Το Νότιο Αιγαίο βρίσκεται στην κορυφή των ελληνικών προορισμών όσον αφορά τη ζήτηση πολυτελών κατοικιών και μάλιστα με μεγάλη άνοδο από το εξωτερικό και την Πάρο, εσχάτως να εξελίσσεται στο νέο… hotspot όσον αφορά τη β’ κατοικία, έστω κι αν η Μύκονος και η Σαντορίνη παραμένουν σταθερά «πρωταθλήτριες» σε επίπεδο τιμών.

«Δεν έχουμε ξαναδεί τόσο έντονο… ενθουσιασμό για το Νότιο Αιγαίο. Το 2021, οι τιμές αυξήθηκαν κατά περίπου 10% σε ολόκληρη την Περιφέρεια ακόμη και για νησιά που δεν βρίσκονταν στις προτιμήσεις των τουριστών στο παρελθόν και διαπιστώνουμε την ίδια τάση να αποκτά ακόμη μεγαλύτερη δυναμική φέτος», δηλώνει ο κ. Γιώργος Πετράς, διευθύνων σύμβουλος της Engel & Völkers Ελλάδος, της γνωστής εταιρείας παροχής κτηματομεσιτικών υπηρεσιών με παρουσία σε 30 χώρες διεθνώς.

«Η βελτίωση της περιφερειακής υποδομής, σε λιμάνια και αεροδρόμια σε συνδυασμό με τις νέες απευθείας πτήσεις στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece ενίσχυσαν το ενδιαφέρον των αγοραστών, ιδιαίτερα μεταξύ των διεθνών πελατών – οι οποίοι πλέον αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% της βάσης πελατών της Engel & Völkers. Αυτό το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον αντανακλάται στην άνοδο των τιμών στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή».

Η άνοδος του τουρισμού και η υψηλή ζήτηση για εξοχικές κατοικίες είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου έως και 15% στο τμήμα ακινήτων πολυτελείας για ακίνητα αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ και έως και 8% στο τμήμα άνω των 2,5 εκατ. ευρώ. Παρόλα αυτά, η κατηγορία των προνομιακών ακινήτων στο Νότιο Αιγαίο παραμένει σε μέτρια επίπεδα όσον αφορά τις τιμές σε σύγκριση με άλλους ευρωπαϊκούς, δημοφιλείς προορισμούς διακοπών.

«Ο χαμηλός συντελεστής φόρου μεταβίβασης γης περίπου 3% και το κόστος που συνεπάγεται μια αγορά ακινήτου καθιστούν ελκυστική την αγορά για τους διεθνείς επενδυτές, είτε για εκμετάλλευση ως επενδυτικά ακίνητα, είτε για δική τους ιδιωτική χρήση. Η πλειοψηφία αυτών των αγοραστών προέρχεται από τη Γερμανία και την Αυστρία και στη συνέχεια ακολουθούν το Βέλγιο, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εκτός από τις παλαιότερες γενιές αγοραστών, οι νέοι Ευρωπαίοι, συμπεριλαμβανομένων των millennials, έλκονται επίσης από τη μεγάλη ποικιλομορφία του Νοτίου Αιγαίου», όπως διαπιστώνει η Engel, χάρη στα νέα μοντέλα απομακρυσμένης εργασίας που τους επιτρέπουν να περνούν όλο και μεγαλύτερες χρονικές περιόδους στα νησιά, ενώ «η πανδημία και η αυξημένη επιθυμία για ζωή πιο κοντά στη φύση οδήγησε σε μια αλλαγή ως προς το είδος του ακινήτου που επιλέγεται για διακοπές.

Πολλοί υποψήφιοι αγοραστές αναζητούν ένα μοντέρνο ειδυλλιακό τοπίο σαν καρτ-ποστάλ: ανακαινισμένες βίλες σε παραδοσιακό στυλ και με φωτεινή, μινιμαλιστική αρχιτεκτονική, ιδανικά τοποθετημένες σε ένα απομονωμένο περιβάλλον δίπλα στη θάλασσα ή ακόμα και «σκαρφαλωμένες» σε βραχώδεις τοποθεσίες. Η κοντινή απόσταση με τη φύση είναι αυτή τη στιγμή η πεμπτουσία της πολυτέλειας για το κοινό από το εξωτερικό», δηλώνει ο κ. Πετράς.

Η Engel & Völkers Ελλάδας εκτιμά ότι η ζήτηση θα αυξηθεί περαιτέρω και οι τιμές των ακινήτων στο Νότιο Αιγαίο θα αυξάνονται σταθερά κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου του 2022, ωθούμενες και από τον τουρισμό. «Η Ελλάδα αποτελεί στη συνείδηση πολλών Ευρωπαίων αγοραστών «καταφύγιο» γαλήνης και ασφάλειας, ενώ η τεράστια σημασία του Νοτίου Αιγαίου για την ελληνική τουριστική βιομηχανία συμβαδίζει και με την πορεία της αγοράς ακινήτων. Οι επενδυτές έχουν πλέον πρόσβαση σε έξυπνες επενδυτικές ευκαιρίες, ιδίως στα μικρότερα ελληνικά νησιά», αναφέρει ο κ. Πετράς.

