«Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο κάποιοι υφιστάμενοι μέτοχοι, αλλά και καινούργιοι επενδυτές, να προβαίνουν σε αγορές, προκειμένου να διευρύνουν ή αποκτήσουν ποσοστό συμμετοχής στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου». Αυτό τονίζουν στο newmoney πηγές της Alpha Bank, στο πλαίσιο ενημέρωσης προς τους εκπροσώπους του Τύπου εν όψει της δρομολογούμενης ΑΜΚ, φέρνοντας ως παράδειγμα, την Schroders PLC που προ ημερών ενίσχυσε τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας.

«Προσφάτως, ανακοίνωσε ένας πολύ μεγάλος θεσμικός επενδυτής του εξωτερικού ότι υπερέβη το 5% του μετοχικού μας κεφαλαίου. Αυτό έγινε μέσα από αγορές που έκανε πριν, αλλά και μετά την ανακοίνωση της ΑΜΚ που είναι και ένας ψήφος εμπιστοσύνης στο επιχειρησιακό σχέδιο της τράπεζας», προσθέτουν χαρακτηριστικά.

Όπως εξηγούν, όλοι οι υφιστάμενοι μέτοχοι έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν προνομιακά και prorata – αναλογικά, δηλαδή – στο βιβλίο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν ένας μέτοχος έχει 1% μπορεί να συμμετάσχει με το 1% που έχει και να καλύψει το αντίστοιχο ποσοστό της αύξησης. Έτσι, διατηρείται η αξία της επένδυσής του. «Η γενική μας συνέλευση είναι στις 15 Ιουνίου, μετά την έγκριση από τους μετόχους μας προχωράμε διαδικασίες με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου και προς το τέλος του μήνα – 28 Ιουνίου – θα υπάρξει book building στο εξωτερικό, αλλά και δημόσια προσφορά στην Ελλάδα για το retail», σημειώνουν.

Όπως σημειώνεται, «οι μέτοχοι που θα είναι μέτοχοι κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία – μετά την γενική συνέλευση θα προσδιοριστεί αυτό – θα δικαιούνται να συμμετέχουν αναλογικά σε αυτή την ΑΜΚ. Άρα, όσοι στο μεταξύ αγοράζουν μετοχές, είτε είναι υφιστάμενοι μέτοχοι είτε είναι νέοι μέτοχοι στην τράπεζα, εφόσον παρουσιαστούν στο μετοχολόγιο με εκείνη την ημερομηνία θα μπορέσουν να συμμετάσχουν αναλογικά».

Όσον αφορά στο κλίμα που εισπράττουν από τα διαδοχικά roadshows που πραγματοποιούν το επίμαχο διάστημα, οι ίδιες πηγές παραδέχονται πως η ανακοίνωση της ΑΜΚ κάπως… ξάφνιασε. «Κι αυτό γιατί μέχρι τώρα το αφήγημα ήταν εστιασμένο στα ‘κόκκινα’ δάνεια και ως εκ τούτου εμείς λέγαμε και συνεχίζουμε να λέμε πως δεν χρειαζόμαστε κεφάλαια για τη διαχείρισή τους και την μείωσή τους σε μονοψήφιο ποσοστό. Το στοίχημα για εμάς ήταν να γυρίσουμε σελίδα και πραγματικά να εστιάσουμε τη συζήτηση στην ανάπτυξη, την κερδοφορία και στο πότε θα έρθει αυτή. Διότι η επίδραση του RRF και των νέων επενδύσεων είναι κάτι που ‘χτίστηκε’ μόλις προσφάτως, δεν το είχε χωνέψει η αγορά. Μετά το αρχικό ξάφνιασμα η υποδοχή που έχουμε από την πλειονότητα των μετόχων, με τους οποίους μιλάμε, είναι πολύ θετική», τονίζουν.

Σε ό,τι αφορά το ύψος της ΑΜΚ, οι μέτοχοι πολύ γρήγορα καταλαβαίνουν γιατί είναι έως 800 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι η πιστωτική επέκταση έχει συγκεκριμένο αριθμό από πίσω της και συγκεκριμένη κεφαλαιακή απαίτηση.

