Τελευταία ευκαιρία για αιτήσεις επιδόματος θέρμανσης μέχρι την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου. Ήδη, οι αιτήσεις στο MyΘέρμανση έσπασαν το φράγμα του 1 εκατομμυρίου καθώς μόνο την Κυριακή υπέβαλαν αίτηση πάνω από 3.500 νοικοκυριά.

Υπολογίζεται ότι απομένουν τουλάχιστον 200.000 νοικοκυριά που δικαιούνται (για πρώτη φορά φέτος) να λάβουν επίδομα από 100 ως 800 ευρώ (ή 1.000 για κρύες περιοχές και έως 1.600 ευρώ αν δεν βάλουν φυσικό αέριο).

Όσοι όμως δεν υποβάλουν την αναγκαία αίτηση συμμετοχής, δεν θα μπορέσουν να λάβουν την επιδότηση ως τις 21 Δεκεμβρίου, αλλά ούτε και οποιαδήποτε άλλη περίοδο πληρωμών Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι οι δικαιούχοι δεν είχαν ξεπεράσει τις 880.000  εγκριθεί συνολικά.

Ποιοι «έχασαν» με φτηνό πετρέλαιο

Την αγορά πετρελαίου θέρμανσης βοηθάνε πολύ οι διεθνείς τιμές αλλά και η τριπλή επιδότηση (25 λεπτά από το κράτος, 7 λεπτά από τα διυλιστήρια και επίδομα θέρμανσης) που έριξαν το κόστος αγοράς για τους καταναλωτές την εβδομάδα που πέρασε κάτω από τα 1,2 ευρώ το λίτρο στην αντλία πανελλαδικά, αλλά και κάτω από το 1 ευρώ για εκατομμύρια νοικοκυριά που δικαιούνται να λάβουν το αυξημένο επίδομα.

Η τιμή έχει πέσει 15% ή κατά 22 λεπτά ανά λίτρο, εν σχέσει με τις 15 Οκτωβρίου που ξεκίνησε η πώληση πετρελαίου θέρμανσης στην αγορά.

Αυτό σημαίνει ότι οι πρώτοι «τολμηροί» που αγόρασαν πετρέλαιο θέρμανσης «έχασαν» χρήματα, αφού μια παραγγελία 1.000 λίτρα στις 15 Οκτωβρίου φέτος κόστιζε 1.412€ (πέρυσι 1.160 ευρώ) ενώ στις 30 Νοεμβρίου 1.175€ (πέρυσι 1.151 ευρώ).

Είδαν δηλαδή πτώση 237€ ή 17% λιγότερα μέσα σε 45 μέρες, ενώ πλήρωσαν 25€ – 250€ παραπάνω από πέρυσι).

Για να μπορέσουν να επωφεληθούν οι περισσότεροι καταναλωτές, πρέπει να προλάβουν δύο προθεσμίες-ορόσημα:

1) έως 31 Δεκεμβρίου θα συνεχίζεται η επιδότηση των 25 λεπτών από το κράτος και 7,5 λεπτών ανά λίτρο από τα διυλιστήρια. Αν εκλείψουν από 1.1.2023 οι σημερινές εκπτώσεις, τότε η τιμή του λίτρου πετρελαίου θέρμανσης θα φτάνει στο 1,5  ευρώ το λίτρο, αν και εφόσον βέβαια ισχύουν επίσης τότε οι ίδιες «τρέχουσες» διεθνείς τιμές καυσίμων.

2) μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου πρέπει οι δικαιούχοι να έχουν υποβάλει αίτηση συμμετοχής για επίδομα θέρμανσης, αλλιώς το σύστημα δεν θα αναγνωρίσει για επιδότηση τα παραστατικά αγοράς. Μέχρι 9 Δεκεμβρίου θα πρέπει να  καταχωρήσουν και τα τιμολόγια, όσοι θέλουν να πληρωθούν ως τις 21 Δεκεμβρίου. Αλλιώς  θα λάβουν τότε μόνο τις προκαταβολές για τα 100-1.600 ευρώ που θα τους αυτομάτως δοθούν εφέτος, με βάση τις περσινές καταναλώσεις τους. Επόμενη διορία που θα τους δοθεί θα είναι να καταχωρήσουν έως 15 Φεβρουαρίου,  τις αγορές που έκαναν μέχρι 31 Ιανουαρίου, για να πληρωθούν το επίδομα στα τέλη Φλεβάρη.

Υπενθυμίζεται ότι επίδομα για θέρμανση της κύριας κατοικίας τους, φέτος θα δοθεί όχι μόνο για όσους αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και για όσους καταθέσουν αποδείξεις ή λογαριασμούς για:

  • φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) για σόμπες
  • φυσικό αέριο θέρμανσης
  • φιάλες υγραερίου
  • καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ)
  •  θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης.

Διαβάστε ακόμη:

Σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο και το όριο τιμής

Ο Μητσοτάκης με «Πιερρ» και ο Τσίπρας με… Λαλιώτη, έρχεται φόρος στις τράπεζες και Τούρκος συνέταιρος στον Φουρλή

Διόδια: Σκληρή κόντρα παραχωρησιούχων με υπουργείο για τις ανατιμήσεις λόγω πληθωρισμού