H Ambrosia Capital συνεχίζει να διατηρεί τις συστάσεις αγοράς για τις ελληνικές τράπεζες και επαναλαμβάνει την εποικοδομητική της στάση.

Η Ambrosia διατηρεί τις συστάσεις «buy» για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά αυξάνει αρκετά  τις τιμές στόχους τους:

·  Alpha Bank στα 1,90 ευρώ από 1,40 ευρώ και περιθώριο ανόδου 24%,

· Eurobank στα 2,05 ευρώ από 1,35 ευρώ πριν και περιθώριο ανόδου 36%,

· Εθνική Τράπεζα στα 7,95 ευρώ από 4,45 ευρώ πριν και περιθώριο ανόδου 31%,

· Τράπεζα Πειραιώς στα 3,95 από 1,60 ευρώ προγενέστερα και ανοδικό περιθώριο 34%.

Οι τράπεζες έχουν σημειώσει ισχυρές αποδόσεις φέτος στο ταμπλό του ΧΑ, χάρη στη συνεχή βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών τους, με αιχμή την αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους, λόγω του περιβάλλοντος υψηλότερων επιτοκίων σε συνδυασμό με τις ισχυρές τάσεις της ποιότητας του ενεργητικού.

Οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου απομάκρυναν την πίεση στους προϋπολογισμούς και στήριξε επίσης το διαθέσιμο εισόδημα στην Ευρώπη, το οποίο είναι πάντα σημαντικό για τον ελληνικό τουριστικό τομέα, ενώ και οι εκλογές του Μαΐου βοήθησαν στις επιδόσεις των τραπεζών.

Με τις ισχυρές επιδόσεις της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 21ης Μαΐου, αποτέλεσμα που σηματοδοτεί μια μονοκομματική κυβέρνηση μετά τον επερχόμενο δεύτερο γύρο των εκλογών που έχει οριστεί για τις 25 Ιουνίου, οι προσδοκίες για την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας το 2023 είναι φυσικά υψηλές στην αγορά, εξηγεί ο επικεφαλής έρευνας του οίκου Οσμάν Μεμίσογλου.

Οι δείκτες αποτίμησης των τραπεζών

Η Alpha Bank είναι διαπραγματεύσιμη με δείκτη τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία P/TBV για φέτος στις 0,57 φορές και στο 0,53 φορές το 2024 με δείκτη αποδοτικότητας ενσώματων ιδίων κεφαλαίων RοTE στο 10,2% και στο 10%, αντίστοιχα. Ο δείκτης CET1 Fully Loaded αναμένεται να φτάσει στο 13,9% και στο 14,5%, αντίστοιχα.

Η Eurobank είναι διαπραγματεύσιμη με δείκτη τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία P/TBV για φέτος στις 0,76 φορές και στις 0,69 φορές το 2024 με δείκτη αποδοτικότητας ενσώματων ιδίων κεφαλαίων , RοTE στο 14,9% και στο 12,7%, αντίστοιχα. Ο δείκτης CET1 Fully Loaded αναμένεται να φτάσει στο 16,5% και στο 17,2%, αντίστοιχα.

– Η Εθνική Τράπεζα είναι διαπραγματεύσιμη με δείκτη τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία P/TBV για φέτος στις 0,8 φορές και στις 0,74 φορές το 2024, με δείκτη αποδοτικότητας ενσώματων ιδίων κεφαλαίων RοTE στο 14,8% και στο 12,5%, αντίστοιχα. Ο δείκτης CET1 Fully Loaded αναμένεται να φτάσει στο 17,3% και στο 18,1%, αντίστοιχα.

– Η Τράπεζα Πειραιώς είναι διαπραγματεύσιμη, με δείκτη τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία P/TBV για φέτος στις 0,59 φορές και στο 0,53 φορές το 2024 με δείκτη αποδοτικότητας ενσώματων ιδίων κεφαλαίων RοTE στο 12,7% και στο 11%, αντίστοιχα. Ο δείκτης CET1 Fully Loaded αναμένεται να φτάσει στο 12,9% και στο 14%, αντίστοιχα.

