Οι συναλλαγές με μετρητά έχουν ορισμένα πλεονεκτήματα καθώς οι πληρωμές γίνονται ανώνυμα και ο καταναλωτής διατηρεί ανά πάσα στιγμή τον έλεγχο στα οικονομικά του, γιατί εύκολα αντιλαμβάνεται τί ακριβώς έχει ξοδέψει. «Cash is king», λένε πολλοί. Στη Γερμανία έχει εμπεδωθεί και μία ακόμη αντίστοιχη ρήση: «Μόνο τα μετρητά είναι αληθινά» («Nur Bares ist Wahres»).

Ωστόσο, ο Μπούρκχαρντ Μπαλτς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, επισημαίνει ότι «με την πάροδο του χρόνου αλλάζει το τοπίο στις συναλλαγές στη Γερμανία, αλλά και στην Ευρώπη». Όλο και περισσότεροι προτιμούν τις ηλεκτρονικές και ψηφιακές πληρωμές, είτε με χρεωστική και πιστωτική κάρτα, είτε από το κινητό τους τηλέφωνο, είτε μέσω smartwatch. Άδηλο λοιπόν το μέλλον των μετρητών;

Μελλοντικά σενάρια για τα μετρητά

Κερδίζουν έδαφος οι ηλεκτρονικές και ψηφιακές συναλλαγές Εικόνα: Mohssen Assanimoghaddam/dpa/picture alliance

Ο Νιλς Νάουχαουζερ, σύμβουλος του κέντρου για την προστασία των καταναλωτών στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, δεν συνηγορεί υπέρ των σεναρίων που προβλέπουν την εξαφάνιση των μετρητών. Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνει, «κατά τις συναλλαγές μας στο διαδίκτυο συνήθως αφήνουμε πίσω μας πολλά ψηφιακά ίχνη και αυτό ενέχει κάποιους κίνδυνους». Γι αυτό έχει αναγνωριστεί πλέον από τα δικαστήρια το «δικαίωμα της πληροφοριακής αυτοδιάθεσης», δηλαδή το δικαίωμα του καθενός να αποφασίζει πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας οι πληροφορίες που τον αφορούν.

Ο Νάουχαουζερ απευθύνει έκκληση στην Μπούντεσμπανκ, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να διασφαλίσουν ότι και στο μέλλον ο καταναλωτής θα έχει μία ελευθερία επιλογής ανάμεσα σε ψηφιακές πληρωμές και σε συναλλαγές με μετρητά. Σε πολιτικό επίπεδο πάντως, ο ίδιος δεν βλέπει καμία σπουδή να καταργηθούν τα μετρητά προς όφελος του ψηφιακού χρήματος.

Διαβάστε περισσότερα στην Deutsche Welle