Με ελάχιστο ενοίκιο πάνω από 500.000 ευρώ κατ’ έτος και ποσοστό επί του συνολικού τζίρου 5% προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός ηλεκτρονικού Ανοικτού Πλειοδοτικού Διαγωνισμού για την εκμίσθωση ενός από τα πλέον εμβληματικά τουριστικά ακίνητα στην Ακτή Βουλιαγμένης, την ‘’Ωκεανίδα’’.

Το διαγωνισμό πραγματοποιεί η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.) με διάρκεια εκμίσθωσης για 10 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον 10, κατόπιν συμφωνίας της ΕΤΑΔ με τον ανάδοχο, ο οποίος από την πλευρά του θα αναλάβει να εκτελέσει και έργα αναβάθμισης, χωρίς πάντως να προβλέπεται μίνιμουμ ποσό για την επένδυση.

Η Ωκεανίδα βρίσκεται εντός της Ακτής Βουλιαγμένης, «σε ιδιαίτερα προνομιακή θέση με εκπληκτική θέα, σε ένα από τα ωραιότερα σημεία της Αθηναϊκής Ριβιέρας, το οποίο έχει συνδέσει το όνομά του με την σύγχρονη ιστορία της ακτογραμμής της Αττικής», όπως αναφέρεται από την ΕΤΑΔ δίνοντας και το στίγμα της περιοχής, 21,5 χιλιόμετρα από το Σύνταγμα, 23,7 χλμ. από το αεροδρόμιο και 11 χλμ. από το project του Ελληνικού.

Ειδικά όσον αφορά την τιμή εκκίνησης της ηλεκτρονικής δημοπρασίας το ύψος του ελάχιστου προσφερόμενου ετήσιου εγγυημένου μισθώματος ορίζεται στο ποσό των 500.000 ευρώ, ωστόσο το βήμα του διαγωνισμού, δηλαδή το ελάχιστο ποσοστό αύξησης εκάστης προσφοράς επί της ανώτατης ήδη υφιστάμενης προσφοράς, ορίζεται τουλάχιστον σε ποσοστό ίσο με 5%, ενώ προβλέπεται και ποσοστό επί του συνολικού κύκλου εργασιών ύψους 5%.

Οσον αφορά τη χρήση, προβλέπεται «η ανάπτυξη τουριστικής ή/και επισιτιστικής επιχείρησης ή και κάθε άλλης χρήσης, που επιτρέπεται σύμφωνα με τις ισχύουσες στην περιοχή διατάξεις. Οι υποψήφιοι θα πρέπει επί ποινή αποκλεισμού αφενός να διαθέτουν αποδεδειγμένη ικανότητα και εμπειρία στην οργάνωση και λειτουργία τουριστικής ή /και επισιτιστικής επιχείρησης τουλάχιστον 3 ετών και να διαθέτουν χρηματοοικονομική επάρκεια -ενδεικτικά για τα νομικά πρόσωπα- με μέσο όρο ετήσιου κύκλου εργασιών, που να προέρχεται από σχετική με αυτή την δραστηριότητα εμπειρία, τα 5 προηγούμενα διαχειριστικά έτη 2016- 2020 τουλάχιστον ίσος με 2,5 εκατ. ευρώ και ίδια κεφάλαια για το τελευταίο έτος (2020) τουλάχιστον 4 εκατ. ευρώ. Η προθεσμία για την υποβολή του φακέλου δικαιολογητικών του διαγωνισμού έχει οριστεί η Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022, ενώ η ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της οικονομικής προσφοράς θα ανακοινωθεί στους συμμετέχοντες που θα περάσουν επιτυχώς το στάδιο ελέγχου δικαιολογητικών συμμετοχής.

«Πρόκειται για ένα πρωτότυπο και μεγάλης επιρροής έργο των διακεκριμένων αρχιτεκτόνων Πρ. Βασιλειάδη, Π. Σακελλάριου, Εμ. Βουρέκα και του συνεργάτη τους Ν.Π. Χατζημιχάλη που σχεδιάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ‘60. Το προς εκμίσθωση ακίνητο αποτελείται από γηπεδική έκταση επιφανείας 2.725 τ.μ., εντός της οποίας βρίσκεται το καφέ-εστιατόριο «Ωκεανίδα» που αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα, συνολικής επιφάνειας 1.127,20 τ.μ., καθώς και οικίσκος επιφάνειας 27,20 τ.μ. Σύμφωνα με το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης το ακίνητο εντάσσεται στην ενεργειακή κατηγορία Γ’», όπως αναφέρεται από την ΕΤΑΔ.

Επιπλέον πρόκειται για ένα ακόμη δημόσιο ακίνητο για το οποίο η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ήταν στα δικαστήρια τα τελευταία πολλά χρόνια.

«Η ΕΤΑΔ κατόπιν μακράς δικαστικής διαμάχης επί μία και πλέον δεκαετία, στην οποία συνετέλεσε και η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων λόγω της πανδημίας, δικαιώθηκε δικαστικά από το Εφετείο Αθηνών, με αποτέλεσμα να θέσει τέρμα στην μακροχρόνια καταπάτηση του εν λόγω ακινήτου της, αποβάλλοντας τους αυθαίρετους κατόχους του και ανακτώντας και πάλι πριν λίγες ημέρες τον έλεγχο της Ωκεανίδας. Με τον τρόπο αυτό κατέστη δυνατή η προκήρυξη του παρόντος διαγωνισμού για την αξιοποίηση του ακινήτου προς όφελος της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής», αναφέρεται σχετικά.

Διαβάστε ακόμη:

CNBC: Γιατί το πρόσφατο sell-off των μετοχών τεχνολογίας δεν προκαλεί ανησυχία 

Προϋπολογισμός: Άλμα εσόδων 15% από ΦΠΑ τον Απρίλιο – «Βουτιά» στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης καυσίμων

Νταβός: Εύσημα Λαγκάρντ στην Ελλάδα για την πολιτική της στη φορολόγηση των εταιρειών ενέργειας