Ένα καλοκαίρι γεμάτο ταξιδιωτικές προτάσεις και αφιερώματα στα ελληνικά νησιά ήταν αυτό που πέρασε από πλευράς της βρετανικής εφημερίδας Telegraph, αντικατοπτρίζοντας και τις απόψεις των δικών της ταξιδιωτικών συντακτών, αλλά και τις προτιμήσεις των Βρετανών που διαχρονικά δείχνουν την αγάπη τους για τους μοναδικούς προορισμούς της χώρας μας.

Πλέον ήρθε η σειρά του φθινοπώρου, της παράτασης ουσιαστικά του ελληνικού καλοκαιριού, για ένα ακόμη άρθρο αφιερωμένο τόσο στους λόγους που αξίζει οι ταξιδιώτες να κατευθυνθούν στην Ελλάδα και μετά το θέρος, όσο και σε συγκεκριμένες περιοχές και εμπειρίες που θα τους αποζημιώσουν και με το παραπάνω για την επιλογή τους.

Πέρα από τον προφανή λόγο, τον καταπληκτικό καιρό και τις φιλικές –ειδικά στους Βορειοευρωπαίους που δεν αντέχουν την υπερβολική ζέστη- θερμοκρασίες, σύμφωνα με το travel.gr το άρθρο αναφέρεται στις ζεστές θάλασσες και τις σαφώς πιο άδειες παραλίες, το μικρότερο συνωστισμό που επιτρέπει να γνωρίσει κανείς βαθύτερα την κουλτούρα και το χαρακτήρα κάθε τόπου, να πιάσει κουβέντα με τους ντόπιους, να χαρεί πιο ήσυχα τους αρχαιολογικούς χώρους, το πιο προσεγμένο σέρβις σε εστιατόρια και ξενοδοχεία και βέβαια τις χαμηλότερες τιμές.

Γι’ αυτό, παρότι τονίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας ήδη η Ελλάδα έρχεται πρώτη στις προτιμήσεις των Βρετανών για το καλοκαίρι του 2024 (αφήνοντας πίσω κατά σειρά Ιταλία, Κανάρια Νησιά, Πορτογαλία και Κύπρο που συμπληρώνουν την πεντάδα), οι ταξιδιωτικοί αρθρογράφοι της Telegraph με τη σύμφωνη γνώμη της Simpson Travel που ειδικεύεται στην οργάνωση πακέτων μοναδικών εμπειριών, θεωρούν ότι δεν υπάρχει λόγος να περιμένει κάποιος το επόμενο καλοκαίρι μιας χώρας ιδανικής για τέλειες διακοπές και τους τρεις φθινοπωρινούς μήνες.

Ο τρύγος στην Αττική

Τα ελληνικά κρασιά σαφώς δεν είναι άγνωστα στους Βρετανούς, είτε τα έχουν δοκιμάσει στο μοναδικό σκηνικό της Σαντορίνης, είτε στα γραφικά χωριά της Κεφαλονιάς, αλλά η εμπειρία του τρύγου και το πάτημα των σταφυλιών όπως το δίδαξε ο θεός Διόνυσος, θεωρείται κορυφαία εμπειρία, μια πραγματική γιορτή αφιερωμένη στο αμπέλι και τις εξαιρετικές ποικιλίες της πατρίδας μας. Ειδικά, όταν συνοδεύεται από οινικές δοκιμές και γευσιγνωσίες στους χώρους των οινοποιείων. Για να βιώσουν δε την αυθεντική εμπειρία, όσοι ταξιδιώτες επιλέξουν την Αθήνα για τις φθινοπωρινές τους διακοπές, προτρέπονται να επισκεφθούν τον Αττικό αμπελώνα των 160.000 στρεμμάτων και να γνωρίσουν τα ιδιαίτερα, λευκά κυρίως κρασιά, μιας από τις μεγαλύτερες αμπελουργικές ζώνες της Ελλάδας. Στο άρθρο μάλιστα γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην εταιρεία The Wine Connoisseurs για τα άρτια οργανωμένα πακέτα που προσφέρει, συνδυάζοντας ξεναγήσεις σε κτήματα, δοκιμές οίνου και γεύματα σε εστιατόρια που εκπροσωπούν επάξια την πλούσια ελληνική γαστρονομική παράδοση.

