Η  απόφαση των ΗΠΑ να αναστείλουν όλα τα ταξίδια από τις χώρες της Ευρώπης προς την αμερικανική επικράτεια για τριάντα ημέρες, επιδεινώνει την ήδη βεβαρημένη κατάσταση στον τουριστικό τομέα.

Το στίγμα για το πώς εξέλαβαν οι εγχώριοι τουριστικοί φορείς τις ανακοινώσεις Τραμπ ότι οι ΗΠΑ αναστέλλουν όλα τα ταξίδια από τις χώρες της Ευρώπης προς την αμερικανική επικράτεια για τριάντα ημέρες (τις 26 χώρες που ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν, αλλά όχι το Ηνωμένο Βασίλειο), δίνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο οποίος κατά τα άλλα συνιστά, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, ψυχραιμία, σοβαρότητα, υπομονή και απόλυτη συμμόρφωση με τις οδηγίες από τις αρμόδιες αρχές.

«Μετά και τις αποφάσεις των ΗΠΑ, η κατάσταση με τον κορωνοϊό έχει πάρει δραματικές διαστάσεις», σχολιάζει σχετικά ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος.

Για νέα προβλήματα που ανακύπτουν συνεχώς και “συγκεχυμένη κατάσταση” κάνουν λόγο τα τουριστικά γραφεία, μετά την απόφαση Τραμπ και την απαγόρευση πτήσεων από και προς Ευρώπη. Το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με την αμερικανική Πρεσβεία είναι οι αρμόδιοι φορείς στην Ελλάδα για το θέμα των πολιτών που θέλουν που θέλουν να ταξιδέψουν ή να επιστρέψουν από τις ΗΠΑ και αντιμετωπίζουν προβλήματα, ενώ οι πτήσεις με ανταποκρίσεις μέσω Λονδίνου μπορούν να διευκολύνουν την κατάσταση.  

Η αμερικανική αγορά έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια για την Ελλάδα σε μία από τις πλέον αναπτυσσόμενες αγορές εισερχόμενου τουρισμού με τουρίστες μάλιστα οι οποίοι ξοδεύουν πολλά περισσότερα σε σχέση με τους Ευρωπαίους. Οι Αμερικανοί είναι η πρώτη ξένη εθνικότητα ως προς τις διεθνείς αφίξεις στο Ελ. Βενιζέλος με βάση τα στοιχεία του 2019 (ακολουθούν Βρετανοί, Γάλλοι, και Γερμανοί), με κοντά στις 700.000 αφίξεις. Νούμερο που έχει αυξηθεί από το 2017 και μετά όταν η Emirates εισήγαγε, τη σύνδεση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους (για πρώτη φορά μετά το 2012) Αθήνας – Νέας Υόρκης με το δρομολόγιο Ντουμπάι- Αθήνα- Νέα Υόρκη.

Το εξαιρετικά φιλόδοξο -όπως είχε χαρακτηριστεί τότε- νέο δρομολόγιο συνέβαλε τόσο στην τόνωση του τουρισμού όσο και των εμπορικών σχέσεων και θεωρείται, κατά τις πληροφορίες, ως ένα από τα πλέον επιτυχημένα δρομολόγια στο Ελ. Βενιζέλος μέχρι σημερα. Αυτή την περίοδο (χαμηλή σεζόν) η Emirates είναι η μοναδική εταιρεία στο Ελ. Βενιζέλος που εξυπηρετεί απευθείας το συγκεκριμένο δρομολόγιο, ωστόσο από τη θερινή σεζόν και αργότερα μέσα στο καλοκαίρι προστίθενται τα δρομολόγια και άλλων εταιρειών με απευθείας πτήσεις προς ΗΠΑ όπως αυτά των Delta Airlines, United, Norwegian.

Η απόφαση περί αναστολής των ταξιδιών από τις χώρες της Ευρώπης προς την αμερικανική επικράτεια για τριάντα ημέρες- έστω κι αν τη δεδομένη στιγμή μπορεί να επηρεάζει λιγότερο τη χώρα μας σε σύγκριση τουλάχιστον με άλλες, μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές– φέρνει τα πάνω -κάτω συνολικά στις αερομεταφορές στη Γηραιά Ηπειρο αλλά και στις ΗΠΑ, έναν κλάδο που δοκιμάζεται τα μάλα από την πανδημία. Ενδεικτικά αναφέρεται εδώ ότι εξαιρουμένου του Ηνωμένου Βασιλείου και με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία του 2018, κοντά στα 11 εκατ. επιβάτες πέταξαν από την Ευρώπη στις ΗΠΑ, ποσοστό 27% επι του συνόλου των διεθνών επισκεπτών στις ΗΠΑ, ενώ η Ευρώπη αντιπροσωπεύει και σημαντικό έσοδο για τις μεγάλες αεροπορικές των ΗΠΑ: Το 2019, η United Airlines είχε έσοδα 7,4 δις. δολαρίων συνολικά από των Ευρώπη (17% επί του συνόλου), η Delta Air Lines 6,4 δις. δολάρια (15% επί του συνόλου), και η American Airlines 4,6 δις. δολάρια (11%). Επιπλέον, η εν λόγω απόφαση δίνει ένα ακόμη «χτύπημα» στο γενικότερο, άσχημο κλίμα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα συνολικά στον ευρωπαϊκό τουρισμό, το οποίο διαμορφώνει επί τα χείρω.

Στην Ελλάδα πέρυσι, ήρθαν συνολικά 1,18 εκατ. ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ αριθμός αυξημένος κατά 7,4% έναντι του 2018, όταν το 2016, το αντίστοιχο νούμερο ήταν στις 779 χιλ. επισκέπτες. Ανοδο κατά 14,2% παρουσίασαν οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες διαμορφώθηκαν στο 1,19 δις. ευρώ.