Στη 14η θέση παγκοσμίως βρίσκεται η Ερμού στη λίστα με τους ακριβότερους εμπορικούς δρόμους, έχοντας ανέβει μία θέση πιο ψηλά σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ η πιο ακριβή εμπορική οδός στον κόσμο αναδεικνύεται για το 2022 η Πέμπτη Λεωφόρος της Νέας Υόρκης.

Το ενοίκιο στη μεγαλύτερη ελληνική εμπορική πιάτσα για καταστήματα υψηλών προδιαγραφών διαμορφώνεται αυτή την στιγμή στα 3.200 ευρώ ανά τ.μ. κατ’ έτος ή κοντά στα 267 ευρώ το μήνα, μειωμένο μεν κατά 4% σε σύγκριση με την περίοδο προ κορωνοϊού, αυξημένο ωστόσο κατά 6% σε σύγκριση με πέρυσι.

Τα στοιχεία προέρχονται από την ετήσια έρευνα της γνωστής εταιρείας συμβούλων για τους βασικότερους εμπορικούς δρόμους στον κόσμο το 2022 (Main Streets Across the World 2022) και όπως προκύπτει τα φυσικά καταστήματα σε κεντρικά σημεία διεθνώς πέρασαν το ‘’stress test’’ της Covid-19 και παρουσιάζουν πλέον ανάκαμψη στα ενοίκια. Επιπλέον, οι αλυσίδες πολυτελείας δείχνουν σημαντική ανθεκτικότητα, εξ’ ού και καταγράφεται αύξηση της μισθωτικής δραστηριότητας σε αυτή την αγορά. Η μελέτη της Cushman & Wakefield, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1988, παρακολουθεί τους κορυφαίους εμπορικούς δρόμους σε 92 πόλεις σε όλο τον κόσμο κι αυτή είναι η πρώτη ετήσια έκθεση μετά το 2019, που δίνει πληροφορίες σχετικά με τις συγκριτικές επιδόσεις των αγορών πριν και μετά την πανδημία.

Ειδικά για την Ελλάδα όπως σημειώνει η κ. Νίκη Σύμπουρα, επικεφαλής της Cushman & Wakefield Proprius «η επιστροφή στην κανονικότητα, τα βελτιωμένα τουριστικά μεγέθη της καλοκαιρινής περιόδου και τα νέα projects στο χώρο του λιανεμπορίου, έχουν δημιουργήσει θετικό κλίμα στην ελληνική αγορά και αυξημένες προσδοκίες για το μέλλον χωρις πάντως να παραβλέπουμε την επιφυλακτικότητα που επέστρεψε στο προσκήνιο με τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Κεντρικά καταστήματα στις κύριες αγορές έχουν μεγάλη ζήτηση ιστορικά στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα ελάχιστη συγκράτηση των ενοικίων σε αυτά, κατά την περίοδο της πανδημίας με την Ερμού να ανεβαίνει στην 14η θέση στην κατάταξη των υψηλότερων ενοικίων σε εμπορικές αγορές από την 15η θέση προ πανδημίας, ενώ παρουσίασε πτώση μόλις 4% την περίοδο της πανδημίας. Παρόλο που σε ετήσια βάση η Ερμού καταγράφει 6% αύξηση συγκρίνοντας με το περασμένο έτος θα πρέπει να γίνει σαφές ότι αναφερόμαστε σε ενοίκια στις βέλτιστες τοποθεσίες και παρόλο που η τάση αυτή ακολουθείται και σε άλλες αγορές, δεν εκφράζουν απαραίτητα τον ευρύτερο χώρο του λιανικού εμπορίου και το σύνολο των αγορών», πράγμα που μεταφράζεται στο ότι καταστήματα σε δευτερεύουσες αγορές δεν έχουν την ανάλογη πορεία.

Οι ακριβότερες εμπορικές πιάτσες

Παγκοσμίως, η Πέμπτη Λεωφόρος της Νέας Υόρκης έχει ανακτήσει τη θέση της ως ο πιο ακριβός εμπορικός δρόμος στον κόσμο, με μέσο όρο ενοικίων 1.756 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Cushman & Wakefield. Η συγκράτηση του δολαρίου Χονγκ Κονγκ σε σχέση με το δολάριο των Η.Π.Α. είχε ως αποτέλεσμα το Χονγκ Κονγκ να διατηρήσει τη δεύτερη θέση το 2022, με την Tsim Sha Tsui στα 1.261 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα, ενώ στην τρίτη θέση, η Via Montenapoleone του Μιλάνου με 1.212 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα είναι για πρώτη φορά ο πιο ακριβός εμπορικός δρόμος της Ευρώπης, πάνω από τη New Bond Street στο Λονδίνο και τη Avenue des Champs Élysées στο Παρίσι.

Τα ενοίκια στις κυριότερες εμπορικές αγορές σε παγκόσμιο επίπεδο μειώθηκαν κατά 13% κατά μέσο όρο στην κορύφωση της πανδημίας Covid-19, αλλά στη συνέχεια ανέκαμψαν σε μόλις 6% κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα. Στην κορύφωση του Covid-19, τα ενοίκια στην περιοχή EMEA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική) μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 11%, αν και διέφεραν σημαντικά ανάλογα με τους περιορισμούς και τα μέτρα ανά αγορά.

Η Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Γαλλία υπέστησαν σημαντικές επιπτώσεις καθώς τα ενοίκια μειώθηκαν έως και 28% κατά μέσο όρο, ενώ στον αντίποδα, χωρίς σημαντικές αλλαγές ήταν αγορές της Ανατολικής Ευρώπης όπως η Σλοβακία και η Σλοβενία. Σε αυτή τη φάση και παρά το δύσκολο και αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, η Cushman & Wakefield διαπιστώνει μεγάλο αριθμών νέων ενδιαφερομένων να εισέλθουν σε νέες αγορές. Τους τελευταίους 18 μήνες, το 75% των συναλλαγών ακινήτων στο λιανεμπόριο που εκπροσωπούνται από την Cushman & Wakefield στην EMEA ήταν νέες μισθώσεις, υπογραμμίζοντας τελικά την αξία που δίνουν οι έμποροι στα φυσική παρουσία τους στις αγορές.

Διαβάστε ακόμη:

Στήριξη… α λα «Γέφυρα» στους δανειολήπτες που πλήττονται από τις αυξήσεις επιτοκίων

Μυτιληναίος: Νέος εταιρικός μετασχηματισμός του ομίλου με το βλέμμα στο χρηματιστήριο του Λονδίνου

Πάνω από την υπόλοιπη Ευρώπη και τη Μεσόγειο η ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού το 2022