Σημαντική πτώση παρουσιάζουν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς οι πρωτοβουλίες των ΗΠΑ για μείωση του κόστους καυσίμων, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση, «αναγκάζουν» τους traders να προβούν σε μαζικές εντολές πωλήσεων. 

Πιο συγκεκριμένα, τα αμερικανικά συμβόλαια WTI υποχωρούν κατά 4,67% και διαμορφώνονται στα 104,41 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα ευρωπαϊκά συμβόλαια Brent διολισθαίνουν κατά 4,08% και περιορίζονται στα 109,97 δολάρια ανά βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 18 Μαΐου του 2022. 

Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται εντός της ημέρας να ανακοινώσει την αναστολή του φόρου στα καύσιμα, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του υψηλού κόστους σε βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης. Την Πέμπτη δε, ο Αμερικανός πρόεδρος θα υποδεχθεί στον Λευκό Οίκο τους επικεφαλής επτά ενεργειακών εταιρειών, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την περαιτέρω υποχώρηση των τιμών. Πάντως, ο εκτελεστικός διευθυντής της Chevron δήλωσε την Τρίτη ότι δεν υπάρχουν περιθώρια μειώσεων, επικαλούμενος τις τιμές στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων.  

Στο μεταξύ, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι ο υψηλός πληθωρισμός και τα αυξημένα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών είναι πιθανό να οδηγήσουν σε επιβράδυνση ή ακόμη και σε ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας, κάτι το οποίο θα μπορούσε να επιδράσει αρνητικά τη ζήτηση για πετρέλαιο. Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση της Citigroup, η οποία εκτιμά ότι η πιθανότητα ύφεσης της διεθνούς οικονομίας καθορίζεται κοντά στο 50%. 

Σε κάθε περίπτωση, προς ώρας, η ζήτηση για «μαύρο χρυσό» παραμένει σε υψηλά επίπεδα, καθώς η καλοκαιρινή περίοδος ευνοεί τις μεταφορές και τα ταξίδια. Αυτό, με τη σειρά του, συνεχίζει να ασκεί πιέσεις στην ήδη «σφιχτή» προσφορά, η οποία εν πολλοίς οφείλεται και στις κυρώσεις της Δύσης στο ρωσικό αργό. 

Διαβάστε επίσης:

Οι Μπάκοι ξανακοιτάνε τις κατασκευές, τα 250 που λείπουν στην Attica, τα… γάλατα που έσφιξαν και ο Σαμιώτης της Netfilx

Intrakat: Συζητήσεις ακόμη και για πώληση πλειοψηφικού πακέτου στις ΑΠΕ

Μύλος ξανά με τα υπερκέρδη την ώρα που η τιμή ηλεκτρισμού σκαρφαλώνει στα €312 η μεγαβατώρα