Σημαντική αύξηση του ιδιωτικού χρέους που σήμερα «αγγίζει» τα 240 δισ. ευρώ θα επιφέρουν τα νέα κορωνοδάνεια, το ύψος των οποίων εκτιμάται μεταξύ 10 και 20 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που εμφάνισε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον νέο Πτωχευτικό Νόμο, τα χρέη των Ελλήνων μοιράζονται ως εξής:

  • 91,7 δισ. ευρώ ή ποσοστό 39,3% αφορά σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια που ανήκουν στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα.
  • 105,6 δισ. ευρώ ή ποσοστό 45,2% σε οφειλές προς τη φορολογική αρχή και
  • 36,3 δισ. ευρώ ή ποσοστό 15,5% σε οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.

«Εάν σε αυτά προστεθούν τα… φέσια προς ιδιώτες και εταιρείες κοινής ωφέλειας, τότε ο λογαριασμός προσεγγίζει τα 240 δισ. ευρώ», σχολιάζουν στο newmoney στελέχη της αγοράς και συνεχίζουν:

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι τραπεζικές πηγές έσπευσαν προσφάτως να αναθεωρήσουν επί τα χείρω τις εκτιμήσεις τους για τα νέα «κόκκινα» δάνεια που θα προκύψουν ως απόρροια της υγειονομικής κρίσης, ανεβάζοντας το ύψος τους λίγο πάνω από τα 10 δισ. ευρώ (με τους πλέον απαισιόδοξους να μιλούν ακόμη και για 20 δισ. ευρώ), τότε καθίσταται σαφές πως ησυμβολή τους στη διαμόρφωση του ιδιωτικού χρέους μετά την πανδημία θα είναι καταλυτική».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από το δεύτερο lockdown τράπεζες, αλλά και servicers, εξέφραζαν την πεποίθηση πως τα κορωνοδάνεια θα κινηθούν πέριξ των πέντε δισ. ευρώ, εστιάζοντας σε σειρά πρωτοβουλιών, οι οποίες ελήφθησαν από τον επίσημο φορέα.

Όπως, για παράδειγμα, τις σημαντικές παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του ελληνικού Δημοσίου, τα μορατόρια που είχαν ως σκοπό την βοήθεια των πιστούχων, το πρόγραμμα «Γέφυρα», το οποίο χαρακτηρίστηκε ως… βάλσαμο για όλους τους εμπλεκόμενους κ.ο.κ.. Μόλις χθες, μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, μιλώντας στους επενδυτές, με αφορμή τα αποτελέσματα 9μήνου, τόνισε πως από τα δάνεια που η τράπεζα έχει θέσει σε αναστολή μόλις το 20% ή 1,3 δισ. ευρώ θα καταστούν μη εξυπηρετούμενα το 2021, με το «Γέφυρα» να απορροφά το 55% των στεγαστικών δανείων, ήτοι σχεδόν 1,3 δισ. ευρώ.

«Όσο κι αν αυτά συμβάλλουν τρόπο τινά στην ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα το γεγονός ότι ήδη οι προβλέψεις για ανάπτυξη υποβαθμίζονται από το 7,5% στο 4,5% του ΑΕΠ για το 2021 κάνει την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη», τονίζουν τα ίδια στελέχη.

«Καρφωμένη» σε διψήφια ποσοστά «κόκκινων» η Ελλάδα

Στο μεταξύ, η Ελλάδα παραμένει σταθερά στην πρώτη θέση της Ευρώπης όσον αφορά στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, με τον σχετικό δείκτη να μοιάζει… καρφωμένος σε διψήφια ποσοστά παρά τις όποιες προσπάθειες, τόσο σε κυβερνητικό, όσο και σε επίπεδο χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η χώρα μας «σκόραρε» και το δεύτερο τρίμηνο του 2020 το υψηλότερο ποσοστό «κόκκινων» δανείων – 30,31% – ακολουθούμενη από την Κύπρο και την Πορτογαλία, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν οι Ιταλία και Μάλτα.

Σύμφωνα με τον κ. Αλέξη Πατέλη, πάντως, η επέκταση του «Ηρακλή» θα μπορούσε να οδηγήσει δύο – τρεις τράπεζες σε μονοψήφιο ποσοστό NPEs έως το τέλος του 2021. Ειδικότερα, σε τηλεδιάσκεψη που είχε με ξένους επενδυτές ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού τόνισε πως σε περίπτωση που υπάρξει ζήτηση η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να θέσει σε εφαρμογή τον «Ηρακλή ΙΙ», παρέχοντας τις αντίστοιχες εγγυήσεις.

Υπενθυμίζεται πως στους… ώμους του επίμαχου μηχανισμού έχουν ήδη τοποθετηθεί περισσότερα από 350.000 δάνεια, με τρεις από τις τέσσερις τράπεζες να έχουν αιτηθεί πάνω από τις μισές εγγυήσεις (6,5 δισ. ευρώ για Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς σε σύνολο εγγυήσεων εννέα δισ. ευρώ). Την ίδια στιγμή, υπό εξέταση από τις Lazard και Αxia τελεί και το σχέδιο της ΤτΕ για την Bad Bank, η οποία ευελπιστεί να «καθαρίσει» δάνεια, ύψους έως 45 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Στη Βουλή ο προϋπολογισμός με δυσμενέστερες εκτιμήσεις για ύφεση – έλλειμμα 

Με την είσοδο και της Public Media Markt φουντώνει η μάχη της Black Friday

Αεροπορικές εταιρείες: Τι θα γίνει με τις πτήσεις για Ελλάδα τα Χριστούγεννα