Οικονομία

Οι λύσεις που εξετάζονται για τα τεκμήρια και τις δαπάνες 30%

  • Κωστής Πλάντζος


Σχέδια αποφυγής πρόσθετων φόρων και χαρατσιών για το 2020 - Τι εξετάζει το υπουργείο για τα τεκμήρια και τι για τις δαπάνες

Η ώρα των αποφάσεων πλησιάζει για το υπουργείο Οικονομικών, καθώς μέσα στον Φεβρουάριο θα θέσει επί τάπητος και θα αποφασίσει για ενδεχόμενη αναστολή τεκμηρίων ή και μείωση του ορίου δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Για το θέμα των τεκμηρίων, στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν μια λύση που να μην είναι «οριζόντια», αλλά εξατομικευμένη και μόνο για πληττόμενους από τον κορωνοϊό.

Η λύση θα αφορά το έτος 2020 που θα εκκαθαριστεί εφέτος. Το πρόβλημα είναι ότι το 2021 θα συγκριθούν τα εισοδήματα του 2020 με τεκμήρια …από εποχές 2008. Δηλαδή λόγω μείωσης των εισοδημάτων, πολλοί ίσως πιαστούν στν παγίδα πλασματικών ισοδημάτων, λόγω σπιτιού, αυτοκινήτου κλπ.

Όπως εξηγούν όμως αρμόδιοι παράγοντες, περίπου 2,2 εκατομμύρια συνταξιούχοι, 800.000 υπάλληλοι του δημοσίου και ένα μέρος του ιδιωτικού τομέως, δεν υπέστησαν καμία μείωση εισοδημάτων το 2020. Άρα εξακολουθούν να καλύπτουν τα τεκμήρια διαβίωσης όπως και προ της πανδημίας.

Τι γίνεται όμως με εργαζόμενους, επαγγελματίες και επιχειρήσεις του χώρου της εστίασης, του πολιτισμού ή των μεταφορών; Ούτως και η διάκρισης με τους ΚΑΔ μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές κριτήριο για να κριθεί ποιος πραγματικά είναι πληττόμενος. Είναι ενδεικτικό ότι 1 στους 3 που υπέβαλε αίτηση για Επιστρεπτέα Προκαταβολή αποκλείστηκε διότι δηλώνει πως είχε μεγαλύτερα έσοδα στα τέλη του 2020, από όσα στα τέλη του 2019.

Η «χρυσή τομή» για τα τεκμήρια του 2020 εξακολυθεί να αναζητείται, έως και τον  Μάρτιο ενδεχομένως. Το θέμα θα ανακύψει de facto όταν υποβληθούν οι πρώτες φορολογικές δηλώσεις και φανεί πως πέφτουν «σύννεφο» οι φόροι λόγω τεκμηρίων, σε περιπτώσεις μεγάλης μείωσης των εισοδημάτων. Τότε θα φανεί αν αρκεί η μέθοδος της «ανάλωσης κεφαλαίου για κάλυψη τεκμηρίων» ή αν πρέπει να μειωθούν ή ανασταλούν τα τεκμήρια.

Πιο εύκολα ίσως είναι τα πράγματα για το άλλο ζήτημα που ανακύπτει από τη μείωση των  εισοδημάτων, δηλαδή την απαίτηση για δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα ίσες με 30% του συνολικού εισοδήματος το 2020.

Η χρονιά έκλεισε και το 2020 ενδέχεται να καταγραφεί σαν έτος με ρεκόρ στις ηλεκτρονικές πληρωμές.  Ωστόσο η κάλυψη του απαιτούμενου ορίου από τα νοικοκυριά δεν θεωρείται αυτονόητη, καθώς η αγορά ήταν κλειστή για μεγάλο διάστημα.

Στο οικονομικό επιτελείο εστιάζουν στην αναζήτηση πιθανώς ξεχασμένα ή αδύναμα νοικοκυριά, που αθέλητα θα πέσουν θύμα των προστίμων για μη πραγματοποίηση δαπάνης. Και αυτό θα κριθεί με τα στοιχεία για το τι πλήρωσαν ηλεκτρονικά οι καταναλωτές με κάρτες. Τον Φεβρουάριο θα συσχετιστούν εισοδήματα και πληρωμές με κάρτα από το 2020, για να φανεί αν απαιτείται προληπτικά να μειωθεί ή μηδενιστεί το απαιτούμενο όριο, για να αποφευχθεί μια «χιονοστοιβάδα»  άδικων προστίμων

Για παράδειγμα τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά: πχ  ιατρός διευθυντής στο ΕΣΥ που ενδεχομένως εισπράττει και κάποια ενοίκια, άγαμος χωρίς παιδιά, με ιδιόκτητο σπίτι: έχει ένα σταθερό και σχετικά υψηλό εισόδημα, αλλά δεν πληρώνει ενοίκια και το 2020 δεν έκανε αγορές ρούχων και άλλων ειδών όπως συνήθιζε να προσφέρει στον εαυτό του, ούτε πήγε ταξίδια κλπ. Μόνο για σούπερ-μάρκετ και λογαριασμούς ΔΕΚΟ μπορεί να μην καλύπτει το όριο 30%, αφού δεν έχει τις καταναλώσεις άλλων νοικοκυριών με παιδιά κλπ. Δεν τρώει πια σε εστιατόρια, δεν πάει θέατρο, δεν κάνει ταξίδια όπως πριν. Και αντί αυτών, κινδυνεύει πρόστιμο 22% για δαπάνες που δεν έκανε, επειδή ήταν κλεισμένος στο σπίτι.

Διαβάστε ακόμη:

Attica Group: Συμφωνία ναυπήγησης 3 Catamaran για Αργοσαρωνικό κόστους €21 εκατ.

Ελλάκτωρ: Οι προκλήσεις και τα ερωτήματα της επόμενης μέρας

Πώς να παραμείνετε υγιείς ΧΩΡΙΣ κοινωνική απόσταση – Τη λύση δίνουν οι μέλισσες

Απόρρητο Απόρρητο