Τα βασικά θετικά στοιχεία για τις συστημικές τράπεζες

Σε αυτό το ευνοϊκό μακροοικονομικό πλαίσιο η Ambrosia Capital επισημαίνει τρία στοιχεία:

1.  Την ενίσχυση των καθαρών εσόδων από τόκους λόγω των υψηλότερων επιτοκίων που οδηγούν το δείκτη αποδοτικότητας RoTE στο 13,2% φέτος και στο 11,7% το 2024,

2.  Τις ισχυρές τάσεις για την ποιότητα του ενεργητικού που θα στηρίξουν την περαιτέρω μείωση των δεικτών NPE,

3. Τις  πληρωμές μερισμάτων που πιθανότατα θα ξεκινήσουν το επόμενο έτος.

Όλες οι τράπεζες στα conference calls του πρώτου τριμήνου εξήγησαν ότι οι πληρωμές μερισμάτων είναι πιθανόν να αρχίσουν το επόμενο έτος για τα φετινά κέρδη, ενώ ήδη η Eurobank έκανε ένα μικρό βήμα έναντι των εγχώριων τραπεζών, λαμβάνοντας έγκριση από τον SSM για την επαναγορά του μεριδίου των μετοχών του ΤΧΣ από φέτος. Η Ambrosia Capital αναμένει ότι η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα θα ηγηθούν της πορείας το επόμενο έτος με μερισματικές αποδόσεις 4,5% και 4,3% αντίστοιχα.

Το περιβάλλον είναι θετικό και για τις τράπεζες

Φέτος, οι τράπεζες με περισσότερες καταθέσεις, όπως η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα θα συνεχίσουν την υπεραπόδοση έναντι της Alpha Bank και της Eurobank. Η Ambrosia Capital θεωρεί θετικό τις σχετικά υψηλότερες εγχώριες δραστηριότητες Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας, σε ένα έτος όπου οι προσδοκίες για την επενδυτική βαθμίδα θα βελτιώσουν το κλίμα για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Από την άλλη, η Eurobank διαθέτει σημαντικό πλεόνασμα μετρητών που αντισταθμίζει, σε αυτό το περιβάλλον των υψηλών επιτόπιων, το μεγαλύτερο μέρος της αρνητικής επίπτωσης που είναι πιθανό να δει από την καταθετική της βάση. Το νέο επιχειρηματικό σχέδιο της Alpha Bank υποδηλώνει ότι ο δείκτης αποδοτικότητας RoTE της θα συγκλίνει με τις ομοειδείς επιχειρήσεις στο 2025, ενώ θα υστερεί φέτος και ενδεχομένως το 2024.

Με το 85% του δανειακού χαρτοφυλακίου σε κυμαινόμενο επιτόκιο και σε συνδυασμό με την αργή αναπροσαρμογή των καταθέσεων, τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται να αυξηθούν κατά 38% σε ετήσια βάση για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ωθώντας τον δείκτη RoTE σε 13,2% στο τέλος της φετινής χρονιάς. Οι χαμηλοί δείκτες δανείων προς καταθέσεις και οι επίμονες καταθέσεις ταμιευτηρίου, οι οποίες θα πρέπει να περιορίσουν τη στροφή προς τις ακριβότερες προθεσμιακές καταθέσεις, θα πρέπει να στηρίξουν το μεγαλύτερο μέρος αυτής της δυναμική και το επόμενο έτος, όπου ο δείκτης RoTE θα φθάσει το 11,7%.

Τα ισχυρά έσοδα από τον τουρισμό, η μείωση του ποσοστού ανεργίας και άνοδος στις τιμές των ακινήτων σε συνδυασμό με τη συνέχιση της ισχυρής δυναμικής στο μέτωπο του ΑΕΠ έχουν διατηρήσει τον σχηματισμό NPE σε χαμηλά επίπεδα μέχρι στιγμής το 2023. Η Ambrosia αναμένει ελαφρά ανάκαμψη στους σχηματισμούς των NPEs τα επόμενα τρίμηνα με υψηλότερους ρυθμούς, ενώ οι ρυθμίσεις σε δάνεια που έχουν ήδη γίνει, σε συνδυασμό με τη σταθερή αύξηση των δανείων θα πρέπει να οδηγήσει σε δείκτη NPE για τις τράπεζες από το 6,2% στο τέλος του 2022 σε 5,2% φέτος και 4,7% το 2024 και τελικά στο 4,2% το 2025.

Διαβάστε ακόμη

Ασφυκτικό πρέσινγκ Μητσοτάκη στον ΣΥΡΙΖΑ για τη Ροδόπη

Η εκρηκτική ζήτηση ανεβάζει τις τιμές στο χρηματιστήριο του τόνου

Η θριαμβευτική επιστροφή του βινυλίου – Για πρώτη φορά από το 1987 ξεπερνά σε πωλήσεις τα CD

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