Αθήνα, Ηράκλειο, Κέρκυρα, Ρόδος και Θεσσαλονίκη. Είναι η πεντάδα των κορυφαίων ελληνικών προορισμών με τη μεγαλύτερη ταξιδιωτική ζήτηση για αεροπορικές πτήσεις βάσει διαδικτυακών αναζητήσεων τον Αύγουστο όπως προκύπτει με βάση τα στοιχεία από την Google που επεξεργάστηκε η εταιρεία Tourix.

Η τελευταία εξειδικεύεται στο τουριστικό μάρκετινγκ με σκοπό την αξιοποίηση εξειδικευμένων δεδομένων και εργαλείων και για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων σε σχέση με τις τάσεις της ταξιδιωτικής ζήτησης για ελληνικούς προορισμούς. Η έρευνα βασίζεται στον όγκο αναζητήσεων που συλλέχθηκε χρησιμοποιώντας 16.000 όρους αναζητήσεων στη Google που είναι άμεσα συνδεδεμένοι με την διαμονή στον εκάστοτε προορισμό.

Όσον αφορά τις τοπ εθνικότητες που θέλουν να «πετάξουν» προς την Ελλάδα προηγούνται, όπως είναι εύλογο οι δύο πρώτες αγορές εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα, οι Βρετανοί και οι Γερμανοί.

Αναλυτικά όσον αφορά τις χώρες Προέλευσης με τη μεγαλύτερη ταξιδιωτική ζήτηση για αεροπορικές πτήσεις προς Ελλάδα βάσει διαδικτυακών αναζητήσεων (Αύγουστος 2022) είναι οι εξής, όπως προκύπτει με βάση τα στοιχεία από την Τourix:

1. Ηνωμένο Βασίλειο
2. Γερμανία
3. Ιταλία
4. Γαλλία
5. Ισραήλ
6. Ηνωμένες Πολιτείες
7. Ολλανδία
8. Πολωνία
9. Ισπανία
10. Αυστρία

Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου

Με… φόρα έχει μπει και ο Σεπτέμβριος, με βάση τα στοιχεία από τα αεροδρόμια για το Νότιο Αιγαίο που συγκέντρωσε η Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό , την οποία απαρτίζουν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο δήμος Ρόδου και παραγωγικοί, επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων.

Οι ροές συνεχίζουν ακάθεκτες και τον Σεπτέμβριο προς Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. «Παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και την ενεργειακή κρίση, το πτητικό έργο, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους δείκτες των τουριστικών επιδόσεων, βρίσκεται σταθερά από την αρχή της τουριστικής περιόδου του 2022 μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του πρώτου φθινοπωρινού μήνα, ψηλότερα από το προ-πανδημικό ρεκόρ στον τουρισμό», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Η επιβατική κίνηση του φθινοπώρου προμηνύει έναν πολύ δυνατό τουριστικά Σεπτέμβριο, υπερβαίνοντας κατά 18% την κίνηση του αντίστοιχου διαστήματος το 2019».

Ειδικότερα, το διάστημα 1-11 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 2.400 πτήσεις με 350.000 περίπου επιβαίνοντες, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της μέσης αύξησης της κίνησης για όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου στο 17%, πάντοτε σε σχέση με τη χρονιά ρεκόρ του 2019.

Με τις παραπάνω επιδόσεις, το πρώτο δεκαήμερο του φθινοπώρου βρίσκει το Νότιο Αιγαίο να σπάει το φράγμα των 4,5 εκατ. επιβατών συνολικά από το εξωτερικό. Αναλυτικότερα, μόνο την Ρόδο, έχουν επισκεφθεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 2 εκατ. επισκέπτες μέσω διεθνών απευθείας πτήσεων. Η Κως βρίσκεται πολύ κοντά στο 1 εκατ., η Σαντορίνη στις 675.000 περίπου με αύξηση άνω του 50% σε σχέση με το 2019, η Μύκονος ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο και το μικρότερο αεροδρόμιο, αυτό της Καρπάθου, τις 76.000.

Για το μήνα Αύγουστο η αύξηση στους προορισμούς του Ν. Αιγαίου ήταν της τάξης του 14%, όπου στα διεθνή αεροδρόμια σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα προσγειώθηκαν περισσότεροι από 1 εκατ. επιβάτες (1.112.207 για την ακρίβεια), μέσω 7.350 απευθείας διεθνών πτήσεων.

Η Ρόδος, συγκεκριμένα, ξεπέρασε, μόνο τον Αύγουστο, το 0,5 εκατ. επισκεπτών (509.503), η Κως τις 250.000 (256.479), η Σαντορίνη έφτασε τις 177.391 αφίξεις και η Μύκονος τις 146.833, με κάθε ένα από τα προαναφερόμενα νησιά να κινούνται ψηλότερα από τη χρονιά ρεκόρ του 2019.

Με βάση τα στοιχεία του Αυγούστου, στα παραπάνω περιφερειακά αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου επιτεύχθηκε αύξηση (14%) με ποσοστό μεγαλύτερο κατά 4,6% σε σχέση με την αύξηση της επιβατικής κίνησης στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας (9,4%), σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Τουρισμού, με τις επιδόσεις του Νοτίου Αιγαίου να ανεβάζουν το συνολικό μέσο όρο σε εθνικό επίπεδο.

Όσον αφορά τις εθνικότητες, Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία παραμένουν οι κορυφαίες αγορές για Ρόδο και Κω, ενώ η Ιταλία διατηρεί την πρώτη θέση τόσο στη Μύκονο όσο και στη Σαντορίνη. Την τελευταία προτιμούν σε υψηλό ποσοστό και οι Βρετανοί, ενώ αντίστοιχα τη δεύτερη θέση στη Μύκονο καταλαμβάνουν οι Γάλλοι.

Διαβάστε ακόμα: 

Ebury: Στον αστερισμό των κεντρικών τραπεζών τα νομίσματα – Τι περιμένουμε για το ευρώ 

JP Morgan: Γιατί δεν πρέπει να είστε short στις μετοχές στην Ευρώπη 

Στις παρυφές του 4,5% το κόστος δανεισμού της Ελλάδας – Σε υψηλό 10ετίας οι αποδόσεις της Γερμανίας