιο, μολονότι βρίσκεται, μαζί με όλη τη διοίκηση της τράπεζας, σε περιοδεία στην Κρήτη, μία από τις μητροπόλεις του κλάδου, εντούτοις όλα όσα βλέπει αφορούν στο σύνολο της χώρας. «Εδώ βλέπω μία τουριστική βιομηχανία ζωντανή, αναπτυσσόμενη, δυναμική. Βλέπω επιχειρηματίες ανήσυχους, καινοτόμους, έτοιμους να επενδύσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Όλα δείχνουν ότι η εφετινή χρονιά θα γράψει ένα ρεκόρ, ενδεχομένως ξεπερνώντας το ορόσημο του 2019. Η επιλογή της Ελλάδος ως κορυφαίου προορισμού είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Βοήθησε ουσιαστικά η βελτίωση της φήμης και της εικόνας της χώρας μας. Ο ΣΕΤΕ, επίσης, με τις στρατηγικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε τα τελευταία χρόνια και προπάντων συνέβαλε η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος μέσω σημαντικών επενδύσεων, τις οποίες χρηματοδότησε το τραπεζικό σύστημα».

Προηγήθηκαν, βέβαια, χρόνια μοναδικών προκλήσεων. Όπως ανέφερε ο κ. Καραβίας, αυτά «τα περάσαμε μαζί. Η τράπεζά μας ήταν και στις δοκιμασίες στο πλευρό των τουριστικών επιχειρήσεων. Κανείς, φυσικά, δεν θα ξεχάσει το 2020. Πήραμε τότε αμέσως, πραγματικά αμέσως, την πρωτοβουλία. Στηρίξαμε τις επιχειρήσεις του τουρισμού με μία ολοκληρωμένη και μακροπρόθεσμη δέσμη μέτρων, ανοίγοντας χωρίς αναστολές τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης. Γιατί, στα δύσκολα φαίνεται η ποιότητα μίας σχέσης. Το 2021 διακρίναμε την ανάγκη για επενδύσεις. Ανακοινώσαμε ένα αναπτυξιακό πακέτο ειδικά για τον τουρισμό. Συνολικά, 1,5 δισ. ευρώ τις δύο προηγούμενες δύσκολες χρονιές».

Κύριο μέλημα της Eurobank είναι να φροντίσει ώστε τα σχέδια να γίνουν πράξη. Να γίνουν νέες επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, πρωτοπόρα, βιώσιμα καταλύματα, φιλικά στο περιβάλλον, γεγονός που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να βελτιώσουν τις υπηρεσίες και την εμπειρία των επισκεπτών. «Χάρη στο ΣΕΤΕ έχουμε σήμερα έναν οδικό χάρτη προς το μέλλον του ελληνικού τουρισμού. Το σχέδιο δράσης ‘Τουρισμός 2030’ εξειδικεύει μία ολοκληρωμένη και μακροπρόθεσμη στρατηγική. Έργα υποδομής, περαιτέρω αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, πράσινη μετάβαση και ψηφιακός μετασχηματισμός είναι ευθύνη όχι μόνον των ανθρώπων του τουρισμού, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης και της πολιτείας ευρύτερα», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη:

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Το μέσο καταπολέμησης του κατακερματισμού δεν θα πρέπει να επηρεάζει τον στόχο για τον πληθωρισμό

Βαθιά «ανάσα» για το πετρέλαιο – Σε χαμηλό ενός μήνα, βουτιά 4% στις τιμές

Χανιά: Στο λιμάνι της Σούδας κρουαζιερόπλοιο της Disney Cruise Line