Τράπεζες

Attica Bank: Αύριο η Γενική Συνέλευση για την ΑΜΚ – Συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ

  • newsroom


Το κύριο ενδιαφέρον του ΤΧΣ επικεντρώνεται στην Attica Bank, καθώς όπως όλα δείχνουν, στο Ταμείο θα καταλήξουν τα μετατρέψιμα σε μετοχές warrants της Τράπεζας

Σε εγρήγορση ενόψει των εξελίξεων στην Attica Bank βρίσκεται το ΤΧΣ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, χθες συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου για πρώτη φορά δια ζώσης, ύστερα από περισσότερο από ένα χρόνο. Την ίδια ώρα έντονες είναι οι διεργασίες και για την αναμόρφωση του ρόλου του ΤΧΣ, με το σχετικό νομοσχέδιο να μπαίνει στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς, με προοπτική να υποβληθεί προς ψήφιση στη Βουλή τον Οκτώβριο.

Στην παρούσα φάση, το κύριο ενδιαφέρον του ΤΧΣ επικεντρώνεται στην Attica Bank, καθώς όπως όλα δείχνουν, στο Ταμείο θα καταλήξουν τα μετατρέψιμα σε μετοχές warrants της Τράπεζας. Πρόκειται για τους παραστατικούς τίτλους δικαιωμάτων κτήσεως κοινών μετοχών (δικαιώματα μετατροπής – «warrants») που η Τράπεζα εξέδωσε υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου ύστερα από την εκ μέρους του καταβολή περίπου 152 εκατ. ευρώ έναντι αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έθεσε η διοίκηση της Αttica Bank μετά τη διαδικασία ενεργοποίησης του αναβαλλόμενου φόρου, αύριο Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου λήγει για τους υφιστάμενους μετόχους της Τράπεζας η περίοδος άσκησης του δικαιώματος εξαγοράς (call option) των δικαιωμάτων μετατροπής. Στην περίπτωση που αυτά δεν ασκηθούν (όπως και αναμένεται), τα δικαιώματα μετατροπής μπορούν να προσφερθούν σε τρίτους και αν τελικώς δεν υπάρχει επίσης ενδιαφέρον (όπως και διαφαίνεται) τελικός αποδέκτης θα είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στο πλαίσιο των δρομολογούμενων εξελίξεων, το επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Attica Bank και το ΤΧΣ.

Αύριο η Attica Bank συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της, προκειμένου να εγκρίνουν τους όρους αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 120 – 240 εκατ. ευρώ που έχει προτείνει το Δ.Σ. Η ΑΜΚ θα γίνει με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων.

Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης της αυριανής γενικής συνέλευσης περιλαμβάνονται:

  • Αύξηση ονομαστικής αξίας υφιστάμενων κοινών μετοχών από 0,30 ευρώ σε 18 ευρώ, με ταυτόχρονη μείωση του συνολικού αριθμού των υφιστάμενων κοινών μετοχών με τη συνένωση 60 μετοχών σε 1 (reverse split). Προς το σκοπό επίτευξης ακεραίου αριθμού μετοχών, συνακόλουθη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας με κεφαλαιοποίηση μέρους υφιστάμενου ειδικού αποθεματικού.
  • Μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 136.838.692,60 ευρώ, με μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής από 18 ευρώ σε 0,20 ευρώ, με σκοπό τον σχηματισμό ειδικού αποθεματικού σύμφωνα με το άρθρο 31 παρ. 2 Ν. 4548/2018.
  • Παροχή δυνατότητας στο Δ.Σ. της τράπεζας να περιορίσει ή να καταργήσει το δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων.

Διαβάστε ακόμη:

Πότε και γιατί πλέον συμφέρουν οι μεταβιβάσεις ακίνητων και χρημάτων

Η σκακιέρα στα media ενόψει εκλογών, το Χρηματιστήριο πάει Τελ Αβίβ και το ελεήμον Δημόσιο προικοδοτεί τον άπορο… Ριμπολόβλεφ

Παράταση έως 20/10/2021 για την επιδότηση ΕΣΠΑ έως €100.000 σε startup επιχειρήσεις εγγεγραμμένες στο εθνικό μητρώο «Elevate Greece»