Οι τιμές

Αναλυτικότερα ως προς τις τιμές, με βάση τα στοιχεία της Engel, για κορυφαία ακίνητα σε πολύ καλές τοποθεσίες, η Μύκονος και η Σαντορίνη κατέγραψαν, όπως είναι εύλογο τις υψηλότερες τιμές στο Νότιο Αιγαίο το 2021: Οι βίλες με την αρχιτεκτονική των Κυκλάδων οι οποίες διαθέτουν υπερσύγχρονο εξοπλισμό, ιδιωτική πισίνα και βεράντα με θέα είναι περιζήτητες από διάφορες ομάδες αγοραστών με έδρα την Ευρώπη.

Ακίνητα που ταιριάζουν σε αυτήν την περιγραφή στη Μύκονο πωλήθηκαν πέρυσι έναντι 5,5 εκατ. ευρώ. Έως και 17.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο καταβλήθηκαν για βίλες σε γνωστές τοποθεσίες με άμεση πρόσβαση στην παραλία.

«Η δυναμική απόδοσης επένδυσης στο νησί είναι πολύ καλή και οι κατοικίες σε στρατηγικές τοποθεσίες μπορούν να αποφέρουν αποδόσεις έως και 10% με καλά ποσοστά πληρότητας στη μίσθωση», αναφέρει ο κ. Πετράς.

Στη Σαντορίνη οι τιμές γι’ αυτού του είδους τα πολυτελή ακίνητα με θέα θάλασσα έφταναν τα 3 εκατ. ευρώ, ενώ τα προνομιακά σπίτια με τη δική τους βεράντα και θέα τους μπλε τρούλους, που είναι χαρακτηριστικοί του νησιού, είχαν πολύ υψηλές τιμές της τάξεως των 9.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Αυξανόμενη δημοτικότητα ωστόσο αποκτούν και άλλοι προορισμοί για όσους αναζήτησαν ακίνητα για αγορά στα ελληνικά νησιά το 2021. Μια τάση που κατέγραψε η Engel & Völkers είναι η άνοδος της Πάρου «που είναι το νέο …αστέρι στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου», όπως επισημαίνεται σχετικά «και οι αγοραστές εδώ μπορούν ακόμα να βρουν μονοκατοικίες προδιαγραφών, πέρα και από την επιλογή του island-hopping και της Μυκόνου που απέχει μόλις 45 λεπτά με το πλοίο».

Οι σύγχρονες βίλες στην Πάρο με ιδιωτική πισίνα κατάφεραν να αγγίξουν πολύ υψηλές τιμές την περασμένη χρονιά, της τάξεως των 2,5 εκατ. ευρώ περίπου με τις τιμές έως και 8.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Πέραν των Κυκλάδων, στα νοτιοανατολικά του Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα είναι επίσης μια δημοφιλής αγορά δεύτερης κατοικίας, ειδικά κατά τον ευρωπαϊκό χειμώνα. Στη Ρόδο το 2021 οι τιμές για βίλες σε premium τοποθεσίες στο νησί που κατέγραψε η Engel έφτασαν τα 7.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ οι παραθαλάσσιες βίλες πωλήθηκαν έως και 2 εκατ. ευρώ.

Ένας πιο εναλλακτικός αλλά ανερχόμενος προορισμός διακοπών στα Δωδεκάνησα που συστήνει στους πελάτες της στο εξωτερικό η εταιρεία είναι η Σύμη, η οποία βρίσκεται 24 χιλιόμετρα βόρεια της Ρόδου: «Προσελκύει το ενδιαφέρον χάρη στα πολύχρωμα νεοκλασικά σπίτια, την παρθένα φύση και τον χαμηλών τόνων τουρισμό. Οι τιμές για εξοχικές κατοικίες εδώ έφτασαν έως και τις 800.000 ευρώ, ενώ τα εξοχικά διαμερίσματα έφτασαν τα 4.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο», όπως επισημαίνεται σχετικά.

Διαβάστε ακόμα:

Πληθωρισμός: Η μεγάλη πρόκληση για τις ελληνικές επιχειρήσεις (pics)

Fuel Pass 2: Στη Βουλή η τροπολογία για τα καύσιμα – Τι περιλαμβάνει

«Ηρακλής»: Τα… σύνορά του (ξανα)περνά η ΕΤΕ – Το αυξημένο κόστος ανησυχεί τις τράπεζες