«Ο όμιλος Μήτση εκτιμάται ότι θα ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος του κύκλου εργασιών το 2021 και θα επιστρέψει στην ανοδική πορεία όπως αυτή διαμορφωνόταν πρό πανδημίας, από το 2022».

Αυτό επισημαίνει ως προς τις προοπτικές του ομίλου για τη μετά Covid 19 περίοδο η διοίκηση των Mitsis Hotels στον κοινωνικό απολογισμό της περασμένης χρονιάς όπου γίνεται εκτενής αναφορά και στις μέχρι σήμερα επιδόσεις του ομίλου, εν μέσω πανδημίας.

Στο κομμάτι των επενδύσεων, ο όμιλος προβλέπει ένα κονδύλι της τάξεως των 103 εκατ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια, κυρίως για ανακαινίσεις και προσθήκες στις υφιστάμενες μονάδες, ενώ ήδη η πανδημία έχει επηρεάσει προς τα πίσω το χρονοδιάγραμμα των επενδύσεων για τη φετινή χρονιά. Στις νέες επενδύσεις του ομίλου περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων, η ανακαίνιση του Grand Hotel Beach στη Ρόδο με ένα συνολικό κόστος ύψους 25 εκατ. ευρώ (8,8 εκατ. ευρώ έως το 2023), του Rinela Beach Resort Spa στο Ηράκλειο συνολικού ύψους 13 εκατ. ευρώ με ορίζοντα πενταετίας, του Rodos Maris ύψους 9,5 εκατ. ευρώ, ενώ στο Sofitel οι εργασίες ανακίνισης αντιστοιχούν σε 5,5 εκατ. ευρώ έως το 2023. 

Για φέτος η πρόβλεψη ως προς τον τζίρο παραπέμπει σε πτώση εσόδων στα 42,4 εκατ. ευρώ από τον συνολικό τζίρο ύψους 145,2 εκατ. ευρώ του 2019 (και 131,13 εκατ. ευρώ το 2018), ενώ σε επίπεδο κερδών πρό φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) η πρόβλεψη για φέτος είναι στα 11,3 εκατ. ευρώ.

Το 2019 τα EBIΤDA (πριν από την απομείωση περιουσιακών στοιχείων και τις προβλέψεις) ανήλθαν στα 38,3 εκατ. ευρώ, με αύξηση κατά 23,6% ή αλλιώς κατά 7,31 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2018. Επισημαίνεται εδώ ότι πέρυσι, οι επενδύσεις σε επίπεδο ομίλου (π.χ. σε εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων) διαμορφώθηκαν στα 23,5 εκατ. ευρώ για έργα που έγιναν στα Sofitel Athens Airport Hotel, το Rodos Village,  το Summer Palace, το Norida Beach.

Η κ. Χριστίνα Μήτση, πρόεδρος του ομίλου που έχει στην «ομπρέλα» του 17 ξενοδοχεία σε πέντε από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς (Αθήνα, Κρήτη, Κώς, Ρόδος, Καμένα Βούρλα) επισημαίνει στο μήνυμά της ότι το 2020 είναι μία χρονιά όπου απαιτείται από την επιχειρηματικότητα «να προσαρμοστεί με αποτελεσματικότητα και ευελιξία στα νέα δεδομένα και να σταθεί δίπλα στην κοινωνία με ουσιαστικό τρόπο», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αειφορία.

Στην αειφορία, τις διεθνείς πιστοποιήσεις αλλά και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ομίλου ως μέσο προσαρμογής στα νέα δεδομένα αναφέρεται και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Σταύρος Μήτσης, προσθέτοντας ότι η περασμένη χρονιά (σ.σ. το 2019) σηματοδοτήθηκε από σημαντικές επιδόσεις του ομίλου στον οικονομικό τομέα.

 

Επισημαίνεται εδώ ότι η Mitsis Hotels διακρίθηκε για την υπεύθυνη λειτουργία του στις 25 «The Most Sustainable Companies in Greece 2020», σε επετειακή εκδήλωση της πρωτοβουλίας “Sustainable Greece 2020”, που πραγματοποιήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου από το QualityNet Foundation υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας.

«Το βραβείο προστίθεται σε μια σειρά βραβεύσεων από εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς όπως Travelife Gold, Green Key, Blue Flag, TÜV Nord ISO 22000 & 14001 και Bravo Sustainability Awards για την υψηλή ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την ανάδειξη των τοπικών κοινωνιών και την ευρύτερη συνεισφορά του στην αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος», όπως αναφέρουν οι επιτελείς του ομίλου.

Eπισημαίνεται εδώ ότι ο όμιλος υποδέχεται στις ξενοδοχειακές του μονάδες 4 και 5 αστέρων 350.000 επισκέπτες από ευρωπαϊκές και όχι μόνο αγορές και απασχολεί κοντά στις 4.000 εργαζομένους. Πέρυσι, τα υψηλότερα έσοδα για τα 17 ξενοδοχεία του ομίλου προήλθαν από αγορές όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, τη Ρωσία, την Πολωνία, τη Γαλλία και την Ολλανδία.

Σημαντική αύξηση σημείωσαν οι απευθείας κρατήσεις από τα αυτόνομα κανάλια του ομίλου κυρίως μεταξύ των ηλικιών 35- 44 ετών. Στον απολογισμό η διοίκηση κάνει πρόβλεψη και για τα έσοδα του 2021, εκτιμώντας συνολικά έσοδα ύψους 120,17 εκατ. ευρώ και EBITDA 23,12 εκατ. ευρώ, ενώ τα αντίστοιχα νούμερα για το 2023 είναι στα 151,8 εκατ. ευρώ και 44,7 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα:

Κυβερνοεπίθεση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Δεκέμβριος ο μήνας των πληρωμών: Αναλυτικά τι θα λάβουν οι δικαιούχοι (vid)

Οι άδειες για το online Στοίχημα, το νέο τοπίο και ο «καυτός» Δεκέμβριος