Κι ενώ οι τουριστικές εισπράξεις που άγγιξαν το 1,5 δισ. ευρώ έως και τον Απρίλιο παραπέμπουν σε αύξηση κατά 15% σε σχέση με τα 1,3 δισ. ευρώ του 2019 και με την αγορά να αναμένει τα νούμερα του πιο υποτονικού Μαΐου, κατά τη διαπίστωση των τουριστικών φορέων και των εμπόρων στους επιμέρους προορισμούς, η Αθήνα φαίνεται ότι αναδεικνύεται, μέχρι στιγμής η μεγάλη κερδισμένη της σεζόν έχοντας ξεπεράσει προ πολλού τα νούμερα προ πανδημίας. Αντίθετα, τα μέχρι στιγμής στοιχεία από τα αεροδρόμια, τα καταλύματα και τους εμπόρους δείχνουν ότι η Μύκονος είναι αυτή που υπολείπεται σε επιδόσεις σε σύγκριση με τους υπόλοιπους δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς για τη φετινή χρονιά.

Η ελληνική πρωτεύουσα μάλιστα φαίνεται ότι θα συνεχίσει το θετικό σερί και μέσα στο καλοκαίρι, αν ληφθούν υπόψη τα στοιχεία από το εξωτερικό, που την εντάσσουν στο τοπ 10 των προορισμών πόλης σε όλο τον κόσμο με τις περισσότερες διαδικτυακές αναζητήσεις για ταξίδια αυτό το καλοκαίρι (1η Ιουλίου – 31 Αυγούστου) αλλά και από το εσωτερικό, από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος που καταγράφει διψήφια αύξηση επιβατικής κίνησης μέσα στο Μάιο (+11,1%) έναντι του Μαΐου του 2019 και ανάλογη πορεία και τον Ιούνιο. Με 9,15 εκατ. επιβάτες στο πρώτο πεντάμηνο του 2023, η ελληνική πρωτεύουσα είναι ήδη στο +5,9% έναντι του 2019, ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με τη διεθνή κίνηση του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας κινείται με ρυθμούς υψηλού μονοψήφιου ποσοστού, προσεγγίζοντας το 10% μόνο για το Μάιο και στο +4,9% έναντι του Μαΐου του 2019.

Σε σχέση ειδικά με το διεθνές κοινό, η Αθήνα είναι νεοεισερχόμενη στο τοπ 10 των πιο περιζήτητων, βάσει αναζητήσεων προορισμών πόλης διεθνώς, στη 10η θέση στην κατάταξη της εταιρείας ταξιδιωτικών αναλύσεων Forwardkeys, μία θέση πιο ψηλά έναντι του 2022, ενώ στην πρώτη θέση είναι η Μπανγκόγκ με δεύτερο το Παρίσι και τρίτο το Λονδίνο. Τα δεδομένα αναζητήσεων πτήσεων της ForwardKeys βασίζονται σε δισεκατομμύρια αναζητήσεις κατ’ έτος μέσα από διαδικτυακά τουριστικά γραφεία, αεροπορικές εταιρίες και εταιρίες metasearch (Google Flights, Kayak, Kiwi.com, Skyscanner, Wego).

Από τα τελευταία στοιχεία της εταιρείας αναδεικνύεται και η ανάκαμψη των προορισμών πόλεων που ήταν πιο πίσω σε σχέση με τα ταξίδια αναψυχής σε παραθαλάσσιους προορισμούς τα οποία κυριαρχούσαν στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών στη διάρκεια της πανδημίας και αμέσως μετά. Τώρα και συγκριτικά με πέρυσι, οι κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων για παραθαλάσσιους προορισμούς σημειώνουν άνοδο 22%, ενώ για προορισμούς πόλης 42%. Ακόμη μεγαλύτερο είναι το μερίδιο των κρατήσεων για προορισμούς με επίκεντρο τη φύση (45%) και για προορισμούς αγορών (+53%). To αεροδρόμιο της Αθήνας έχει αυτή την στιγμή αύξηση στις προγραμματισμένες θέσεις της θερινής περιόδου έως και τον Οκτώβριο κατά 16,2%, σε επίπεδα πάνω από τα 8,1 εκατομμύρια με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει και επεξεργάζεται το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων INSETE (airdata tracker).

