Σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση, όπως εξελίχθηκε, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε έπειτα από έξι συνεδριάσεις κάτω από τις 900 μονάδες (με απώλειες 1,45%), ωστόσο το ενδιαφέρον μονοπώλησε, όπως ήταν φυσικό, η μετοχή της Πειραιώς Holdings.

Οι 1,2 εκατ. μετοχές της νέας Τράπεζας Πειραιώς έκαναν πρεμιέρα στο χρηματιστηριακό ταμπλό μετά το «πράσινο φως» που έλαβε από την αρμόδια επιτροπή για την εισαγωγή τους προς διαπραγμάτευση κατόπιν διάθεσης μέσω συνδυασμένης προσφοράς σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Αρχικά ο τίτλος άνοιξε στο limit down, στη συνέχεια, όμως η προσφορά απορροφήθηκε, με τους αγοραστές να «λαμβάνουν χείρα» βοήθειας από τις προγραμματισμένες αγορές 20 εκατ. τίτλων τη Δευτέρα λόγω της εισόδου της μετοχής στον FTSE Global Small Cap.

Τελικώς η μετοχή έκλεισε στο -27%, με τζίρο 135 εκατ.ευρώ, από τα συνολικά 253,8 εκατ. ευρώ της συνεδρίασης, ενώ η κεφαλαιοποίησηή της στο κλείσιμο της συνεδρίασης διαμορφώθηκε κοντά στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αναλόγως το ΣΜΕ Ιουνίου διαπραγματεύεται πλέον συντονισμένο με την spot αγορά στην περιοχή των 1,59€ με 1,61€, σίγουρα όμως η μεταβλητότητα επιτρέπει αποκλίσεις που μπορούν να αγιοποιηθούν από επενδυτές.

Ενδεικτικό ότι η σημερινή συνεδρίαση άνηκε στην Πειραιώς το γεγονός ότι λίγο μετά τις 14:40 είχαν γίνει συναλλαγές 86,67 εκατομμυρίων μετοχών, τα 57,88 εκατομμύρια μετοχές αφορούσαν στη μετοχή της Πειραιώς, ενώ επίσης ενδεικτικός ο τζίρος των, περίπου, 13,5 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν αλλάξει χέρια στην Πειραιώς, με τη μορφή προσυμφωνημένων πράξεων. Από τα πρώτα 2 πακέτα για 1 και 2 εκατομμύρια ευρώ (στο 1,54 ευρώ) στα πρώτα 5′ της συνεδρίασης μέχρι τα τελευταία που πέρασαν μέσω του ταμπλό.

Αυτή η έντονη κινητικότητα στην μετοχή της Πειραιώς αποδίδεται από την αγορά σε δυο βασικούς παράγοντες. Την διάθεση τίτλων από μετόχους που εισήλθαν ως νέοι στην αύξηση κεφαλαίων και των επικείμενων αλλαγών από τις 10 Μαΐου, δηλαδή τη Δευτέρα, στη διαπραγμάτευση της Πειραιώς στον Global Small Cap του FTSE. Η διαπραγμάτευση της μετοχής στον δείκτη, ως αποτέλεσμα των αλλαγών της μετοχικής δομής μετά την αύξηση κεφαλαίου, έφερε ένα μίνι rebalancing από passive – index funds.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης ο οποίος υποχώρησε κατά 1,19%, στις 897,01 μονάδες, η Εθνική Τράπεζα με 3,2% σημείωσε την μεγαλύτερη άνοδο και ακολούθησαν ο Τιτάνας με 2,54%, η Βιοχάλκο με 1,8%, ο Φουρλής με 1,12% και η Coca Cola και Eurobank με 1,08% αντίστοιχα ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν η ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, Motor Oil και Alpha Bank.

Σε αρνητικό έδαφος εκτός της Πειραιώς έκλεισε η ΕΥΔΑΠ και τα ΕΧΑΕ με 2,92% και 2,02% αντίστοιχα ενώ με απώλειες άνω του 1% έκλεισε η Jumbo, ΔΕΗ, ΟΛΠ, Λάμδα και ΟΤΕ με την Ελλάκτωρ, Σαράντη, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΠΑΠ να κλείνουν ήπια πτωτικά.

Ο τζίρος ανήλθε στα 253,8 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 135,7 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 10,6 εκατομμύρια τεμάχια.

 

Διαβάστε ακόμη:

«Μαγνήτης» επενδύσεων το Μαρούσι: Deals εκατομμυρίων ευρώ στα επαγγελματικά ακίνητα

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Σε ποιους δικαιούχους δίνεται νέα παράταση