Εστω κι αν το 2023 είναι η πρώτη κανονική χρονιά για τον τουρισμό μετά το μεγάλο σοκ της πανδημίας, η κανονικότητα σίγουρα δεν έχει επέλθει ακόμη για την απασχόληση στον κλάδο.

Σε όλη την τουριστική αλυσίδα, από την εστίαση και τη φιλοξενία μέχρι την επίγεια εξυπηρέτηση στα αεροδρόμια, ο κλάδος συνεχίζει να παρουσιάζει και τη φετινή σεζόν μεγάλες ελλείψεις δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στους προορισμούς ανά την Ελλάδα, ζήτημα που υπήρχε μεν έως έναν βαθμό και προ COVID-19 στους πιο απομακρυσμένους περιοχές και τα νησιά, ωστόσο οξύνθηκε λόγω της πανδημίας (όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκά).

Ενώ πέρυσι, στην αιχμή της σεζόν, έλειψαν, με βάση τα επίσημα στοιχεία, σε όλη την Ελλάδα 60.225 θέσεις εργασίας μόνο στα ξενοδοχεία (αυξημένες έναντι των 53.249 που ήταν το αντίστοιχο νούμερο το 2021), φέτος η κατάσταση, κατά τις πρώτες εκτιμήσεις, εμφανίζεται ελαφρώς βελτιωμένη.

Τα επίσημα στοιχεία, με βάση τα νούμερα που συγκεντρώνουν από τα ξενοδοχεία και επεξεργάζονται το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (INSETE), θα είναι διαθέσιμα μετά το τέλος της τουριστικής σεζόν. Ωστόσο, μια πρώτη εκτίμηση από τους φορείς του κλάδου αναφέρει ότι και φέτος ποσοστό κοντά στο 20% ή αλλιώς 1 στις 5 θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία και πάλι δεν καλύφθηκε, νούμερο που μπορεί να ανεβαίνει και στο 25% (1 στις 4 θέσεις) για κάποιες ειδικότητες, ειδικά για τις λεγόμενες «πίσω από το γκισέ» (βοηθοί κουζίνας, καμαριέρες, αχθοφόροι, κηπουροί κ.ά.), τις οποίες οι Eλληνες εμφανίζονται απρόθυμοι και δεν ενδιαφέρονται να καλύψουν.

Ψηλά στην ατζέντα η απασχόληση

Ακριβώς αυτές οι ειδικότητες εργαζομένων, πίσω από το γκισέ, είναι που συμπεριελήφθησαν φέτος, μετά τις σχετικές αποφάσεις του υπουργείου Εργασίας, στις μετακλήσεις εργαζομένων, αφού το 2023 ήταν η πρώτη χρονιά όπου ο τουρισμός εντάχθηκε στους κλάδους που μπορούν να δέχονται για εργασία πολίτες τρίτων χωρών.

Κατά πληροφορίες, η απορρόφηση μετακλητών εργαζομένων δεν φάνηκε να είναι μεγάλη κι έγινε κυρίως από μεγαλύτερα ξενοδοχεία – μένει να φανεί μετά το τέλος της φετινής σεζόν από τα στοιχεία των Περιφερειών ανά την Ελλάδα πόσες τελικά από τις λιγότερες από 10.000 θέσεις εργασίας που άνοιξαν για τον κλάδο καταλυμάτων/εστίασης καλύφθηκαν από μετακλητούς – οι τουριστικοί φορείς, πάντως, έχουν ήδη ζητήσει απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Το θέμα συζητήθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση, μέσω Αυγούστου, του επιτελείου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και άλλων θεσμικών φορέων του τουρισμού με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αδωνη Γεωργιάδη, όπου, όπως φάνηκε, το ζήτημα των ελλείψεων στον κλάδο είναι ψηλά στην ατζέντα για όλες τις πλευρές, είτε πρόκειται για ξενοδοχεία είτε για υποδομές, π.χ., σε αεροδρόμια, όπου καταγράφηκαν φέτος ελλείψεις προσωπικού επίγειας εξυπηρέτησης στη μεταφορά αποσκευών.

Επιπλέον, ψηλά στην ατζέντα βρέθηκε και συνολικά η ενίσχυση της προσέλκυσης εργαζομένων στον τουρισμό, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΤΕΠ, στην Ελλάδα άμεσα και έμμεσα συνδέονται με τον τουριστικό τομέα από 1,2 έως 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενοι ως μισθωτοί ή επιχειρηματίες, σε μεγάλη ποικιλία ειδικοτήτων και δραστηριοτήτων, ενώ μέχρι το 2030 αναμένεται περαιτέρω αύξηση (~6,0%) των θέσεων απασχόλησης στον τομέα των καταλυμάτων εστίασης, καθώς και ευρύτερα των θέσεων υψηλής ειδίκευσης (~17%) στον τουρισμό.