Συνολικά για τον ελληνικό τουρισμό, τα επίσημα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ελληνική Στατιστική Αρχή παραπέμπουν σε θετικό πρόσημο έως και τον Απρίλιο, μήνας κατά τον οποίο οι τουριστικές εισπράξεις ανήλθαν στα 761 εκατ. ευρώ, σημαντικά αυξημένες κατά 42% έναντι του Απριλίου του 2019 (537 εκατ. ευρώ). Σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2022, οπότε οι εισπράξεις ήταν στα 635 εκατ. ευρώ, η αύξηση είναι στο +20%, ενώ στο +30% φέτος είναι και οι αφίξεις (+52,5% έναντι του α’ τετραμήνου του 2022 όπου ωστόσο ίσχυαν τους πρώτους μήνες ταξιδιωτικοί περιορισμοί).

Τα νούμερα της ΤτΕ συνάδουν και με αυτά της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία καταγράφει άνοδο της τάξεως του 23% στον τζίρο των κλάδων καταλυμάτων και εστίασης τον Απρίλιο του 2023, έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2022, με το σύνολο του κύκλου εργασιών να διαμορφώνεται σε 472,6 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, ο τζίρος στον κλάδο των καταλυμάτων ανήλθε σε 293,5 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 29,7% σε σχέση με τον Απρίλιο 2022 και στον κλάδο των υπηρεσιών εστίασης σε 179 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 13,1%.

Η μεγαλύτερη αύξηση τζίρου στους δύο κλάδους παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας (60,1%) και η μικρότερη (7,3%) για πρώτη φορά στην Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου. Το νησί των Ανέμων είναι ο προορισμός της χώρας που υπολείπεται μέχρι στιγμής σε επιδόσεις το 2023, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της αεροπορικής κίνησης, τόσο σε σχέση με το 2022 όσο και το 2019: Ειδικότερα, ο πιο premium προορισμός της χώρας, με 204 χιλιάδες επιβάτες σημειώνει μείωση κατά 5,7% έναντι του πενταμήνου πέρυσι (-20,4% ως προς τη διεθνή επιβατική κίνηση) ενώ έναντι του πρώτου πενταμήνου του 2019 το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο -10,1% και ακόμη μεγαλύτερο κατά -24,3% για τη διεθνή κίνηση. Mε βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει και επεξεργάζεται το INSETE το αεροδρόμιο της Μυκόνου έχει μειωμένο προγραμματισμό θέσεων αυτή την στιγμή (στοιχεία έως 12/6) πάνω από 17% στις 689 χιλιάδες θέσεις από τις 832 χιλιάδες της αντίστοιχης περιόδου του 2022.

Στις 5 πρώτες αγορές -αν και με πτώση σε σχέση με πέρυσι- είναι η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ελβετία και η Γερμανία, ενώ άνοδος σημειώνεται από το Ισραήλ και την Αυστρία που ακολουθούν στην έκτη και έβδομη θέση αλλά με πολύ λιγότερες θέσεις (όπως φαίνεται στον πίνακα).

Διαβάστε ακόμη

Ημέρα «Φορολογικής Ελευθερίας» η 21η Ιουνίου: Μισό μήνα κέρδισαν οι φορολογούμενοι

ΔΕΗ: Στα 15,5 λεπτά σταθερή η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιούλιο

Δεξαμενόπλοια: Πώς οι γεωστρατηγικές κινήσεις Κίνας – ΗΠΑ – Νιγηρίας – Αράβων επηρεάζουν τους ναύλους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