«Ακραία» χαρακτήρισε ο επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), του SSM, Αντρέα Ενρία, την προηγούμενη εκτίμησή του για νέα «κόκκινα» δάνεια, ύψους 1,4 τρισ. ευρώ, στην Ευρώπη, διατηρώντας, ωστόσο, την ανησυχία του για τα δάνεια που βγαίνουν σταδιακά από τα moratoria.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του παραδέχθηκε πως οι πιθανότητες να επαληθευθεί ένα τέτοιο σενάριο είναι μικρές, αποφεύγοντας να προχωρήσει σε μια νέα πρόβλεψη, αναμένοντας τα στοιχεία των ευρωπαϊκών τραπεζών για τα δάνεια που «ξεπαγώνουν». «Οι τράπεζες δεν έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν κατά πόσο η κρίση έχει επηρεάσει την ικανότητα των δανειοληπτών να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους κανονικά και απρόσκοπτα μετά την λήξη των moratoria», ανέφερε χαρακτηριστικά, συντασσόμενος με την εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) ότι ένα μεγάλο ποσοστό των νέων «κόκκινων» δανείων θα προκύψουν από την επίμαχη δεξαμενή.

Στο μεταξύ, συγκρατημένα αισιόδοξες εμφανίζονται οι εγχώριες τράπεζες όσον αφορά στο ποσοστό των δανειοληπτών που δεν θα καταφέρουν εντέλει να επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς αποπληρωμής των δανείων τους, αναγκάζοντάς τες να λάβουν πρόσθετες προβλέψεις. Πιο αναλυτικά, όπως αποκαλύπτει στο newmoney υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης συστημικής τράπεζας, περίπου έξι στους 10 δηλώνουν πρόθυμοι να καταβάλουν ολόκληρη τη δόση του Ιανουαρίου.

«Μέχρι τέλος του μήνα θα ξέρουμε εάν η πρόθεση θα γίνει και πράξη», σχολιάζει χαρακτηριστικά, αποδίδοντας την… τάση στη ρευστότητα που «έπεσε» όλο το προηγούμενο διάστημα στην αγορά. «Εάν παρακολουθήσει κάποιος τα στοιχεία των καταθέσεων, θα δει ότι για πρώτη φορά μετά από πάρα πολύ καιρό οι επιχειρήσεις αύξησαν τα υπόλοιπά τους πάνω από 9 δισ. ευρώ. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι για πολλούς κλάδους η πανδημία είναι ένα προσωρινό πρόβλημα -εάν εξαιρέσουμε την εστίαση, όπου πράγματι εκεί το πρόβλημα είναι δομικό, στην ένδυση, για παράδειγμα, η όλη κατάσταση θα εξομαλυνθεί άμεσα- τότε εξηγεί τα δεδομένα που έχουμε συλλέξει μέχρι στιγμής», προσθέτει.

Με βάση την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), πάντως, το 34% των δανείων που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμών ανήκει στην κατηγορία με σημαντική αύξηση πιστωτικού κινδύνου βάσει του ΔΠΧΑ 9 (Stage 2), γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να δημιουργηθεί ένας νέος κύκλος μη εξυπηρετούμενων δανείων από δανειολήπτες που δεν θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Σύμφωνα με το παραπάνω στέλεχος, σε περίπτωση που κάποιος δανειολήπτης αντιμετωπίσει πρόβλημα, τότε θα τεθούν σε ισχύ τα προγράμματα step-up που όλες οι τράπεζες διαθέτουν. Πρόκειται για ειδικά προγράμματα μειωμένων καταβολών, σταδιακά αυξανόμενων (step-up). Μετά τη λήξη της ισχύος τους, ο δανειολήπτης είναι υποχρεωμένος να επανέλθει στην αποπληρωμή του 100% της δόσης, με τη διάρκεια του δανείου του να επιμηκύνεται ισόχρονα.

Ειδικότερα, η Τράπεζα Πειραιώς ενημέρωσε πρόσφατα τους πελάτες της που πλήττονται και έχουν υπαχθεί σε moratorium ότι θα μπορούν να καταβάλλουν μέρος της δόσης τους για τους επόμενους 18 μήνες και συγκεκριμένα το 50% αυτής για το σύνολο του 2021 και το 75% για το α’ εξάμηνο του 2022.

Η Εθνική Τράπεζα, από την πλευρά της, ήταν από τις πρώτες που παρουσίασε την «Εθνογέφυρα», μία λύση πρωτίστως για τους πελάτες της λιανικής, η οποία προβλέπει μειωμένη δόση -50%- έως τα τέλη του 2021 και κατόπιν επανεξέταση του αιτήματος, ενώ αντίστοιχες λύσεις αναμένεται να εφαρμόσουν, τόσο η Eurobank (η οποία έχει και μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων, δεδομένου ότι διαθέτει το χαμηλότερο ποσοστό «κόκκινων» δανείων μεταξύ των συστημικών), όσο και η Alpha Bank, με αρμόδιες πηγές να υπενθυμίζουν πως σε κάθε περίπτωση, η αντιμετώπιση δεν θα είναι οριζόντια, με τους οφειλέτες να εξετάζονται ανά περίπτωση.

Υπενθυμίζεται ότι σε μορατόριουμ πληρωμών βρίσκονται δάνεια, ύψους 30 δισ. ευρώ, 400.000 νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Το ένα τρίτο των ρυθμίσεων (ποσοστό 33%) αφορά στον κλάδο εστίασης και παροχής καταλύματος, ενώ ακολουθούν με 17% το χονδρικό και λιανικό εμπόριο και με 12% ο κλάδος των μεταφορών και αποθήκευσης και η μεταποίηση. Άνω του 80% των δανείων με αναστολή πληρωμών είναι ενήμερα (αποτελούν περίπου το 15% των ενήμερων δανείων) και έχουν σχετικά περιορισμένη κάλυψη με προβλέψεις για πιστωτικό κίνδυνο (περίπου 3%).

Διαβάστε ακόμη

Οι λύσεις που εξετάζονται για τα τεκμήρια και τις δαπάνες 30%

Η Ελλάκτωρ πούλησε το μερίδιό της (και) στην Ελληνικά Υδατοδρόμια

Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Aνέπαφη η γερμανική οικονομία από τον κορωνοϊό