Της Στεφανίας Σούκη

Ο ένας στόχος για αύξηση στις αφίξεις φαίνεται ότι επετεύχθη, το «στοίχημα» τώρα είναι τα έσοδα. Αυτό επισημαίνουν τώρα οι τουριστικοί φορείς μετά και τα προσωρινά στοιχεία αφίξεων του Αυγούστου που παραπέμπουν σε άνοδο, όπως και τον Ιούλιο, από αέρος και σταθερά νούμερα από ξηράς.

Ειδικότερα, με βάση τα προσωρινά στοιχεία από το SETE Intelligence, ο Αύγουστος κινήθηκε για τον ελληνικό τουρισμό με παρόμοιες επιδόσεις, όπως και αυτές του Ιουλίου, ήτοι με αύξηση των αεροπορικών διεθνών αφίξεων κατά 10%, ενώ οι οδικές κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Η «ανομοιογένεια» πάντως ανά προορισμό παραμένει, με το αεροδρόμιο της Αθήνας να εξακολουθεί τα ρεκόρ και την επιβατική κίνηση κατά τη διάρκεια του Αυγούστου να έχει αυξηθεί κατά 10%, φθάνοντας τα 2,37 εκατ. επιβάτες, από 2,1 εκατ. τον αντίστοιχο μήνα του 2015 (+9,5% ή 13,4 εκατ. επιβάτες στο οκτάμηνο).

Στους κερδισμένους ανήκει και το Ιόνιο, όπου, ενδεικτικά, με αύξηση άνω του 10% στις αφίξεις του εξωτερικού κινήθηκε το αεροδρόμιο της Κέρκυρας ή αύξηση στους 280 χιλ. επιβάτες, έναντι 254 χιλ. τον αντίστοιχο μήνα του 2015 και όλες τις ξένες, βασικές αγορές να βρίσκονται στο «σύν» εξαιρουμένης της Γαλλίας, με σταθερά νούμερα, ενώ Αυστρία και Βέλγιο κινήθηκαν πτωτικά. Στα εσωτερικά δρομολόγια, η αύξηση των επιβατών ήταν στο 14,6%, ή 18,6 χιλ. επιβάτες.

Επίσης στους κερδισμένους κατατάσσεται ο προορισμός της Ρόδου, η οποία με βάση τα στοιχεία του αεροδρομίου της, τον Αύγουστο είχε αύξηση 5,4% στην τουριστική κίνηση, με σχεδόν 443 χιλ. επιβάτες που έφθασαν μέσω τσαρτερ τον περασμένο μήνα έναντι 420 χιλ. τον αντίστοιχο μήνα του 2015 και τους Βρετανούς να δείχνουν σταθερά την προτίμησή τους στο νησί, αφού είχαν διψήφιο ποσοστό αύξησης φέτος.

Στους προορισμούς που έχουν πληγεί από το προσφυγικό, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική ακόμη και κατά τον πιο «δυνατό» μήνα του έτους: Η Λέσβος, εξακολουθεί να μετρά τις πληγές της και κατά τις επίσημες δηλώσεις των εκπροσώπων της Ενωσης Ξενοδόχων του νησιού, οι τουριστικές επιχειρήσεις έχουν υποστεί «καταστροφή». Με βάση τα νούμερα από τις πτήσεις τσάρτερ πέρυσι τον Αύγουστο επισκέφθηκαν το νησί 16.588 επισκέπτες με 124 πτήσεις τσάρτερ, αριθμός ο οποίος μειώθηκε φέτος τον Αύγουστο σε 8.078 με 58 πτήσεις.

Πτωτικά κινήθηκε και τον Αύγουστο το αεροδρόμιο της Κώ, που είχε φέτος σχεδόν 30 χιλ. λιγότερους επιβάτες από το εξωτερικό, με την πτώση να ξεπερνά το 13,3%: Ετσι από το σύνολο των 222 χιλ. αφίξεων επιβατών εξωτερικού τον Αύγουστο του 2015, το αντίστοιχο νούμερα ήταν λίγο χαμηλότερο από τις 193 χιλ. τον εφετινό Αύγουστο με το σύνολο των βασικών αγορών να σημειώνει πτώση. Ενδεικτικά η πτώση από τη βασικότερη αγορά τη Γερμανία ήταν στο 16% με 39 χιλ. επιβάτες από 46 χιλ. πέρυσι τον Αύγουστο, ενώ η δεύτερη, μεγαλύτερη αγορά, η βρετανική είχε μονοψήφια πτώση, κατά 4% με κάτι λιγότερο από 41 χιλ. επιβάτες.

Πάντως, ως ένδειξη εμπιστοσύνης στον προορισμό της Κώ, ο Thomas Ellerbeck, από το συμβούλιο διοίκησης της TUI AG βρέθηκε προχθές στο νησί με στελέχη του υπουργείου Τουρισμού, ενώ χθές είχε συνάντηση και με την ίδια την αν. Υπουργό Τουρισμού κ. Ελ. Κουντουρά, προκειμένου να συζητήσουν για τους επόμενους στόχους του διεθνούς κολοσσού για την Ελλάδα.