Κρουαζιέρα στις Σποράδες

Τα σμαραγδένια νερά και οι μαγευτικές παραλίες των Σποράδων θεωρούνται ακαταμάχητα σύμφωνα με το άρθρο, ειδικά το φθινόπωρο όταν τα δημοφιλέστερα από εξ αυτών – Σκιάθος και Mama Mia Σκόπελος – επανέρχονται σε φυσιολογικούς ρυθμούς και τα μελτέμια κρατούν δροσερές τις χρυσαφένιες αμμουδιές. Καθένα από τα τέσσερα νησιά με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και το μοναδικό συνδυασμό των καταπράσινων τοπίων με τα γαλαζοπράσινα νερά, αποτελούν και ξεχωριστό λόγο ταξιδιού, αλλά για το φθινόπωρο η Telegraph προτείνει μια κρουαζιέρα και μάλιστα διαπλέοντας με ένα θεαματικό πλοίο τύπου clipper, τα περίφημα ταχύτατα εμπορικά ιστιοπλοϊκά των μέσων του 19ου αιώνα που διέσχιζαν τους ωκεανούς μεταφέροντας εξωτικά αγαθά. Η εταιρία Star Clippers που διαθέτει ένα εντυπωσιακό στόλο τέτοιου είδους πλοίων, διοργανώνει μια ποικιλία κρουαζιέρων στα ελληνικά νησιά, από Μύκονο και Αμοργό ως Χίο, Κέρκυρα και Πόρο, ανάμεσα στις οποίες η Telegraph ξεχωρίζει την 7ήμερη που στις αρχές Οκτωβρίου βάζει πλώρη για Σποράδες, επισημαίνοντας στους αναγνώστες της το ενδεχόμενο να τους συντροφεύουν στη θαλάσσια περιπέτειά τους οι γλυκύτατες Monachus monachus.

Ταξίδι την Κρήτη

Δεν υπάρχει χαρακτηριστικό των ιδανικών διακοπών που να μην πληροί η συναρπαστική Κρήτη και οι Βρετανοί που την προτιμούν σταθερά, το γνωρίζουν και με το παραπάνω. Υποδειγματικές υποδομές και ξενοδοχεία που συνδυάζουν αυθεντική φιλοξενία και πολυτέλεια, μαγευτικές παραλίες και τοπία καθηλωτικής ομορφιάς, η κορυφαία εκδοχή της μεσογειακής κουζίνας και τα κεράσματα που ρέουν άφθονα, οι αρχαιολογικοί χώροι και η γνήσια λαϊκή παράδοση, κλέβουν την καρδιά των επισκεπτών, που τώρα έχουν μια ακόμη αφορμή να ξαναβρεθούν στο αγαπημένο νησί: η βρετανική εφημερίδα προτείνει ένα φθινοπωρινό ταξίδι με τις μέρες στην Κρήτη να μοιράζονται μεταξύ χαλάρωσης στις σαφώς πιο ήρεμες παραλίες και ενός πλήθους φυσικών δραστηριοτήτων.

Ανάμεσα σε αυτές που παρακινεί τους αναγνώστες να δοκιμάσουν, συγκαταλέγονται η διάσχιση του φαραγγιού της Σαμαριάς, η κατάβαση του φαραγγιού της Αράδαινας και το bunjee jumping από την ομώνυμη γέφυρα, η πεζοπορία στα παραθαλάσσια μονοπάτια που ανηφορίζουν από το Λουτρό Σφακίων στην Ανώπολη προσφέροντας συγκλονιστική θέα, οι ποδηλατικές διαδρομές και η αναρρίχηση βράχων στο Γεωπάρκο Σητείας, ακόμη και κάτι τόσο απλό όσο το κανό στις κοντινές στο Ηράκλειο παραλίες. Έτσι κι αλλιώς, το μαγευτικό και διαρκώς εναλλασσόμενο τοπίο της Κρήτης, κάνει και την πιο προσιτή και βατή εμπειρία, μοναδική από κάθε άποψη.

