Τράπεζες

Alpha Bank: Αξιολόγηση «CCC+» από τον Fitch – Το θετικό outlook σηματοδοτεί αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας

  • newsroom


Βελτιωμένη ικανότητα να δημιουργήσει κεφάλαιο εσωτερικά και καλύτερη των εκτιμήσεων οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα θα αποτελούσαν θετικές εξελίξεις για την αξιολόγηση, προσθέτει ο οίκος

Ο οίκος Fitch Ratings ανακοίνωσε σήμερα ότι έθεσε στην Alpha Bank μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση (IDR) ‘CCC+’. Την ίδια στιγμή, επιβεβαίωσε στο ‘CCC+’ το IDR της Alpha Services and Holdings S.A με το outlook και στις δύο περιπτώσεις να είναι θετικό.

Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι το θετικό outlook σηματοδοτεί ότι μια αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης είναι πιθανή σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο εάν ακολουθήσει η οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα και η τράπεζα εκτελέσει επιτυχώς το σχέδιο εξυγίανσης των περιουσιακών της στοιχείων, μειώνοντας τον δείκτη των επισφαλών δανείων με βιώσιμο τρόπο κάτω από το 18% και διατηρώντας τον δείκτη CET1 στο 14%.

Βελτιωμένη ικανότητα να δημιουργήσει κεφάλαιο εσωτερικά και καλύτερη των εκτιμήσεων οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα θα αποτελούσαν θετικές εξελίξεις για την αξιολόγηση, προσθέτει ο οίκος. Στον αντίποδα, προειδοποιεί και για τον κίνδυνο μιας αρνητικής δράσης ή υποβάθμισης.

Το outlook θα μπορούσε να αναθεωρηθεί σε σταθερό εάν οι σχεδιαζόμενες τιτλοποιήσεις καθυστερήσουν ή οι νέες εισροές επισφαλών δανείων είναι υψηλότερες από ότι επί του παρόντος αναμένει.

Μια υποβάθμιση της αξιολόγησης θα μπορούσε να συμβεί εάν η επιδείνωση του λειτουργικού περιβάλλοντος οδηγήσει σε μόνιμη ζημιά στα περιουσιακά στοιχεία και κεφάλαιο της τράπεζας, προσθέτει.

Προειδοποιεί τέλος ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί καθοδική πίεση στις αξιολογήσεις εάν αποδυναμωθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών και επενδυτών, αποδυναμώνοντας το προφίλ ρευστότητας της τράπεζας. Τα μέτρα υποστήριξης από τις αρχές, όπως οι κρατικές εγγυήσεις, τα μέτρα για τη ρευστότητα και οι παρεμβάσεις συνολικά στον κλάδο για τη μείωση των προβληματικών στοιχείων θα μπορούσαν να μετριάσουν την αρνητική πίεση στην τράπεζα, αναφέρει.

Διαβάστε περισσότερα

Ανεξίτηλα σημάδια στην παγκόσμια οικονομία θα αφήσει η Covid-19

Εμφύλιος στο ποδόσφαιρο: Γιατί οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες θέλουν δική τους λίγκα

Μπιλ Γκέιτς: Αποκαλύπτει γιατί έχει αγοράσει 1.000.000 στρέμματα γης

Απόρρητο Απόρρητο