Κάτι…τρέχει εσχάτως στο Μαρούσι. Από τους μεγάλους θεσμικούς του εγχώριου real estate μέχρι τα «ηχηρά» ονόματα του επιχειρείν που τοποθετούνται τώρα, τα deals σε ό,τι έχει να κάνει με επαγγελματικά ακίνητα αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ… πάνε κι έρχονται στην περιοχή.

Μια περιοχή, η οποία τις προηγούμενες δεκαετίες -και λόγω του Μπάμπη Βωβού- ήταν στην πρώτη γραμμή της ζήτησης για γραφεία, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει μετεξελιχθεί σε σημαντικό «κόμβο» και για τα μεγάλα καταστήματα με ηχηρά ονόματα από το χώρο του retail (Σκλαβενίτης, Media Markt, Leroy Merlin κ.ά.), πέραν φυσικά των δύο εμπορικών κέντρων του ομίλου της Lamda Development.

Τώρα, η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, η οποία ήδη κατασκευάζει ένα από τα καινούρια «πράσινα» κτίρια στην οδό Φραγκοκλησιάς, γνωστοποίησε μόλις χθές ότι πρόκειται να αποκτήσει κτίριο της Lamda Development δίπλα στο ΟΑΚΑ, το οποίο μάλιστα είχε περάσει στο μακρινό παρελθόν και από την οικογένεια του Θεόδωρου και της Γιάννας Αγγελόπουλου (μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης). Ένα ακόμη «πράσινο» κτίριο γραφείων έχει δρομολογήσει η Dimand για λογαριασμό της Kaizen Gaming για το «Κaizen Campus» στον αριθμό 111 της οδού Νερατζιωτίσσης, απέναντι από το «The Mall Athens», την ίδια στιγμή που από τον χώρο των σούπερ μάρκετ η ΑΒ Βασιλόπουλος προχωρά τις αδειοδοτήσεις για το νέο της κατάστημα στον Παράδεισο Αμαρουσίου.

Συμφωνίες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ

Πρόκειται για συμφωνίες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που έρχονται να προστεθούν στα τελευταία μεγάλα deals από τις αρχές της χρονιάς και πρόκειται να ολοκληρωθούν μάλιστα στο επόμενο διάστημα. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζει αυτό της Noval Property ΑΕΕΑΠ, του ομίλου Viohalco, η οποία μέσω της συγγενούς εταιρείας της «Τhe Grid» ανακηρύχθηκε μαζί με την Brooklane Capital, πλειοδότρια με 28,6 εκατ. ευρώ στον διαγωνισμό για εκποιούμενο ακίνητο της υπό ειδική διαχείριση «Εktasis Development», που βρίσκεται επί των οδών Χειμάρρας και Αμαρουσίου – Χαλανδρίου στο Μαρούσι, συνολικής έκτασης 16.109,77 τ.μ. (ακίνητo Kodak). Εντός των επόμενων μηνών, αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης του εν λόγω ακινήτου, προκειμένου στη συνέχεια η The Grid να προβεί στην ανάπτυξη και αξιοποίησή του. H Νοval, από την πλευρά της, έχει αποκτήσει κι άλλα δύο μικρότερα ακίνητα στην οδό Χειμάρρας.

Αντίστοιχα προσεχώς αναμένεται να ολοκληρωθεί και η συμφωνία που ανακοινώθηκε χθές μεταξύ Prodea και Lamda για το Ilida Business Center, με μία αξία, κατά τις πληροφορίες, άνω των 35 εκατ. ερυώ. Το κτίριο που κατασκευάστηκε μία δεκαπενταετία πίσω έχει συνολική επιφάνεια ανωδομής 11.750 τ.μ. και διαθέτει συνολικά 277 θέσεις στάθμευσης, ενώ βρίσκεται σε προνομιακή θέση, δίπλα στο Golden Hall και το Ο.Α.Κ.Α, στεγάζοντας γνωστά ονόματα όπως οι Siemens, Astrazeneca, ΟΤΕ Globe.

Η εν λόγω πώληση που εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο εστίασης από τη Lamda στο κομμάτι των malls και φυσικά στο mega project του Ελληνικού και αντίστοιχα από την Prodea στην ενίσχυση της παρουσίας της σε μία περιοχή- επιχειρηματικό κέντρο όπως το Μαρούσι, προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί μετά την πλήρωση συγκεκριμένων αναβλητικών αιρέσεων που προβλέπονται στη σύμβαση μεταξύ των δύο μερών, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2021. Αυτή την περίοδο η μεγαλύτερη εγχώρια Επενδυτική Ακινήτων, με ένα χαρτοφυλάκιο ύψους 2,2 δισ. ευρώ, ‘’τρέχει’’ τις διαδικασίες για τη μίσθωση του νέου κτιρίου γραφείων της στην οδό Φραγκοκλησιάς. Πρόκειται για ένα ακόμη ‘’πράσινο’’ ολοκαίνουριο κτίριο γραφείων σε 5,2 στρέμματα στην περιοχή, σε μία επένδυση ύψους 14 εκατ. ευρώ. Το κτίριο περιλαμβάνει ανωδομή 7.000 τ.μ. και υπόγειους-βοηθητικούς χώρους 7.000 τ.μ.. Είναι ουσιαστικά το πρώτο κτίριο γραφείων που αναπτύσσει, αυτόνομα, η Prodea, μέσω της θυγατρικής της εταιρείας Ανάπτυξη Φραγκοκλησιά Ακινήτων Α.Ε. Η έκταση έχει προέλθει από τη συνένωση δύο όμορων οικοπέδων που αγόρασε η ΑΕΕΑΠ στις 30 Οκτωβρίου 2018 έναντι 4,2 εκατ. ευρώ.

Υπερσύγχρονο και με απολύτως πράσινα χαρακτηριστικά θα είναι και το Kaizen Campus που θα κατασκευάσει η Dimand στην απέναντι πλευρά της Αττικής Οδού από το The Mall Athens. Το κτίριο θα αποτελείται από τρεις ορόφους, 7.500 τ.μ. κι επιπλέον 7.000 τ.μ. στο υπόγειο, ενώ θα έχει πιστοποιήσεις κατά τα πρότυπα Leed Gold για το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα και Well για τις καλές συνθήκες για τους εργαζομένους σε αυτό.

Οσον αφορά το πλάνο της ΑΒ Βασιλόπουλος, προβλέπει νέο κατάστημα στον Παράδεισο Αμαρουσίου, επί των οδών Λ. Κηφισίας 34, στον παράδρομο, και Ρωμανού Μελωδού 1. Το νέο κατάστημα θα έχει επιφάνεια 8.000 τ.μ. και θα περιλαμβάνει και χώρους στάθμευσης 197 θέσεων. Η εταιρεία έχει ήδη λάβει το ‘’πράσινο φως’’ ως προς την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου και την κυκλοφοριακή σύνδεση με το οδικό δίκτυο της περιοχής.

Διαβάστε ακόμα:

Παροχές σε εργαζόμενους: Ποιες δεν θεωρούνται εισόδημα από μισθωτή εργασία και δεν φορολογούνται

Κανονικότητα με Ταμείο Ανάκαμψης περιμένοντας τα μπουζούκια

Τι αποκαλύπτει η Μελίντα Γκέιτς για τη σχέση του Μπιλ Γκέιτς με τον Τζέφρι Επστάιν