Με ποδήλατα στη Ρόδο

Παρά τις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονταν για 10 μέρες το φετινό καλοκαίρι στη Ρόδο, αναγκάζοντας πολλούς τουρίστες να διακόψουν τις διακοπές τους εγκαταλείποντας το νησί, η πάντα μαγευτική και κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα των Δωδεκανήσων δεν λείπει από το αφιέρωμα της Telegraph. Αντιθέτως, οι συντάκτες προτείνουν ότι αυτή είναι η καλύτερη περίοδος για να δει κάποιος το νησί και μάλιστα ποδηλατώντας, καθώς στο οδικό δίκτυο δεν επικρατεί το αδιαχώρητο όπως συμβαίνει το καλοκαίρι. Είτε ακολουθώντας τη ροδίτικη ακτογραμμή με συντροφιά το θαλασσινό αεράκι και τη θέα στις εντυπωσιακές παραλίες, είτε αφήνοντας τις πινακίδες να σας οδηγήσουν από χωριό σε χωριό, είτε κάνοντας πετάλι σε πιο απότομες, ορεινές διαδρομές, το εκτεταμένο ποδηλατικό δίκτυο της Ρόδου προσφέρει εμπειρίες για κάθε επίπεδο δεξιοτήτων. Γι’ αυτό κι εξειδικευμένα τουριστικά γραφεία της Βρετανίας προσφέρουν ακόμη και 7ήμερα πακέτα στο νησί με καθημερινές ποδηλατικές εκδρομές, όπως αυτή από τα Καλαβάρδα στην Κοιλάδα των Πεταλούδων κι από κει στην παλιά πόλη.

Τσίπουρο και καρποί του φθινοπώρου

Και μετά την οινοποίηση, η απόσταξη, ή αλλιώς μετά το κρασί έρχεται η ώρα του τσίπουρου, που συναγωνίζεται σε δημοτικότητα το ούζο και παράγεται σχεδόν σε κάθε περιοχή της Ελλάδας. Η Telegraph αναφέροντας τον τρόπο της παραδοσιακής απόσταξης σε χάλκινους άμβυκες, την τελειοποίηση της οποίας αποδίδει στους μοναχούς του Αγίου Όρους του 14ου αιώνα, προτρέπει τους Βρετανούς αναγνώστες να δοκιμάσουν το δυνατό απόσταγμα και να ταξιδέψουν στην Ήπειρο όπου τιμάται ιδιαιτέρως. Παράλληλα, τονίζει ότι λόγω ταξιδιού στην Ελλάδα, και τους τρεις μήνες του φθινοπώρου αποτελούν τα αυθεντικά, τοπικά γαστρονομικά φεστιβάλ και οι γιορτές που διοργανώνονται σε γραφικά χωριά σε όλη την επικράτεια με αφορμή τη συγκομιδή των φθινοπωρινών καρπών. Έτσι, μετά το Φεστιβάλ Φιστικιού που συγκεντρώνει πλήθος κόσμου κάθε Σεπτέμβριο στη δημοφιλή Αίγινα, ειδική μνεία γίνεται και στη γραφική Άρνα, στις καταπράσινες πλαγιές του Ταϋγέτου και στην 3ήμερη Γιορτή Κάστανου που διοργανώνεται στα τέλη Οκτώβρη.

Διαβάστε ακόμη

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Στην αφετηρία φωτοβολταϊκά έργα 550 MW – Τι είπε η διοίκηση στους αναλυτές

Γιατί οι μετοχές πέφτουν… παντού – Το «μάρμαρο» των υψηλών επιτοκίων και οι εκροές ρεκόρ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