Ενα γκρουπ των πλουσιότερων ποδοσφαιρικών ομάδων του πλανήτη, συμπεριλαμβανόμενων των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ρεάλ Μαδρίτης, ανακοίνωσαν τα πλάνα για τη δημιουργία μιας δικής τους λίγκας που θα ξεκινήσει τον Αύγουστο. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ το οποίο θα σηματοδοτήσει τη μεγαλύτερη “επανάσταση” στα επαγγελματικά σπορ εδώ και δεκαετίες, και θα κάνει τα πλουσιότερα κλαμπ ακόμη πιο πλούσιο.

Τα πασίγνωστα ονόματα, έξι από την Αγγλία, τρία από την Ιταλία και τρία από την Ισπανία έχουν ήδη προσυπογράψει τη συμμετοχή τους. Θα παίζουν ματς κάθε δεύτερη εβδομάδα. Εκτός των 15 “μόνιμων” ομάδων, θα υπάρχουν και 5 που κάθε χρόνο θα δίνουν μάχη για την πρόκρισή τους στο γκρουπ με ονομασία “Super League”.

To νέο αυτό ελίτ τουρνουά θα αποσβέσει το μέχρι τώρα μονοπώλιο του Champions League και θα φέρει ριζικές αλλαγές στο ποδόσφαιρο. Επίσης θα προσδώσει σε αυτές τις ομάδες δισεκατομμύρια σε κέρδη. Οι 15 ιδρυτικές ομάδες θα μοιραστούν την προκαταβολή κόστους ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Οι δώδεκα αρχικές ομάδες είναι οι εξής: Aρσεναλ, Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τότεναμ, Ατλέτικο Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτη, Μίλαν, Ιντερ, Γιουβέντους. 

Ο Φλορεντίνο Πέρεζ της Ρεάλ θα είναι και ο πρόεδρος του γκρουπ, με τους Αντρέα Ανιέλι της Γιούβε και τον Τζόελ Γκλέιζερ της Γιουνάιτεντ ως αντιπροέδρους. 

«Θα βοηθήσουμε στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου ως το μεγαλύτερο άθλημα στον κόσμο», ανέφερε ο Πέρεζ, υπογραμμίζοντας πως «το ποδόσφαιρο είναι το μόνο παγκόσμιο σπορ με τέσσερα δισεκατομμύρια θεατές και οφείλουμε -ως μεγάλες ομάδες- να ανταποκριθούμε στους φαν μας».

Η από κοινού ανακοίνωση αύξηση την αξία της μετοχής της Γιουβέντους κατά 10%. H μετοχή της αποκλειστικής παρόχου των ματς του Champions League στην Αγγλία, BT Group, επέδειξε μείωση της τάξης του 0,75%.

Πάρτι, τέλος

Η δημιουργία ενός τέτοιου συστήματος το οποίο θα επιτρέπει στη συμμετοχή 5 “εξωτερικών” ομάδων οφείλεται στο γεγονός πως η “Super League” θέλει να αποφύγει τις κατηγορίες πως το τουρνουά είναι “κλειστό”, κάτι το οποίο έχει γίνει πολλάκις στις ΗΠΑ και το NFL του αμερικανικού φούτμπολ και το MLB του αμερικανικού μπέιζμπολ. Το γκρουπ έχει επίσης υποσχεθεί “πληρωμές αλληλεγγύης” στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, ύψους 10 δισ ευρώ. 

Aκόμη και πριν από την ανακοίνωση των νέων πλάνων των ποδοσφαιρικών ομίλων, οι λίγκες της Αγγλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, αλλά και η UEFA καταδίκασαν τα πλάνα των ομάδων και τη δημιουργία ενός «κυνικού πρότζεκτ το οποίο βασίζεται στην ιδιοτέλεια». Oι λίγκες και η οργάνωση μελετούν πιθανό αποκλεισμό των ομάδων αυτών από τα εγχώρια και ευρωπαϊκά τουρνουά αλλά και νομικές διαδικασίες εναντίον τους.

H FIFA, ο παγκόσμιος οργανισμός ποδοσφαίρου επίσης ανέφερε πως θα απαγορεύσει τη συμμετοχή παικτών που θα λάβουν μέρος στη νέα οργάνωση, κάτι που απειλεί εκ νέου το ήδη καθυστερημένο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. 

Στο παιχνίδι έχουν μπει και οι πολιτικοί. Ηγέτες όπως ο Μπόρις Τζόνσον και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους. O Eμανουέλ Μακρόν εξήρε τα γαλλικά κλαμπ, αφού κανένα εξ αυτών δεν έχει ακόμη μπει στη νέα λίγκα. 

Aναταράξεις στην UEFA

Η νέα πρόταση για τη λίγκα λαμβάνει χώρα τη στιγμή που η UEFA προσπαθεί να προωθήσει ένα δικό της αμφιλεγόμενο πρόγραμμα. Θέλει να επεκτείνει το Champions League σε 36 ομάδες, δίνοντας σε κάθε ομάδα 10 ματς προ των knockout σε σχέση με τα τωρινά 6, κάτι που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από πολλές ομάδες που υποστηρίζουν πως η σεζόν έχει ήδη υπερβολικά πολλά ματς.

Οι υποστηρικτές της νέας Super League αναφέρουν πως το τουρνουά θα προσδώσει κύρος και μεγαλύτερo ανταγωνισμό αφού οι καλύτερες ομάδες θα παίζουν πιο συχνά. Θα είναι, επίσης, πιο προσοδοφόρο για τις ομάδες που θα λαμβάνουν μέρος, με τη μονιμότητά τους στη λίγκα να αποφεύγει την αβεβαιότητα της συμμετοχής στο Champions League, η οποία μπορεί να κοστίσει στις ομάδες εκατομμύρια σε μπόνους συμμετοχής και τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Διαβάστε ακόμη:

Self test: Για ποιες κατηγορίες Δημοσίων υπαλλήλων είναι υποχρεωτικό – Η απόφαση