Με τις πληρότητες να κινούνται ούτως ή άλλως σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, μεταξύ 10%- 20% στην Αθήνα, τα νέα περιοριστικά μέτρα στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας φέρνουν νέο «πονοκέφαλο» στα ξενοδοχεία της πόλης τα οποία όπως φαίνεται θα χρειαστούν και νέα μέτρα στήριξης.

Το θέμα αναδεικνύει και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος o οποίος έχει επανειλημμένα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ως προς τις δύσκολες συνθήκες που θα αντιμετωπίσει ο τουρισιμός το επόμενο διάστημα μετά το επίσης -πολύ δύσκολη θερινή σεζόν- που κλείνει πρόωρα σε αρκετούς προορισμούς της χώρας λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων. «Τα νέα περιοριστικά μέτρα στην Αττική, επιβεβαιώνουν την πρόβλεψη του ΣΕΤΕ ότι η πανδημία θα καθορίζει τις εξελίξεις στον τουρισμό, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο πολύ δύσκολα τρίμηνα», σχολιάζει ο Γιάννης Ρέτσος.

«Το σίγουρο είναι πως θα χρειαστούν νέα μέτρα στήριξης για τις τουριστικές επιχειρήσεις», δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εξειδικεύοντας ενδεικτικά τις προτάσεις του Συνδέσμου, όπως για παράδειγμα η 100% επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για επιχειρήσεις δωδεκάμηνης λειτουργίας (σ.σ. οι επιχειρήσεις που λειτουργούν δηλαδή στα αστικά κέντρα) και συνέχιση της υποχρεωτικής εφαρμογής της μείωσης του 40% στα μισθώματα, όπου εκμισθωτής είναι το Δημόσιο. Στην τελευταία αυτή περίπτωση πρόκειται για ακίνητα που έχουν μισθωθεί σε ξενοδόχους μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες ασφαλιστικών ταμείων κ.τ.λ.. «Καταθέτουμε τις προτάσεις μας και συνεχίζουμε τις επαφές μας με την κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση», δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κάνει λόγο για «δύο πολύ δύσκολα τρίμηνα» στον τουρισμό, όσον αφορά αυτά που έρχονται με το σκεπτικό ότι τα πράγματα τελικά εξελίχθηκαν χειρότερα του αναμενομένου, διότι και τα δεδομένα της πανδημίας εξελίχθηκαν χειρότερα: ενώ η αύξηση των κρουσμάτων αναμενόταν από το φθινόπωρο, οι εξελίξεις ήρθαν νωρίτερα σε όλες τις χώρες, οδηγώντας τελικά στο να κλείνουν οι αγορές σταδιακά αντί να ανοίγουν. Όπως έχει επισημάνει ο κ. Ρέτσος, προορισμοί όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κως, η Χαλκιδική, η Κέρκυρα, που δέχονται μεγάλο όγκο τουριστών, ήταν αυτοί οι οποίοι θα νιώσουν περισσότερο την κρίση το χειμώνα που μας έρχεται, διότι ήταν αυτοί που συγκέντρωναν, τον κύριο αριθμό των τουριστών. Προορισμοί μικρότεροι, οι οποίοι βασίζονταν και βασίστηκαν περισσότερο φέτος σε Έλληνες, είναι αυτοί οι οποίοι έδειξαν και θα δείξουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα.

«Ο χειμώνας θα είναι πάρα πολύ δύσκολος, μέχρι δηλαδή και τον Μάρτιο του 2021 τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ σφιχτά. Η πορεία από εκεί και πέρα θα εξαρτηθεί από το τι θα έχει γίνει με τα εμβόλια και πώς θα έχει εξελιχθεί το θέμα της πανδημίας». Εξ’ου και ο ΣΕΤΕ, στις προτάσεις του ζητεί την παράταση των μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων έως και το ξεκίνημα της επόμενης θερινής σεζόν.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το ερώτημα, εάν κινδυνεύουν με ρευστοποίηση οι ελληνικές επιχειρήσεις, (ένα θέμα και ένας κίνδυνος που τέθηκε πάρα πολλές φορές στο παρελθόν και κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης) ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία, με το σκεπτικό ότι μία κακή χρονιά δεν είναι ικανή και δεν είναι αρκετή για να διαλύσει τον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος έδειξε μεγάλες αντιστάσεις και αναπτύχθηκε την περασμένη δεκαετία. Από την άλλη, αυτό που θεωρείται ως μειονέκτημα της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή το μικρό μέγεθος της επιχείρησης, στην παρούσα συγκυρία και ειδικά για τον τουρισμό είναι το πλεονέκτημα που θα κρατήσει τις επιχειρήσεις  ζωντανές και θα τους δώσει μία ευκαιρία αν το 2021 αρχίσει η ανάκαμψη, να μπορέσουν να ξεπεράσουν αυτή τη δύσκολη συγκυρία.