Διψήφιο ποσοστό αύξησης σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2021 σημειώνουν οι τιμές των ξενοδοχείων στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις φέτος, με την ίδια τάση να ακολουθεί και η ελληνική πρωτεύουσα.

Η μέση on line ξενοδοχειακή τιμή στην Αθήνα για τον τελευταίο μήνα της φετινής χρονιάς διαμορφώνεται αυτή την στιγμή στα 113 ευρώ και είναι λίγο χαμηλότερη μεν κατά 1,74% έναντι του Νοεμβρίου του 2022, υψηλότερη ωστόσο σε σύγκριση με το αντίστοχο διάστημα πέρυσι. Το Δεκέμβριο του 2021 η μέση on line ξενοδοχειακή τιμή για ένα δίκλινο δωμάτιο στην ελληνική πρωτεύουσα ήταν στα 95 ευρώ, με την αύξηση που έχει καταγραφεί φέτος να είναι στο 19%, όπως προκύπτει από το δείκτη τιμών της trivago που καταγράφει τις on line τιμές των ξενοδοχείων για ένα δίκλινο δωμάτιο σε δημοφιλείς προορισμούς σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία πάντως ο τουρισμός στην ελληνική πρωτεύουσα φαίνεται ότι βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης μετά το μεγάλο «φρένο» της πανδημίας- γεγονός που επιβεβαιώνουν και τα νούμερα από το αεροδρόμιο της Αθήνας: Η ζήτηση για την εορταστική περίοδο, σύμφωνα με τους επιτελείς του αεροδρομίου, φαίνεται ικανοποιητική με την επιβατική κίνηση του 11μήνου, για την περίοδο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2022 να διαμορφώνεται στα 21,14 εκατ. μειωμένη ακόμη κατά 11,7% έναντι του εντεκαμήνου του 2019 λόγω των περιορισμών της πανδημίας στους πρώτους μήνες του 2022. «Αναμένουμε το Δεκέμβριο για να δούμε αν θα κλείσει κι άλλο η ψαλίδα», αναφέρεται σχετικά, με τον προγραμματισμό πάντως των πτήσεων του χειμερινού προγράμματος να παραπέμπει σταδιακά στην περίοδο της κανονικότητας, παρά το αβέβαιο σκηνικό λόγω ενεργειακού και ακρίβειας. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει και η μεγαλύτερη εγχώρια αεροπορική, η Αegean, η οποία «έκλεισε» το μηνα Νοέμβριο με την επιβατική κίνηση εξωτερικού να έχει φτάσει και οριακά να έχει ξεπεράσει τα αντίστοιχα επίπεδα των τακτικών πτήσεων του 2019. Μάλιστα, φέτος το Νοέμβριο και κατά την τρέχουσα χειμερινή περίοδο διατηρήθηκαν 8 προορισμοί που δεν εξυπηρετούνταν τον χειμώνα του 2019, από την Αθήνα. Η Βασιλεία, η Κολωνία, το Αϊντχόβεν, η  Φλωρεντία, το Όσλο, το  Ριάντ, η  Πάφος, αλλά και η Ποντγκόριτσα αποτελούν προορισμούς στους οποίους η AEGEAN επιχειρεί για πρώτη φορά κατά τη χειμερινή περίοδο από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «με θετικά αποτελέσματα σε πληρότητες», σύμφωνα με την εταιρεία.

Οι τιμές στην υπόλοιπη Ευρώπη

Ως προς τις ξενοδοχειακές τιμές στην υπόλοιπη Ευρώπη, σημειώνουν φέτος διψήφιο ποσοστό αύξησης σε σύγκριση με πέρυσι σε όλες τις περιπτώσεις: Ενδεικτικά, σύμφωνα με το δείκτη της trivago στο πολύ δημοφιλές γι’ αυτή την περίοδο Λονδίνο, η μέση τιμή είναι αυξημένη κατά 42% στα 279 ευρώ, στο Παρίσι, κατά 31% στα 245 ευρώ έναντι του Δεκεμβρίου του 2021 και τη Βιέννη κατά 27% στα 190 ευρώ. Αύξηση κατά 32% σημειώνουν οι τιμές στη Ρώμη στα 162 ευρώ, ενώ άνοδο πάνω από 64% σημειώνει η μέση τιμή on line στην Κωνσταντινούπολη, φθάνοντας φέτος τα 125 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο και το όριο τιμής

My Θέρμανση: Ξεπέρασαν οι «followers» το 1 εκατομμύριο για το επίδομα πετρελαίου (pic)

Citi: Προβλέπει εκτόξευση των επιδόσεων για τη Mytilineos, στα 26 ευρώ η τιμή-στόχος (πίνακες)