Αξίζει να αναφερθεί πως το κομμάτι της κερδοφορίας που χρηματοδοτείται από την ΑΜΚ αφορά στην επέκταση κατά οκτώ δισ. ευρώ των χορηγήσεων στην Ελλάδα, η οποία «ζητάει» μία αύξηση έως 800 εκατ. ευρώ, προκειμένου να φέρει επιπρόσθετη απόδοση ιδίων κεφαλαίων 3%.

Αποεπένδυση από θυγατρικές – Η περίπτωση της Αλβανίας

Την ομαλότερη δυνατή έξοδο από τις αγορές, στις οποίες συνεχίζει να έχει παρουσία, επιδιώκει η Alpha Bank, πάντα σε συνεννόηση με τους πελάτες και τις εποπτικές αρχές.

«Οι ελληνικές τράπεζες, μεταξύ αυτών και η Alpha Bank, το διάστημα 2013 – 2018 τελούσαν υπό το λεγόμενο σχέδιο αναδιάρθρωσης. Αυτό προέβλεπε αποχώρηση από μία σειρά χωρών, στις οποίες είχαν παρουσία. Εμείς, εν προκειμένω, αποχωρήσαμε από Βουλγαρία, Σερβία, Ουκρανία και Βόρεια Μακεδονία. Όλες αυτές οι συναλλαγές είχαν γίνει με γνώμονα την διασφάλιση της επιχειρηματικής συνέχειας, την απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών με τους πελάτες μας, κάποιοι εκ των οποίων ήταν ελληνικές επιχειρήσεις και, βεβαίως, σε αγαστή συνεργασία με τις εποπτικές αρχές για την ομαλή έξοδο από τις επίμαχες χώρες. Δεν είχε ανοίξει… μύτη, ούτε υπήρξαν φαινόμενα, όπου αμφισβητήθηκε η επιχειρηματική συνέχεια και η εξυπηρέτηση της πελατείας», τονίζουν πηγές της τράπεζας και συνεχίζουν: «Είχαμε αφήσει έξω από εκεί το πλάνο δύο χώρες, με μικρότερη παρουσία και πιο οριακή συμβολή στα αποτελέσματα, έχοντας, όμως, πάντα στο μυαλό μας ότι θα ακολουθήσει μία δεύτερη φάση, η οποία μετά από μία τριετία ωρίμασε, για να αποεπενδύσουμε και σε αυτές τις αγορές. Αυτή τη στιγμή έχουμε δρομολογήσει κινήσεις αντίστοιχες με αυτές που έγιναν στο παρελθόν που υλοποιήθηκαν με σοβαρότητα και με απόλυτο σεβασμό στην πελατεία και αυτό σκοπεύουμε να πράξουμε και τώρα».

Δάνεια υπό την «ομπρέλα» του RRF

Την εκτίμηση πως περίπου το 70% των δανείων του RRF θα δοθεί από τις τράπεζες κάνουν πηγές της Alpha Bank, αναμένοντας πως το 1/4 αυτών θα το κρατήσει η ίδια. Το υπόλοιπο είναι κεφάλαια, τα οποία θα δοθούν είτε από τους υπερεθνικούς οργανισμούς (15%), 11% από κεφαλαιαγορές και ένα 5% από διεθνείς τράπεζες. «Φιλοδοξούμε για τουλάχιστον το 25%, αλλά για το καλύτερο, το πιο κερδοφόρο κομμάτι των επίμαχων δανείων και γι’ αυτό κάνουμε και την ΑΜΚ», σημειώνουν, υπογραμμίζοντας πως μέχρι το 2026 το συνολικό portfolio των δανείων που θα δώσει η Alpha Bank θα είναι επτά δισ. ευρώ (πέντε δισ. ευρώ την περίοδο 2021- 2024, 1,7 δισ. ευρώ στη ναυτιλία, σε νοικοκυριά και Ρουμανία).

Διαβάστε ακόμα:

Σταϊκούρας για 10ετές ομόλογο: H Ελλάδα άντλησε 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 0,9% και επιστρέφει στην κανονικότητα

Συντάξεις Ιουλίου: Οι πιθανές ημερομηνίες πληρωμής ανά Ταμείο (vid)

Καλοκαιρινή άδεια: Πόσες μέρες δικαιούστε – Πότε καταβάλλεται το επίδομα αδείας