Εξ ου και σε αυτή τη συγκυρία δεν είναι τυχαίο ότι από την πλευρά τους μεγάλα ονόματα του κλάδου επενδύουν περισσότερο στην τουριστική εκπαίδευση ακολουθώντας τη διεθνή πρακτική, προσβλέποντας σε αμοιβαία επωφελείς σχέσεις και καλύπτοντας σε ουκ ολίγες περιπτώσεις εκ των έσω ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Οι νέες κινήσεις

Ακριβώς την ανάγκη για εξειδικευμένη κατάρτιση, και δη στο κομμάτι του τουρισμού πολλών… αστέρων, έρχεται να καλύψει η σύμπραξη δύο μεγάλων ονομάτων στους κλάδους τους: ο όμιλος Sani/Ikos με δραστηριότητα σε Ελλάδα, Ισπανία και πλέον και Πορτογαλία, λειτουργώντας πάνω από 3.450 δωμάτια και σουίτες σε 12 ιδιόκτητα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και έχοντας εξασφαλίσει νέα επενδυτικά έργα δυναμικότητας σχεδόν 1.000 δωματίων, σουιτών και βιλών για την περαιτέρω επέκταση των Ikos Resorts σε Ελλάδα και Πορτογαλία, συμπράττει τώρα με τον εκπαιδευτικό όμιλο ΑΚΜΗ για ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για απασχόληση στον τουρισμό.

Το νέο πρόγραμμα που ξεκινά από την ακαδημαϊκή χρονιά 2023-2024 αφορά στις ειδικότητες του ειδικού μαγειρικής τέχνης και του στελέχους ξενοδοχειακών υπηρεσιών, ενώ, μεταξύ άλλων, από το πρώτο κιόλας εξάμηνο των σπουδών τους οι σπουδαστές θα υπογράψουν σύμβαση εργασίας με τον όμιλο Sani/Ikos για άμεση εκκίνηση σταδιοδρομίας σε ένα από τα θέρετρα του ομίλου στην Ελλάδα χωρίς την απαίτηση πρακτικής άσκησης. Οι ενότητες του προγράμματος πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε εγκαταστάσεις του ΙΕΚ ΑΚΜΗ σε όλη τη χώρα, ενώ το βιωματικό σκέλος υλοποιείται τόσο στις εγκαταστάσεις του εκπαιδευτικού ομίλου όσο και στα ξενοδοχεία «Sani Resort» και «Ikos Resorts» στην Ελλάδα.

«Το ένα σκέλος στον τουρισμό είναι οι υποδομές, ωστόσο το υπόλοιπο 50% και ακόμη παραπάνω είναι το σέρβις και οι υπηρεσίες, αφού ο άνθρωπος είναι στο επίκεντρο», δηλώνει στο «business stories» ο κ. Πάνος Παλαιολόγος, διευθύνων σύμβουλος της HotelΒrain, του ομίλου που έχει στην ομπρέλα του 95 ξενοδοχεία σε 39 ελληνικούς προορισμούς και ήδη από τον περασμένο χειμώνα έκανε το άνοιγμα στην τουριστική εκπαίδευση με τη HotelΒrain Αcademy.

Απασχολώντας σήμερα περίπου 130 στελέχη στα κεντρικά γραφεία και περισσότερους από 2.700 εποχικούς εργαζομένους, ο όμιλος HotelBrain προχώρησε στη συγκεκριμένη κίνηση προκειμένου να αντεπεξέλθει στην έντονη έλλειψη στελεχών και ανθρώπινου δυναμικού που παρατηρείται στον κλάδο και προκαλεί δυσκολίες στην επάνδρωση των ξενοδοχείων: «Θεωρούμε ότι η εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού και η απορρόφηση νέων ταλέντων είναι ένας τομέας όπου θα υπάρχει ολοένα μεγαλύτερη κινητοποίηση το επόμενο διάστημα, όχι μόνο για την άντληση εργαζομένων αλλά ακόμη και για την επανεκπαίδευση προσωπικού, δεδομένου ότι ο κλάδος του τουρισμού προσφέρεται, ειδικά λόγω της χαμηλής σεζόν του χειμώνα».

Με έδρα ένα νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, οι εγκαταστάσεις της HotelBrain Academy έχουν σχεδιαστεί ώστε να προσομοιάζουν με χώρους ξενοδοχείου, κουζίνα, ρεσεψιόν, λόμπι κ.ο.κ. Το ενδιαφέρον είναι υψηλό και για τη σεζόν 2023-2024, με περισσότερες δυνατότητες ακόμη και για online εκπαιδευτικά προγράμματα για εξ αποστάσεως παρακολούθηση από μεγάλους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, όπως η Ρόδος και η Κως.

