Τρία βασικά σημεία τονίστηκαν στη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού TRAN  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την στήριξη του τουριστικού κλάδου με τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, σε συνέχεια και των επιτακτικών αιτημάτων των τουριστικών φορέων ανά την Ευρώπη- και στην Ελλάδα – για μεγαλύτερο συντονισμό και κοινή στρατηγική από πλευράς της Ε.Ε. για την επόμενη μέρα της κρίσης του κορωνοϊού.

-Σχέδιο ανάκαμψης και εκτεταμένη χρηματοδότηση του κλάδου μέσα από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για την περίοδο 2021- 2027

-Ξεκάθαρο πλαίσιο όσον αφορά τα ταξίδια κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών φέτος

-Διατήρηση της προστασίας για τα δικαιώματα των επιβατών- ταξιδιωτών.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναγνώρισε ότι ο τουρισμός ήταν ο πρώτος κλάδος που χτυπήθηκε από την πανδημία και αυτός που θα ανακάμψει πιο αργά από την κρίση. «Πρέπει να έχουμε ένα ισχυρό σχέδιο ως απάντηση», ανέφερε ο κ. Μπρετόν προσθέτοντας ότι ο τουρισμός είναι «προτεραιότητά μας και θα κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα από τα υφιστάμενα κονδύλια». Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει το αίτημα για τη θέσπιση ξεχωριστής γραμμής για τον τουρισμό, στον προϋπολογισμό της ΕΕ, στο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027. Επιπλέον, στις 27 Απριλίου στη Σύνοδο των Υπουργών Τουρισμού της ΕΕ θα συζητηθεί και η σύσταση ευρωπαϊκού μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων στον τουρισμό, μία πρόταση την οποία είχε στηρίξει και η πρώην υπουργός Τουρισμού και νυν συντονίστρια της GUE/NGL στην Επιτροπή ΤΡΑΝ κ. Ελενα Κουντουρά και υιοθετήθηκε και στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Thomas Cook τον Οκτώβριο του 2019. Ο κ. Μπρετόν συνέστησε ως αναγκαία την ύπαρξη κρατικών εγγυήσεων στο voucher από τα  κράτη-μέλη, με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών αλλά και τη βιωσιμότητα του κλάδου.

Οι επιδόσεις στην Ελλάδα

Η Τράπεζα της Ελλάδος κατέγραψε νούμερα που παρέπεμπαν σε μία «χρυσή χρονιά» για τον ελληνικό τουρισμό το 2020 για το πρώτο δίμηνο του έτους, πρό κορωνοϊού και μάλιστα σε μία περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα διανύει την πολύ χαμηλή σεζόν.

Με βάση τα προσωρινά στοιχεία του ταξιδιωτικού ισοζυγίου, για το δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 21,8% και 22,9% αντίστοιχα. Μόνο για το Φεβρουάριο τα νούμερα των αφίξεων ήταν εντυπωσιακά με μία άνοδο κατά 24,6%, ενώ οι τουριστικές εισπράξεις σημείωσαν αύξηση κατά 21,1% αντίστοιχα. Οσον αφορά πιο συγκεκριμένα τα νούμερα για το πρώτο δίμηνο του 2020 τα τουριστικά έσοδα ανήλθαν σε επίπεδα άνω του μισού δισ. ευρώ, στα 527 εκατ. ευρώ από 429 εκατ. ευρώ το πρώτο (επίσης πολύ καλό) δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου του 2019 και 313 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Μόνο για το μήνα Φεβρουάριο οι εισπράξεις φέτος ανήλθαν στα 240 εκατ. ευρώ από 198 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο του 2019 και 161 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο του 2018.

Τα έσοδα του πρώτου διμήνου αποτελούν ουσιαστικά και την «κάβα» την οποία διαθέτει ο κλάδος για φέτος, μία χρονιά κατά την οποία, υπό το καθεστώς της πλήρους αβεβαιότητας, οι εκτιμήσεις πλέον για τα έσοδα είναι στον «αέρα».

Στο …καλό σενάριο και υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιστούν τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα στις εισόδους της χώρας και στις πτήσεις ώστε η καλοκαιρινή σεζόν στο δίμηνο Ιούλιο- Αυγούστου να μη χαθεί ολοκληρωτικά, η απώλεια για τις τουριστικές εισπράξεις φέτος κάνουν λόγο για 50% έως 70% σε σύγκριση με τα 18,18 δισ. ευρώ του 2019. Στο δεύτερο σενάριο κατά το οποίο ο κλάδος θα καταφέρει να μετριάσει τις απώλειες από το Σεπτέμβριο- Οκτώβριο και μετά, οι απώλειες των εσόδων παραπέμπουν σε ένα μείον 75%- 80% με τις μονάδες εποχικής λειτουργίας να μένουν εκτός και τα ξενοδοχεία πόλης να είναι αυτά που θα συνεισφέρουν περισσότερο.

Πάντως, η επαναλειτουργία για τα ελληνικά ξενοδοχεία τα οποία παραμένουν αυτή την στιγμή κλειστά θα αργήσει και με βάση τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι, πρώτα προβλέπεται να λειτουργήσουν τα συνεχούς λειτουργίας στα μεγάλα αστικά κέντρα- π.χ. Αθήνα, Θεσσαλονίκη κ.τ.λ.- και αργότερα, περίπου ένα μήνα μετά, τα εποχικής λειτουργίας, ωστόσο «εδώ εμπίπτει και το μείζον ζήτημα των μεταφορών και των αεροπορικών συνδέσεων», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε χθες και ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης.