Πιο ισχυρός και με την επίσημη διεθνή… βούλα βγαίνει ο ελληνικός τουρισμός τη μετά Covid -19 περίοδο, ο οποίος πάντως και αυτός θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα σε επίπεδο υποδομών και βιωσιμότητας.

Στον απόηχο της χθεσινής Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, η νέα ανάλυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), κατατάσσει την Ελλάδα, στους κερδισμένους για τη μετά πανδημία περίοδο, στην 9η θέση του τοπ 10 των διεθνών προορισμών με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, αποτελώντας μάλιστα και νέα είσοδο στη λίστα για το 2022.

Την ίδια στιγμή και οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης και Ανοικοδόμησης (EBRD) για το 2023 αναφέρουν ότι η χώρα βρίσκεται σε τροχιά ώστε να καταγράψει χρονιά- ρεκόρ στον τουρισμό, με την ελληνική οικονομία να αναπτύσσεται με ρυθμούς 2,4% το 2023 και 2,4% το 2024.

Με βάση τα στοιχεία από την τελευταία ανάλυση του UNWTO, η χώρα μας με 28 εκατ. επισκέψεις το 2022 βρίσκεται για πρώτη φορά στο τοπ 10 των χωρών με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα μετά την πανδημία, σε μία περίοδο όπου συνολικά η τουριστική βιομηχανία ανακτά σταδιακά τα προ πανδημίας επίπεδα, αφού οι διεθνείς αφίξεις κινούνται ανοδικά.

Στις τρείς πρώτες θέσεις με τις περισσότερες διεθνείς αφίξεις μετά την πανδημία διατηρούνται η Γαλλία, η Ισπανία και οι ΗΠΑ, αν και με λιγότερες επισκέψεις σε σχέση με το 2019:

Ειδικότερα στη Γαλλία οι διεθνείς αφίξεις ήταν πέρυσι 79 εκατομμύρια (από 91 εκατ. προ πανδημίας), στην Ισπανία 72 εκατ. (από 84 εκατ.) και τις ΗΠΑ στα 51 εκατ. (από 79 εκατ.) και ακολουθεί στο τοπ 5 η Ιταλία με 50 εκατ. αφίξεις αλλά και η Τουρκία με επίσης 50 εκατομμύρια πιάνοντας σχεδόν τα νούμερα του 2019.

Όπως διαπιστώνει η ανάλυση του UNWTO, oι προορισμοί με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο ήταν κυρίως στην Ευρώπη ή την Αμερική, ενώ χαμένοι τη μετά Covid- 19 περίοδο βγαίνουν προορισμοί όπως η Κίνα και η Ταϊλάνδη, προσδοκώντας νέα σημεία ισορροπίας.

O UNWTO εκτιμά για τον διεθνή τουρισμό ότι φέτος μπορεί να προσεγγίσει έως το 95% των επιπέδων προ- πανδημίας, δεδομένου ότι τα νούμερα για την περίοδο Σεπτεμβρίου -Δεκεμβρίου 2023 δείχνουν ότι συνεχίζεται η ανάκαμψη.

Με βάση το τελευταίο Βαρόμετρο του UNWTO, ο δείκτης εμπιστοσύνης, αν και με πιο συγκρατημένο ρυθμό συνεχίζει ανοδικά μετά την περίοδο αιχμής των ταξιδιών Ιουνίου-Αυγούστου, αν και το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον θα μπορούσε να λειτουργήσει αρνητικά σε σχέση με τις δαπάνες για το υπόλοιπο του έτους με τους τουρίστες να αναζητούν ολοένα και περισσότερο προορισμούς με σχέση ποιότητας- τιμής (value for money), ταξιδεύοντας πιο κοντά στο σπίτι και πραγματοποιώντας μικρότερα ταξίδια.

«Ο τουρισμός είναι κύρια πηγή εσόδων, απασχόλησης και ευημερίας με τεράστια συνεισφορά στην κοινωνία και κομβικό ρόλο στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Αποτελεί βασική πηγή ανάπτυξης και προόδου, ειδικά σε ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν συγκριτικό πλεονέκτημα και να ενισχύσουν τη φήμη τους και τη θετική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό», δηλώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων – ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού.

«Σήμερα, ακραία φαινόμενα που αποτελούν τη νέα παγκόσμια πραγματικότητα δοκιμάζουν και τις αντοχές του ελληνικού Τουρισμού. Οι κίνδυνοι και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν επιτρέπουν καθυστερήσεις στη στρατηγική μας προτεραιότητα. Επιβάλλουν να εστιάσουμε στα τοπικά χαρακτηριστικά του κάθε προορισμού με όρους βιωσιμότητας, στις αλλαγές στην ταξιδιωτική συμπεριφορά και ασφαλώς, στη θωράκιση και αναβάθμιση των υποδομών μας. Ο τουρισμός έχει να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες όπου η συνεργασία όλων είναι μονόδρομος

Διαβάστε ακόμη

Το αφουμιγκέισον του ΣΥΡΙΖΑ (Αχ, Πάνο!), η Δόμνα συμμαθήτρια, οι ενστάσεις στο Υπουργικό και ο ορεξάτος με το last bid των Σπετσών

Πλειστηριασμοί: Σε νέα χέρια από ξενοδοχεία και luxury villas μέχρι ζαχαροπλαστεία (pics)

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ετήσια EBITDA 300 εκατ. ευρώ από την Αττική Οδό για τα επόμενα 25 χρόνια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