Ολοένα και βαθαίνει το χάσμα που χωρίζει τα επιτόκια δανείων και καταθέσεων, με τις τράπεζες να αυξάνουν σημαντικά τα περιθώρια κέρδους και την κυβέρνηση να πιέζει για εξορθολογισμό της τιμολογιακής πολιτικής εν όψει και των νέων αυξήσεων από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), η «ψαλίδα» μεταξύ επιτοκίων δανείων και καταθέσεων διευρύνθηκε περαιτέρω τον Οκτώβριο – στις 4,81 μονάδες – γεγονός που αποδεικνύει πως οι τράπεζες περνούν αυτόματα στα επιτόκια των δανείων τις αυξήσεις του Euribor, ενώ αφήνουν καθηλωμένα σε οριακά θετικά επίπεδα τα επιτόκια των καταθέσεων.

Από τον Ιούλιο δε, οπότε και η ΕΚΤ αποφάσισε για πρώτη φορά να αναπροσαρμόσει την επιτοκιακή της πολιτική, η διαφορά έχει μεγαλώσει σημαντικά, αφού από τις 3,67 μονάδες βρέθηκε στις 3,96 τον Αύγουστο, ενώ εκτοξεύτηκε στις 4,56 τον Σεπτέμβριο και στις 4,81 μονάδες τον Οκτώβριο.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για το σύνολο των υφιστάμενων δανείων και καταθέσεων, με την «ψαλίδα» να ξεκινά από τις 3,53 μονάδες τον Ιούλιο, για να ανέβει στις 3,61 τον Αύγουστο και στις 3,91 τον Σεπτέμβριο, «αγγίζοντας» πλέον τις 4,23 εκατοστιαίες μονάδες. Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες είδαν τα καθαρά έσοδα από τόκους να ξεπερνούν το 1,3 δισ. ευρώ το γ’ τρίμηνο, με το κέρδος στο 9μηνο του 2022 να διαμορφώνεται πέριξ των 3,8 δισ. ευρώ.

Η… αργοπορία από πλευράς των τραπεζών να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων έχει προκαλέσει την μήνιν της κυβέρνησης, η οποία διά στόματος, τόσο του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και του υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταικούρα, πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση, απορρίπτοντας το επιχείρημα ότι το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα – σε αντίθεση με τις τράπεζες τις Ευρωζώνης – ουδέποτε πέρασε στους καταθέτες το κόστος από τα αρνητικά επιτόκια όλων των προηγούμενων ετών.

«Το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων είναι 0,05% σταθερό. Το μέσο επιτόκιο των νέων δανείων τον Οκτώβριο αυξήθηκε κατά 0,26% και είναι 4,86%, απαράδεκτο. Θα πρέπει να κάνουν αύξηση επιτοκίων καταθέσεων άμεσα και σημαντικά και να μειώσουν το επιτόκιο στα νέα δάνεια», τόνισε σε πρόσφατη τοποθέτησή του ο αρμόδιος υπουργός, σημειώνοντας πως επιδίωξη της κυβέρνηση είναι οι όποιες αναπροσαρμογές να γίνουν άμεσα και γενναία, όχι, δηλαδή, με μία αύξηση 0,01%.

Στη «σκιά» της σύγκρουσης οι τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να προχωρήσουν σε αυξήσεις, κυρίως στις προθεσμιακές καταθέσεις, οι οποίες θα κυμανθούν μεταξύ 0,50 και μίας μονάδας για περιόδους μεγαλύτερες των 12 μηνών, αφήνοντας για αργότερα τυχόν αναπροσαρμογές στις καταθέσεις Ταμιευτηρίου. Υπενθυμίζεται πως το επιτόκιο στις προθεσμιακές καταθέσεις ενός έτους «άγγιξε» τον περασμένο Οκτώβριο το 0,2% έναντι 0,14% τον Σεπτέμβριο και 0,11% τον Αύγουστο. Η Ελλάδα, δηλαδή, καταγράφει την τρίτη χαμηλότερη επίδοση σε σύνολο 19 ευρωπαϊκών χωρών, μετά τη Σλοβενία (0,14%) και την Κύπρο (0,19%), όταν, για παράδειγμα, η Γαλλία και η Ολλανδία επιβραβεύουν τους αποταμιευτές τους με επιτόκια 1,46% και 1,88% αντίστοιχα!

Ήδη, πάντως, κάποιες τράπεζες – πλην των συστημικών – έχουν ήδη ανακοινώσει αυξήσεις στα συγκεκριμένα προϊόντα. Η Παγκρήτια Τράπεζα, για παράδειγμα, ενημέρωσε πως το επιτόκιο στις προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας ενός έτους διαμορφώνεται στο 1% για ποσά από 50.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχα στις καταθέσεις ταμιευτηρίου αυτό κλιμακώνεται ανάλογα με το ποσό, φτάνοντας έως το 0,40% για ποσά άνω των 200.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Οκτώ δημοσκοπήσεις δείχνουν προς αυτοδυναμία, οι τραπεζίτες πιέζονται, το δράμα της Frigoglass και οι ελληνικές… φούντες στο Λονδίνο 

Αγορά Μοδιάνο: Στόχος 4 εκατ. επισκέπτες τον χρόνο στο νέο τοπόσημο της Θεσσαλονίκης από το Faisgroup (pics)

Νέο χτύπημα για Κ. Μπουτάρη και… ηχηρά σφυριά για βόρεια προάστια