Τις δυνάμεις τους για την εκπαίδευση των νέων στελεχών τουρισμού ενώνουν επίσης από την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά η αλυσίδα πολυτελούς φιλοξενίας Domes Resort της οικογένειας Σπανού, με παρουσία αυτή τη στιγμή σε κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, και το ΙΕΚ Ομηρος, με παρουσία δεκαετιών στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Οι βιωματικές διδακτικές ενότητες θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά στα θέρετρα της Domes σε Μύκονο, Μήλο, Κρήτη, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Χαλκιδική και Αθήνα και το θεωρητικό μέρος στις εγκαταστάσεις του IEK Oμηρος σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά και Λάρισα. Tο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα τουριστικών σπουδών σε μια σειρά ειδικοτήτων στην ξενοδοχειακή αλυσίδα, από τεχνικούς μαγειρικής, αρχιμάγειρες και στελέχη μονάδων φιλοξενίας μέχρι τεχνικούς εσωτερικών εγκαταστάσεων, παρέχει και εξάμηνη αμειβόμενη εργασία στα resorts του ομίλου.

Εκτός του ξενοδοχειακού κλάδου αλλά πάντα σε σύνδεση με τον τουρισμό, μεγάλη επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο σε πολλαπλά μέτωπα και ακόμη και με διεθνείς συνεργασίες πραγματοποιεί ο όμιλος της Aegean, με τη φετινή χρονιά μάλιστα να σηματοδοτεί ένα μεγάλο ορόσημο: έως το τέλος του έτους αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του πρώτου σύγχρονου, πράσινου Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα, με χωρητικότητα έως και επτά προσομοιωτών πλήρους πτήσης, καλύπτοντας όλες τις εκπαιδευτικές ανάγκες από την αρχική εκπαίδευση μέχρι την επαναληπτική για τους πιλότους και τα πληρώματα καμπίνας ξεκινώντας για την ίδια την εταιρεία, αλλά και για τρίτους.

Η Aegean συμπράττει με την CAE, την κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως στον κλάδο της αεροπορικής εκπαίδευσης για πιλότους και πληρώματα καμπίνας, για τη δημιουργία του Κέντρου Εκπαίδευσης, το οποίο και θα αποτελέσει μέρος της νέας τεχνικής βάσης της Aegean συνολικής έκτασης 85.000 τ.μ. που δημιουργείται στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών και θα αποτελεί τον πλέον τεχνολογικά αναβαθμισμένο και σύγχρονο κόμβο αεροπορικής εκπαίδευσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στην πλήρη του ανάπτυξη, το κέντρο θα είναι σε θέση να εκπαιδεύει έως και 3.500 πιλότους τον χρόνο (42.000 ώρες εκπαίδευσης) και πολλαπλάσιο αριθμό πληρωμάτων καμπίνας, εισάγοντας σταδιακά τη χώρα μας στον χάρτη της αεροπορικής εκπαίδευσης, καθώς πιλότοι και μέλη πληρωμάτων και από άλλες εταιρείες θα επισκέπτονται κάθε χρόνο την Αθήνα. Πέραν του νέου κέντρου ο όμιλος συνεχίζει το πρόγραμμα υποτροφιών πιλότων αλλά και μηχανικών μέσα από τη Σχολή Μηχανικών της Olympic Air (Olympic Air Maintenance Training Organization), μέρος του ομίλου της Aegean που πιστοποιημένα και αναγνωρισμένα εκπαιδεύει μηχανικούς εδώ και δεκαετίες.

Η σχολή έχει παρουσία ήδη από τη δεκαετία του ’80 (ως μονάδα της τότε Ολυμπιακής Αεροπορίας), όπου ήταν και ο πρώτος φορέας τεχνικής αεροπορικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα που πιστοποιήθηκε και τα χρόνια που ακολούθησαν συνεχίζει να προσφέρει τεχνική εκπαίδευση, άμεσα συνδεδεμένη με την αγορά εργασίας. Από το 2013 που ενσωματώθηκε στον όμιλο της Aegean, εξασφάλισε συμπληρωματικές επενδύσεις τόσο σε εξοπλισμό και καινούρια συστήματα εκπαίδευσης όσο και σε διδακτικό προσωπικό, ενώ φέτος, για τρίτη φορά, η λειτουργία της πλαισιώνεται από ένα σταθερό και συνεχιζόμενο πρόγραμμα υποτροφιών από την Aegean.

Διαβάστε ακόμη

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Γιατί αυτή η χώρα προτιμάται από χιλιάδες υποψήφιους φοιτητές

Στο τραπέζι και «πράσινο» κρατικό ομόλογο – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Πάνος Τσακλόγλου: Έρχεται μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% από το 2025

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