Μεγαλύτερο αποτύπωμα στον ελληνικό τουρισμό θέλει η Fairfax, η οποία αποκτά τον αποκλειστικό έλεγχο της Grivalia Hospitality. H τελευταία μάλιστα, όπως γνωστοποίησε πολύ πρόσφατα η διοίκησή της, υπό τον κ. Γιώργο Χρυσικό ιδρυτή και πρόεδρο Δ.Σ της εταιρείας, ετοιμάζεται έως το τέλος του έτους να μεταφέρει την έδρα της από το Λουξεμβούργο στην Ελλάδα σε μία ένδειξη εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας, όπου ειδικά στον τομέα του ποιοτικού τουρισμού αναμένεται περαιτέρω, μεγάλη ανάπτυξη μέσα στα επόμενα χρόνια.

Όσον αφορά τις εξελίξεις σε μετοχικό επίπεδο, προ ημερών, στις 15 Απριλίου γνωστοποιήθηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η συγκέντρωση με την οποία η «Fairfax Financial Holdings» που εδρεύει στο Τορόντο του Καναδά αποκτά, τον αποκλειστικό έλεγχο της εταιρείας «Grivalia Hospitality», η οποία επί του παρόντος τελεί υπό τον κοινό έλεγχο της Fairfax και της «M&G Investment Management Limited».

H συγκεκριμένη κίνηση προετοιμάζεται από καιρό όπως είχε φανεί και από τις προηγούμενες μετοχικές ανακατατάξεις στο εσωτερικό της Grivalia Hospitality, με την πώληση συμμετοχής και από τη Eurobank, στο πλαίσιο της σταδιακής αποχώρησης της τελευταίας από περιουσιακά στοιχεία που δεν εντάσσονται στην κύρια δραστηριότητά της και μείωσης της έκθεσης σε ακίνητα.

Όπως αναφέρεται στα σχετικά έγγραφα της Επιτροπής Ανταγωνισμού οι επιχειρηματικές δραστηριότητες των επιχειρήσεων είναι:

(i) Η Fairfax είναι εταιρεία συμμετοχών, η οποία, μέσω των θυγατρικών και δραστηριοποιούμενων οντοτήτων της, δραστηριοποιείται κυρίως στην παροχή υπηρεσιών ασφάλισης και αντασφάλισης περιουσιακών στοιχείων και ατυχημάτων και τη διαχείριση των συναφών επενδύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

(ii) Η Grivalia είναι εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο, η οποία δραστηριοποιείται στην απόκτηση, αξιοποίηση και διαχείριση ξενοδοχειακών ακινήτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Grivalia Hospitality έχει μετεξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε έναν από τους σημαντικότερους επενδυτές στον τομέα της πολυτελούς φιλοξενίας στην Ελλάδα, που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη πολυτελών τουριστικών ακινήτων σε εξαιρετικούς και προβεβλημένους προορισμούς της χώρας, έχοντας στο χαρτοφυλάκιό της υπό ανάπτυξη ή και λειτουργία 6 premium projects στον τομέα της φιλοξενίας αξίας 450 εκατ. ευρώ, τα οποία με την ολοκλήρωση τους θα ξεπεράσουν τα 800 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφερε προ ημερών ο κ. Χρυσικός στο πλαίσιο της παρουσίασης της νέας ξενοδοχειακής επένδυσης στη Θεσσαλονίκη της εταιρείας από κοινού με τον όμιλο Τορνιβούκα για το On Residence και το πολυαναμενόμενο εστιατόριο Ολυμπος Νάουσα (σ.σ. ανοίγει στις 29 Απριλίου) η εταιρεία θέλει να εστιάσει περαιτέρω στον εγχώριο ποιοτικό τουρισμό και μάλιστα στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να αποεπενδύσει και από το project του Pearl Island στον Παναμά.

Μετρώντας 7 χρόνια παρουσίας, η εταιρεία που ξεκίνησε ως ο ξενοδοχειακός βραχίονας της πρώην Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ (η τελευταία συγχωνεύθηκε προ τριετίας με την Eurobank με τα έσοδα πλέον του τραπεζικού ομίλου από τα ακίνητα να φτάνουν τα 100 εκατ. ευρώ) έχει τώρα ως στρατηγικό στόχο «την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας και την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου της πολυτελούς φιλοξενίας στη χώρα μας».

 

Ο κ. Χρυσικός εκτιμά σε σχέση με τον κλάδο του τουρισμού στην Ελλάδα ότι η πορεία θα είναι ανοδική τα επόμενα χρόνια και όπως ανέφερε στην παρουσίαση του On Residence: «Πλέον συγκρίνουμε τα πάντα με το 2019, την περίοδο προ πανδημίας. Τότε οι αφίξεις ήταν στα 32 εκατομμύρια, με έναν ρυθμό αύξησης διπλάσιο και η χώρα μας αναγνωριζόταν διεθνώς ως ένας κορυφαίος προορισμός. Το διψήφιο αυτό ποσοστό αύξησης ανακόπηκε λόγω της πανδημίας. Ωστόσο εμείς βλέπουμε τις επενδύσεις σε αυτό το χώρο με μακρύ ορίζοντα και υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει ακόμη μεγαλύτερο αριθμό τουριστών ιδιαίτερα όσον αφορά του το μείγμα υψηλής ποιότητας επισκεπτών με μεγαλύτερες δαπάνες. Αυτό είναι ακριβώς κάτι που θέλουμε να προσελκύσουμε στη χώρα μας, ώστε να μεγαλώσει αναλογικά περισσότερο η πίτα τουρισμού στην ελληνική οικονομία. Εμείς καλούμαστε να σκεφτούμε αυτό το νέο κύμα αφίξεων που θα ήθελε να πάει, οπότε αυτό θα προσπαθήσουν να ‘’πιάσουν’’ και οι νέες μας επενδύσεις».

Διαβάστε ακόμα:

Χιλιάδες άμαχοι εγκλωβισμένοι στην Μαριούπολη – Θέμα ωρών να πάρουμε τον έλεγχο της πόλης λένε οι Τσετσένοι

Γαλλικές εκλογές: Πιο πειστικός αλλά και πιο αλαζόνας ο Μακρόν από τη Λεπέν στο debate

Διεθνής οργανισμός Ενέργειας: Γιατί θα μειωθεί η κατανάλωση του LNG το 2022