Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι φαίνεται ότι είναι η νέα επένδυση, ύψους περί τα 30 εκατ. ευρώ για το νέο Radisson Red στην οδό Μητροπόλεως που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα για τη δημιουργία εντός του 2023 ενός πολυτελούς συγκροτήματος εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων στην «καρδιά» της Αθήνας, με τους ξενοδόχους να δηλώνουν πλέον «εξοργισμένοι» σε ό,τι έχει να κάνει με την παντελώς αρρύθμιστη, όπως καταγγέλλουν, αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ομίλου Radisson, από τους μεγαλύτερους ξενοδοχειακούς ομίλους, με εννιά διαφορετικά ξενοδοχειακά brands και περισσότερα από 1.600 ενεργά και υπό κατασκευή ξενοδοχεία σε 120 χώρες, το Radisson RED Mitropoleos Square Athens στην Πλατεία Μητροπόλεως, δίπλα από τη Μητρόπολη Αθηνών, στη γειτονιά της Πλάκας, «θα συμπεριλαμβάνει 94 μικρά διαμερίσματα με κουζίνα, 150 τ.μ. χώρο συναντήσεων και γυμναστήριο. Στο ισόγειο του κτηρίου θα βρίσκεται εστιατόριο με θέα την πλατεία, ενώ το πιο ελκυστικό κομμάτι του κτιρίου θα είναι το roof top bar – εστιατόριο του τελευταίου ορόφου με θέα την Ακρόπολη, το οποίο θα λειτουργήσει σε συνεργασία με καταξιωμένο chef». Το έργο, σύμφωνα με τον όμιλο, θα προκύψει σε συνέχεια της συνεργασίας με την Gnosis Investment στο χαρτοφυλάκιο της οποίας ανήκει σήμερα το εν λόγω ακίνητο κι «έχει ως στόχο τη μετατροπή του ήδη υπάρχοντος κτιρίου γραφείων σε διαμερίσματα εκλεπτυσμένου design με τη δυνατότητα παροχής συγκεκριμένων υπηρεσιών».

Ακριβώς το θέμα της «παροχής συγκεκριμένων υπηρεσιών» είναι και αυτό που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τους ξενοδόχους που μιλούν για μία ευθέως ανταγωνιστική δραστηριότητα, χωρίς μεν την στοχοποίηση ειδικά της Radisson, ωστόσο, με το μείζον ζήτημα του ελλείμματος της σχετικής αδειοδότησης και της καταβολής των σχετικών φόρων.

«Η ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, για την οποία μάλιστα δεν μπορεί να επικαλεστεί κανείς ότι είναι μία νέα δραστηριότητα, είναι πλέον σε αυτή τη συγκυρία θέμα μάχης και επιβίωσης για εμάς», ανέφερε χθες στο περιθώριο της παρουσίασης της συμμαχίας για τον τουρισμό «Στηρίζω Horeca» ο κ. Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

«Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις υπάρχουν τα τελευταία 15 χρόνια και αποτελούν πλέον σημαντικό κομμάτι του τουριστικού προϊόντος γι’ αυτό και θα πρέπει να λειτουργούν με συγκεκριμένους όρους και κανόνες. Έχουμε εξοργιστεί τα τελευταία χρόνια γιατί καμία κυβέρνηση δεν πήρε πρωτοβουλία ώστε να μπει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας για μία δραστηριότητα με πολύ σημαντικούς τζίρους και μερίδιο στον τομέα της φιλοξενίας. Η Πολιτεία δεν εισπράττει φόρο διαμονής από τους επισκέπτες των εν λόγω καταλυμάτων, δεν εισπράττεται ΦΠΑ, τα τέλη είναι μειωμένα γιατί δεν αφορούν ξενοδοχειακή δραστηριότητα όπως και ο ΕΝΦΙΑ. Δεν είμαστε σε καμία περίπτωση κατά της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ωστόσο θα πρέπει να τεθεί συγκεκριμένο πλαίσιο και να υπάρξει ρύθμιση της συγκεκριμένης δραστηριότητας πολύ περισσότερο όταν οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι ευθέως ανταγωνιστικές με την ξενοδοχειακή δραστηριότητα και μάλιστα σε μία συγκυρία όπου ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με υπέρμετρη αύξηση του κόστους λειτουργίας του κατά 30%. Έχουμε ένα εκρηκτικό μίγμα όσον αφορά την αύξηση των δαπανών, από το ενεργειακό κόστος μέχρι το κόστος των πρώτων υλών με μία πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα και το εγχώριο επιχειρείν με τις πληθωριστικές πιέσεις που θα συνεχίσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους».

Γι’ αυτό και μέσα σε αυτό το περιβάλλον είναι σημαντική η πρόταση μέσω της συμμαχίας «Στηρίζω HORECA» ειδικά για τον κλάδο της διαμονής για επαναφορά – μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή στο 6% – όπως ίσχυε μέχρι το έτος 2015 – ή αλλιώς εναρμόνιση του με τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Ενδεικτικά, ο ΦΠΑ διαμονής στην Κύπρο ανέρχεται σε 9%, στην Πορτογαλία στο 6%, στην Ισπανία σε 10%, στην Ιταλία σε 10% και στην Τουρκία σε 8%.

Αναφορικά με την πορεία των κρατήσεων συνολικά εν μέσω του ουκρανικού ζητήματος και τον αντίκτυπό του στον τουρισμό, ο κ. Τάσιος ανέφερε ότι αυτή την στιγμή «δεν έχουμε τη ροή των κρατήσεων όπως θα θέλαμε να είναι για τα μέσα Μαρτίου. Από την άλλη πλευρά, δε θεωρούμε ότι δε θα δούμε κρατήσεις ωστόσο στον τουρισμό συνηθίζουμε να λέμε όσο περνά ο καιρός ότι… μέρα που περνά δεν ξαναγυρνά. Ακόμη και σε αυτή τη συγκυρία, παραμένει ο στόχος να αναπληρώσουμε τις απώλειες των Ρώσων και των Ουκρανών κυρίως από τις βασικές μας αγορές, τις χώρες της Ε.Ε. που είναι εφικτός», ανέφερε ο κ. Τάσιος, με το δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι ψηλά στις προτιμήσεις των τουριστών.

Eπισημαίνεται εδώ ότι οι απώλειες από τη ρωσική και ουκρανική αγορά, με στοιχεία του 2019, υπολογίζεται σε 600 χιλιάδες και σε 150 χιλιάδες αφίξεις αντίστοιχα που θα χαθούν φέτος. Για τον κλάδο, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΞ, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός της αυξημένης συνδεσιμότητας φέτος από πιο μακρινές αγορές για τη θερινή περίοδο με το Ελ. Βενιζέλος και συγκεκριμένα την αγορά των ΗΠΑ- απ’ όπου οι πρώτες πτήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου- της Αυστραλίας και του Καναδά που ξεκινούν τον Απρίλιο.

Διαβάστε ακόμα: